BRD – celelalte bănci: 1-0

Am criticat mereu BRD, pentru că am avut numai experienţe nefericite cu banca asta şi parcă niciodată nu reuşeam să ne „întâlnim” la mijloc. Ba nu mergea Internet banking-ul, ba erau comisioanele nesimţit de mari şi le mai scumpea, pentru că de ce nu?, ba îmi era blocat cardul pentru „activităţi suspecte” şi trebuia să umblu pe la oraş ca să am acces la banii mei etc. 

Dar iată că a venit vremea să le spun şi „Jos pălăria!”. A trebuit să-mi schimb cardul, pentru că expira în luna februarie. Cardul ăsta îl folosesc doar pentru salariu şi chiar dacă e foarte posibil ca în viitorul apropiat să nu mai am nevoie de acest cont, adică să nu mai am salariu, nu puteam să nu îl reînnoiesc acum, cât încă mai am bani de încasat de la angajator.

Cu greu şi cu groază m-am urnit la Deva, unde îmi deschisesem contul şi de unde trebuia să-mi ridic cardul cel noi şi codul PIN, despre care ştiam că o să vină separat, într-un plic, la câteva zile distanţă de la eliberarea cadrului. Mă şi gândeam că o să stau o grămadă de timp până să primesc cardul şi încă o grămadă până când voi primi PIN-ul.

Când colo, supriză! Şi nu oricum, ci surpriză plăcută: cardul cel nou arată exact la fel cum arăta cel expirat. Ba mai mult, are fix acelaşi număr – cele 16 cifre de pe card sunt neschimbate, doar cele trei, codul de siguranţă de pe verso, s-au schimbat. S-a adăugat sistemul de plată contactless Visa PayWave şi, încă o surpriză plăcută, cardul are o valabilitate extinsă, de patru ani, adică până în 2019! Să vă mai spun şi că PIN-ul a rămas neschimbat? Că, de fapt, în afara celor trei cifre de siguranţă de pe spatele cardului, nu s-a schimbat absolut nimic, astfel încât eu să am confortul de a folosi cardul aşa cum am făcut-o şi până acum?

Wow, wow şi iarăşti wow! Nu credeam că o să ajung vreodată să spun lucruri bune despre BRD! Acum, însă, mă întreb: dacă până şi BRD a putut să nu-mi schimbe numărul cardului, de ce ING mi-a dat totul peste cap? În loc de MasterCard, mi-a dat VISA, în locul cifrelor pe care şi acum le ştiu pe de rost, mi-a dat altele, pe care îmi va lua ceva să le memorez, în locul vechiului PIN, mi-a dat unul nou, pe care a trebuit să-l schimb eu, iar în loc să am un card cu valabilitate de patru ani, el e valabil doar doi ani, ca şi până acum…

În concluzie, jos pălăria, BRD! Poate că toate criticile primite de la clienţii nemulţumiţi te-au făcut să înţelegi că merită să pleci urechea la doleanţele lor. Ştii ceva? Acum mă gândesc că poate nici sistemul de Internet banking n-o mai fi la fel de prost, aşa că m-aş întoarce…

11 thoughts on “BRD – celelalte bănci: 1-0”

 1. Aceeasi surpriza am avut-o si eu de la Unicredit Tiriac. Dar bonusul a fost la 3D secure, unde a ramas aceeasi parola. Desi e o imbunatatire, de BRD nu vreau in continuarea sa aud.

 2. Mă eu nu vad ce e atat de wow la brd.Citind articolul am avut impresia ca s-a descoperit apa calda.Toate bancile fac acelasi lucru atunci cand se reinoieste cardul.

   1. @Denisa Bârgău:
    Aveai transferuri programate, acum nu mai merge sa faci asa ceva. Situatia contului era scurta si la obiect: atat e soldul contului, dintre care fonduri proprii atat, limita de credit atat, sume blocate atat. Acum situatia contului e un talmes-balmes, cu doua coloane care afiseaza ambele altceva. Noroc ca nu mai e comisionul de consultat soldul la ATM, ca ma uit acolo sa vad care e soldul.

    Campurile de completat erau constranse la litere mari la inceput, acum poti sa scrii cum vrei. Personal preferam sa fie „all caps”, acum ma trezesc ca dupa ce scriu e totul cu litere mici. Limba e default in engleza, eu vreau sa fie in romana, si daca schimb calculatorul de pe care ma loghez (ceea ce se intampla foarte des) nu-mi mai tine minte setarea. Vechiul IB stiu ca tinea minte setarea, puteai sa te conectezi de pe orice calculator fara sa iti schimbe limba.

    Bottom line: user experience e vax, aplicatia pare a fi fost scrisa de niste incepatori. Nu stiu ce e dincolo de interfata web, dar pe cand ma ocupam de programare, o asemenea aplicatie o scriam, testam si livram cu doi studenti in vreo 200 de ore de lucru.

 3. @outlaw: in afara de aspect care este unul obositor ai mai gasit ceva „prost”? Pentru ca eu am vazut doar lucruri bune, incepand de la posibilitatea de a face transferuri in orice cont din Romania doresti (daca ai tokenul), fara a fi nevoit sa treci pe la ghiseu pentru definirea unor beneficiari. Aplicatia web nu e scrisa de programatori ai BRD si nici macar nu sunt romani (o spun pe surse sigure). Cu doi studenti in 200 de ore nu puteai sa realizezi nici macar integrarea aplicatiei web cu core-bankingul, terminalale mobile si serviciile auxiliare. In plus, acum exista si versiunea „mobila” a aplicatiei, desi cele doua nu au nici o legatura din punct de vedere al proiectarii si tehnologiilor folosite. Personal, prefer sa folosesc aplicatia de pe smartphone, e mai rapida si usor de folosit. Din pacate cred ca costa cam mult :-)

  1. @Danyzus: In afara de aspect, am mentionat si faptul ca s-au dus dracu transferurile programate. Situatia contului e total aiurea, informatiile alea se bat cap in cap, comparativ cu vechea aplicatie. Am mentionat si dificultatea in utilizare?
   Sunt convins ca programatorii nu sunt ai BRD, si as fi in stare sa pun pariu ca lucrarea e subcontractata. Vizavi de timpul in care as scrie cu doi studenti asemenea aplicatie, am mentionat ca fac estimarea in conditiile in care nu stiu ce e dincolo de interfata web. Am experienta unei aplicatii web de genul asta, in domeniul HR e drept, nu bancar, si am vazut la prima mana ce se intampla cand se sacrifica functionalitatea in favoarea aspectului. Asta a fost si motivul pentru care am demisionat dupa ce am incheiat proiectul si am ales sa fac altceva, nu programare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.