Afacerea Est, un film european 100% savuros

Era cât pe ce să nu merg la Teatrul de Artă Deva, unde a rulat pentru o singură dată filmul Afacerea Est, în regia lui Igor Cobileanski. Când auzi despre un film că este regizat de Cobileanski, te duci să-l vezi!

Am râs de mai multe ori, cu voce tare, la acest film, deși condițiile în care l-am văzut au fost mai degrabă est-europene decât vest-europene. Teatrul de Artă din Deva este renovat și sala arată bine, dar sonorizarea lasă de dorit, iar de la lojă/balcon nu se vede prea bine.

Nu mi-a plăcut nici faptul că filmul trebuia să înceapă la ora 19, s-a amânat până la 19:30 și a început la și 20. Am ajuns în sală când deja începuse și nu am mai găsit locurile, așa că am urcat la cucurigu și mi-am cam forțat ochii…

Afacerea Este e un film ce pare neterminat, realist, cu faze care te lasă cu gura căscată. Dacă ar fi fost film american, s-ar fi terminat cu eroii dispărând în apus, dar fiind film moldovenesc, se termină brusc, ca elefentul fără coadă, și oarecum neașteptat.

Dacă aș fi străinez și aș vedea filmul ăsta, nu aș avea curaj să călătoresc în Republica Moldova, acolo unde se petrece acțiunea filmului. Eu am fost la Chișinău și am traversat Moldova în paralel cu linia graniței și parcă nu erau benzinăriile atât de dărăpănate și nici sărăcia chair atât de mare, cum reiese din film. Așa facem și noi cu România, o zugrăvim în unele filme mult mai nasoală decât este, de fapt. Dar aici importantă e povestea – care, garantat, vă va face să râdeți.

1 thought on “Afacerea Est, un film european 100% savuros”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.