Fructul oprit

Articol scris de tata şi publicat în Iaşi Plus

Laudabila initiativa guvernului de a da o lege prin care sa se interzica vanzarea in scoli a produselor alimentare nesanatoase. Ideea e buna, dar dupa o zi de scoala deja incep sa se vada rezultatele si ele nu sunt cele mai bune. Era de asteptat, copilul daca are bani de la mama, fuge la magazinul din apropiere si isi cumpara ce-i place, cu ce a fost invatat de acasa, chiar daca s-a inchis chioscul din curtea scolii.

Sa interzici vanzarea acestor produse in toate magazinele este imposibil si atunci care este eficienta unui act normativ la care si-au stors creierii alesii nostri? Eu ma mai uit prin gradinile vecine si constat ca sunt tari care au rezolvat aceasta problema mult mai elegant. Elevul pleaca de acasa dimineata, eventual cu un autobuz special pentru transportul copiilor, participa la ore, ia masa sau mesele la bufetul sau cantina scolii, se relaxeaza, dupa care tot in incinta scolii isi rezolva temele pentru a doua zi, astea toate sub supraveghere, dupa care seara. vine acasa tot cu autobusul.

Cate avantaje! Majoritatea parintilor nu-i pot supraveghea pe copii pana la aceasta ora, esti sigur ca isi face temele si nu fuge la fotbal pe maidan, esti sigur ca a mancat, esti sigur ca mancarea nu-i cu E-uri, esti sigur ca nu fumeaza dupa colturile blocului si cate si mai cate.

Probabil veti zice ca e greu de realizat asa ceva, ca o astfel de metoda ar fi foarte costisitoare, dar multi parinti cheltuie oricum bani in plus pentru supravegherea copiilor, multi angajeaza persoane care sa aiba grija de ei, sa le dea de mancare etc. Si ar mai putea si statul sa aloce niste sume pentru asa ceva, ca doar este recunoscuta grija acestuia pentru viitorii muncitori, ingineri, profesori etc.

Asta ar insemna adevarata grija pentru copii, sa fii sigur ca daca ceva nu-i bun pentru ei, nu au cum sa-si procure acel ceva si ii dai si alternativa posibilitatii cumpararii produsului sanatos.

Si ar mai fi o intrebare: pentru parinti sunt bune asa-zisele alimente nesanatoase? Daca sunt nesanatoase, de ce mai exista pe piata?

4 thoughts on “Fructul oprit”

  1. Legi facute ca sa vada poporul ca muncesc si ei ca in rest… Adevarul e ca ar fi foarte normal ca scolile sa aibe cantine unde sa se poate servi o masa sanatoasa. La noi aveam un chiosc cu langosi la scoala… yum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.