Am cunoscut pe cineva care vindea chestii aduse din vestul Europei, din cont de Facebook în cont de Facebook. Asta e cam ca vânzarea din ușă în ușă, dar un pic mai avansată: în loc să bați fizic la ușa omului, îl adaugi în lista de prieteni pe Facebook și încerci să îi vinzi ceva. Cu trimis mesaj privat, tot tacâmul: „Scuze de deranj, dar am văzut că ești din localitatea X și mă gândeam că poate te interesează produsele astea”. Dacă te interesează, cumperi, dacă nu, nu, vânzătorul merge mai departe, la următorul potențial client.
E greu să îți abordezi individual clienții, când vrei să vinzi în cantități mari și nu trei bucăți (de orice) pe zi. Și cine naiba nu vrea să vândă cât mai mult? Ei bine, eu mi-am rupt câteva minute din timp și am sfătuit-o pe acea persoană să creeze un grup pe Facebook în care să adauge potențialii clienți și apoi să posteze poze ale produselor pe care le vinde. E mult mai eficient să arăți câtorva sute de persoane deodată ce vrei să vinzi, decât să te chinui să trimiți zeci de poze fiecăruia în parte (că asta făcea). Și, evident, când aduce marfă nouă, să pună poze și prețuri.
Ulterior, persoana respectivă și-a deschis și un magazin fizic. Continuă să pună poze la calitate proastă pe grupul de Facebook; dintre membrii grupului, câțiva întreabă ce prețuri au produsele prezentate, dar niciodată nu primesc răspuns. Am întrebat și eu de ce nu le răspunde și mi-a zis că i-a spus cineva că nu are voie să scrie prețurile pe Facebook. Și în loc să se documenteze sau să asculte de oamenii mai pricepuți (între timp, Facebook a lansat Marketplace, adică fix un loc unde să îți vinzi chestiile), a decis să asculte de acea persoană „binevoitoare” și să piardă potențiali clienți, de frică să nu facă ceva greșit.
Oamenii ăștia au nevoie de o minimă consultanță în privința utilizării Internetului pentru business-uri mici și foarte mici. Nu e posibil să îți spună un oarecare că nu ai voie să scrii prețurile produselor pe care le vinzi LEGAL și tu să crezi că e chiar așa. Dacă le spui despre pagini, reclame plătite – Facebook Ads și campanii Google Adwords, audiență targetată, deja i-ai băgat în ceață…
Din fericire, există specialiști care te pot ajuta, îndruma, îți pot face viața mai ușoară, pentru că, să recunoaștem, dacă în 2018 nu ești pe net, nu exiști. Și nu e suficient să fii pe net, dacă nu știe nimeni de tine; optimizearea (SEO) ajută, dar trebuie să ai ce optimiza, or dacă tu nu îți pui pe net prețurile de frica unor anonimi, e clar că ai nevoie de ajutor. Sunt multe firme pe piață care îi pot ajuta pe cei… neajutorați. Cei de la EpicAds te pot ajuta, dacă vrei să îți faci reclamă pe Facebook, de exemplu, și nu știi de unde să începi.
„Am întrebat și eu de ce nu le răspunde și mi-a zis că i-a spus cineva că nu are voie să scrie prețurile pe Facebook”
Am dat peste multe magazine pe Facebook care vand haine si posteaza o poza cu un articol de imbracaminte. nici o masura, nici o compozitie a materialului si nici un pret. apoi in comentarii apar zeci de oameni care intreaba „pret?” si mai jos „page has responded privately”. deci ceva faza o fi cu faptul ca nu poti pune pretul? de ce nu pun pretul? mi se pare dubios.
nu am cumparat niciodata de pe o pagina care vinde produse pentru ca nu prezinta incredere. nu exista date de identificare ale vanzatorului, nu dau detalii despre produs, daca una vad in poza si alta primesc? ma intreb si daca pentru aceste activitati de comert platesc impozit sau totul merge la negru ca e doar pe facebook.