Florile cu cel mai plăcut parfum pe care sigur le dorești (P)

Dacă ești unul dintre norocoșii care stau la curte sau dintrei cei practici care știu să folosească și cel mai mic spațiu dintr-un apartament, atunci poate că ar trebui să iei în considerare amenajarea unui spațiu verde al locuinței. Și nu este vorba doar despre un rol estetic sau despre ceva cu efecte terapeutice, ci despre faptul că o zonă rezervată plantelor te va ajuta din mai multe puncte de vedere, care încep cu sănătatea și continuă cu un boost de energie.

Iar ca să numim câteva beneficii, ar merita menționat faptul că florile ajută la creșterea creativității și a productivității, au un efect pozitiv asupra stării generale și emoționale, conferă o stare mai bună de confort, îmbunătățesc memoria, iar mai apoi adaugă un farmec exuberant încăperii sau exteriorului și mai ales conferă o aromă naturala de bine, frumos și plăcut. Și ne referim aici la mirosul lor natural, puternic, dacă optezi pentru plante cu flori parfumate. Este ca și cum ai bifa, fără mare efort, o emoție vecină cu cea experimentată când găsești și profiți de sloturi online gratis! Iar dacă oferta din magazinele de specialitate te cam copleșește, iată mai jos câteva opțiuni de luat în considerare.

Trandafirii

Probabil cel mai ușor de recunoscut parfum dintre toate florile, cel al trandafirilor este magic. Aceștia s-au dovedit a fi adevărate resurse și în bucătărie, și în cosmetică, și în tratamente naturiste. Cu peste 100 de specii diferite disponibile, trandafirii se regăsesc în multe zone din Asia, America de Nord și, desigur, Europa, în culori care variază de la roșu, galben, roz, portocaliu și alte derivate artificiale.

Trandafirii erau considerate plante sacre în Egiptul Antic, iar esența lor se folosește în industria de înfrumusețare. Totodată, aceasta are efecte de calmare, fiind un parfum delicat, discret, iar plantele deseori sunt asociate cu iubirea, pasiunea și se pot planta cu ușurință în grădinile celor interesați.

Bujorii

Un alt soi de plante ușor de îngrijit în grădină se pot dovedi bujorii, care nu sunt deloc pretențioși la întreținere, având și un efect fantastic la ornarea spațiului exterior. În formă de sfere, boluri sau coroane, florile lor au un miros discret dar care te îmbie, având și efecte terapeutice prin folosirea lor ca remediu natural pentru diverse afectiuni.

Cercetătorii plasează în sarcina lor diverse leacuri de înfrumusețare, mai ales în zonele orientale, fiind originare de altfel din Asia Centrala și de Est. În plus, numele lor Paeonia are la rădăcini zeul grecesc Ascleipos, adică medicul mitologic al zeilor. La nivel local, în țară, în 2022, bujorul a fost declarat Florea Națională a României.

Tuberozele

Poate că nu le recunoști după nume, dar îndată ce vei vedea o imagine cu acestea sunt șanse destul de mari să îți amintești și mirosul lor, dacă ai trecut vreodată pe lângă unele plantate în vreo gradină. Cunoscute și sub numele de chiparoasa, tuberoza a ajuns în Europa din Mexic, unde se folosea mai ales la buchetele de mireasă.

Florile sale ornamentale au o textură ușor cerată și sunt albe cu margini roz pal, mari și se remarcă printr-un miros dulce, exotic și intens folosit mai ales la parfumuri, iar pe cât de neobișnuit sună, aztecii îi foloseau uleiul extras pentru parfumarea ciocolatei.

Gardenia

Floarea de gardenie se remarcă înainte de miros, prin aspectul său bogat și mare de arbust impunător, ce poate atinge un metru înălțime, altfel unul spectaculos de-o frumusețe aparte – frunzele sunt dispuse în sens opus sau în suluri de până la patru, de un verde închis și lucios.

Originară din Asia tropicală și Africa de Sud, planta este extrem de sensibilă, dar conferă o mireasmă dulceagă, ușor picantă, în note de prospețime, eleganță și simplitate, folosită ca inspirație pentru foarte multe parfumuri de la diverse case celebre care au dorit să reproducă o senzație de puritate, de mătăsos, de aparte.

Iasomia

Considerată regina florilor, iasomia de grădină este una deosebita prin aspect și miros, cât și prin multiplele sale utilizări în diverse industrii. Cu un arbust decorativ prin flori care pot fi roze, galben, alb sau purpurii, iasomiile datează din antichitate, când erau folosite pentru beneficiile sale în aromaterapie, dar și când plantele sale se serveau ca ceai de către cei din nobilime. În prezent numără peste 200 de specii, iar în principiu mireasma este una florală, îmbătătoare și imbietoare, caldă și relaxantă, intensă și totuși cremoasă.

Concluzie

Lista poate continua cu multe alte sugestii, dar totul depinde de considerente subiective. Fiecare căutăm o anumită “postură” a florii, o dimensiune, culoare, dar mai ales un parfum anume. Dar dacă încă mai ești în căutare, mai poți lua în considerare și freziile, lăcrămioarele, crinii, lavanda, regina nopții, caprifoiul, liliacul. Înainte de orice decizie, informează-te despre timpul pe care îl poți aloca îngrijirii, de ce cerințe de plantare și întreținere sunt, dacă se pot adapta la solul și clima unde vrei să le pui și nu le neglija. Pentru un aspect cât mai jovial, ai în vedere să te porți cu ele precum un bun prețios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.