Despre oameni şi melci

Mi-am dorit să văd filmul ăsta încă de când au început bloggerii bucureşteni să primească melci acasă. :) Bine, de fapt mie-mi plac filmele româneşti şi mi-aş dori să le văd pe toate la cinema, numai că… noi nu prea avem cinematograf în Hunedoara. Cică ar fi unul, Flacăra pe numele său, dar singura dată când am intrat în clădirea care-l găzduieşte a fost când şi-a lansat fostul primar al Hunedoarei candidatura. Nici până atunci şi nici de atunci încoace, n-am auzit să ruleze vreun [alt] film. Comedia reprezentată de lansarea candidaturii lui Hada a fost, deci, singurul „film” pe care l-am văzut în cinematograful hunedorean.

Zilele trecute am aflat că filmul Despre oameni şi melci urmează să ruleze şi la noi în sat, aşa că l-am luat pe Sebi de mânuţă – sau el pe mine, nu mai contează – şi am mers la Castelul Corvinilor, acolo unde „se întâmplă” proiecţiile de două ori pe zi. 

A fost, surprinzător, un film românesc bun; mai bun decât multe filme româneşti făcute după 1990. Fără prea multe vulgarităţi, după cum a remarcat şi Sebi, dar cu un pic de sex şi ţâţe – că dacă nu avem ţâţe, nu-i film românesc, corect?

Habar n-am dacă filmul ar trebui să fie comedie sau dramă; eu l-am perceput ca o combinaţie: comedie pentru că are umor, dramă pentru că prezintă o situaţie care pare atât de reală

Şi aşa cum, în urmă cu vreo doi ani, am văzut „Amintiri din Epoca de Aur” în cele mai româneşti condiţii cu putinţă, într-un cinematograf din Timişoara care cred că a rămas neschimbat de pe vremea „Amintirilor…”, şi „Despre oameni şi melci” am avut ocazia să-l văd într-un cadru foarte românesc: proiectat pe un perete, într-o sală a Castelului Corvinilor lângă care se meşterea ceva de zor, pe scaune albe din plastic făcute, cel mai probabil, la Chimica Orăştie, cu o sonorizare care a lăsat de dorit.

Dar mi-a plăcut şi, dacă aveţi ocazia, vă recomand să mergeţi să-l vedeţi. Preţul biletului este de doar cinci lei şi zău că merită.

Şi trailerul:

8 thoughts on “Despre oameni şi melci”

  1. În municipiul Hunedoara, filmul rulează pentru ultima dată joi, 27 septembrie, la Castelul Corvinilor, începând cu orele 18:00 şi 20:00.

    În Deva, “Despre oameni şi melci” poate fi văzut în zilele de 28, 29 şi 30 septembrie, începând cu orele 17:00 şi 19:00, la Casa de Cultură “Drăgan Muntean”. Preţul unui bilet este de cinci lei.

    [mai multe, aici]

  2. A fost promovat si la „Noaptea alba a filmului romanesc”. Pe afis scria ca „Intrare libera”. Yeah, right…dupa ce s-au gandit ca mai bine e cu bani, nici nu-ti puteai cumpara bilet, pentru ca de fapt trebuia sa vii cu 3 ore inainte sa rezervi..
    Intr-un final l-am vazut in tura 2, la alt cinematograf din circuit, si nu mi-a parut rau de cei 6,5 roni :)

  3. Am vazut si eu peste tot, ca se tot „reclameaza” Despre oameni si melci, dar nici timp nu prea am avut si m-am gandit ca duce spre treaba aia cu „eu cand vreu sa fluier scuip”. Dar daca zici ca e bun, o sa dau o tura intr-un weekend la cinema :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.