Eu ce sunt?

Un bucureştean care s-a născut în Crăcănaţii din Deal şi a trăit până la 30 de ani prin mai multe oraşe este sau nu bucureştean? Un moldovean născut şi crescut în Botoşani, odată mutat în Timişoara devine bănăţean sau rămâne moldovean toată viaţa lui? Un ardelean mutat în Craiova este ardelean sau devine oltean? Dar un oltean mutat în Bucureşti ce este, oltean sau bucureştean?

Întreb pentru că eu încă nu sunt sigură dacă, născută fiind în Banat, sunt bănăţeancă. La vârsta de trei săptămâni m-am mutat în judeţul Hunedoara, unde am rămas până acum, tot aşa, dintr-un oraş în altul, ca ţiganii cu cortu’. Am stat o vreme la bunica de la ţară, apoi la Orăştie, Deva, Cluj, Hunedoara.

Deci eu ce sunt, bănăţeancă – pentru că m-am născut în Timişoara – sau ardeleancă, pentru că am stat toată viaţa în Ardeal?

Hunedoara este la graniţa dintre Banat şi Ardeal, unele sate – cele din vestul judeţului – fiind considerate ca aparţinând Banatului, altele aparţinând Ardealului.

15 thoughts on “Eu ce sunt?”

  1. In general important este unde te-ai nascut. Insa tu poti sa fi oricine iti doresti :) Daca vei spune ca te-ai nascut in Timisoara vor spune ca esti banateanca, insa cum stai in Ardeal, poti spune ca esti ardeleanca.

  2. Esti de gaşcă. :p

    Stricto… consider că eşti ceea ce te face cultura în care creşti şi te împlineşti (fiecare în limitele sale). Nu are legătură nici cu naţia nici cu locul naşterii.

    O frumoasă lecţie ne-a fost predată de Serge Moscovici (într-un interviu către TVR de prin 2005). Din nefericire, TVR îşi păzeşte încă foarte bine resursele, dar dacă faci rost…

  3. Perioada de formare a individului da ,, eticheta ” acestuia,………….iar perioada de formare incepe de pe la 3 ani si se termina cand incetam sa respiram. Nu prea poti fi banateanca – timisoreanca, dar ceva ardeleanca merge. Personal desi locuiesc de la 14 ani in Timisoara, ma simt mai mult maramuresan decat banatean, primi ani din viata vor cantari mai mult decat restul.

  4. Daca m-am nascut in Urziceni, unde lucra tatal meu atunci, cand aveam un an ne-am mutat in Ploiesti, daca tata era din Satu-Mare si neamurile mamei erau din Braila, iar inima mea a ramas in Italia, unde am trait un an, EU CE SUNT? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.