„Tineretul din ziua de azi”

Articol publicat în Iaşi Plus

Dintotdeauna m-a enervat sintagma asta. Când îi auzeam pe bătrâni explicându-mi că „pe vremea lor”, lucrurile stăteau altfel, mi se ridica părul din cap şi-mi venea să urlu. Dar astăzi m-am trezit şi eu spunându-mi că „tineretul din ziua de azi parcă s-a tâmpit”.

Ieşisem să mă plimb şi un copiluţ călare pe-un scuter vine spre mine şi se apropie destul de mult. Abia când a oprit, l-am recunoscut. Era fratele unei prietene din copilărie şi oprise doar ca să mă salute şi să mă întrebe ce mai fac. Un gest drăguţ, mi-am zis. După ce-am schimbat vreo trei vorbe şi am aflat ce mai e nou, copiluţul – care acum are vreo 17 ani – îşi scoate din buzunar telefonul „de fiţe”.

„Vrea să se laude cu el”, îmi spun. Era de înţeles, pentru că a crescut într-o familie foarte săracă şi n-a avut niciodată nimic. Nici măcar jucării. Dar omul n-a vrut să se laude cu telefonul, pur şi simplu a căutat un număr în agendă şi, fără să se scuze în vreun fel, a apelat pe cineva şi-a început să vorbească. După câteva secunde bune, când am realizat că n-are de gând să încheie conversaţia prea curând, i-am făcut un semn discret şi m-am cărat.

Şi stau şi mă întreb ce-o fi fost în mintea lui. Ce l-a oprit să se scuze înainte de a da acel telefon? De ce nu mi-a zis „mă bucur – sau nu – că te-am întâlnit, să ai o zi bună, salut” şi apoi să-şi vadă de ale lui? Câte minute şi-a imaginat că aveam să stau lângă el, aşteptând să-şi încheie conversaţia telefonică?

Se pare că am ajuns şi eu la fel ca acei bătrâni insuportabili care mă criticau în urmă cu câţiva ani şi deja am o părere proastă despre tineretul din ziua de azi. Ce-o să mă fac peste 20 de ani?

10 thoughts on “„Tineretul din ziua de azi””

  1. Denisuca, „tinerii din ziua de azi” sunt de o nesimtire crasa. Batranii de pe „vremea noastra” vedeau in orice gest , la noi, nesimtirea. E o mare diferenta. Ar mai fi ceva, daca observati cu totii, batranii de atunci nu mai sunt cei de azi, sunt chiar mai rai. Probabil tot din cauza „tineretului de azi”. Noi ce-ar trebui sa spunem ??! „Batranetul de azi ” :)

  2. Nah.. pana si eu imi fac cruce cand vad pruncii cu cativa anisori mai mici. Am fost la scoala luni si cand am vaz o parte din biboci m-am speriat.. mai ales fetele au un potential enorm de pitzy. Pur si simplu.. se degradeaza tot cu fiecare generatie.. respectul si bunele maniere devin ceva din trecut.

  3. Niciodata nu am crezut ca la 26 de ani ma voi trezi spunand „tineretul din ziua de azi…”. Ma trezesc ca imi e imposibil sa-i inteleg pe cei care acum sunt la liceu… imi dau seama ca valorile cu care am crescut, intr-un prea scurt timp au disparut definitiv.
    Yoda are si partea lui de dreptate. Asa cum tinerii sunt din ce in ce mai nesimtiti, se pare ca nici batranii nu au fost scutiti de schimbarea asta. In esenta este vorba de educatie, pentru ca atat tineri, cat si batrani, daca nu au niste valori solide dupa care sa isi traiasca viata se vor injura permanent unii pe altii.
    Cred ca mai corect ar fi de spus „oamenii din ziua de azi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.