GPL

gplÎncă de când l-am găsit pe Zamfir în Italia, ăl’ bătrân mă tot bate la cap că-i trebuie instalaţie de GPL pe el, ca să reducă la jumătate consumul. De fapt, consumul rămâne la fel [7,5-8 l/100 km, cam măricel], ceea ce se reduce este preţul combustibilului. Şi ce pot eu să fac dacă nu să mă conformez? Din fericire, ştiu că în Cristur [la jumătatea distanţei dintre Deva şi Hunedoara] există o firmă care de mulţi ani montează astfel de instalaţii pe maşinile hunedorenilor – şi nu numai ale hunedorenilor: Eco Kraft Best.

Citisem la un moment dat un mini-reportaj despre criza care i-a lovit pe proprietarii de maşini scumpe, aşa că era coadă la atelierul Eco Kraft. Ba chiar un proprietar de Hummer şi-a pus instalaţie de gaz pe ditamai „tractorul”! Ţin minte că am râs atunci, am râs cu poftă de „amărăşteanul” care şi-a luat Hummer la mâna a doua ca să-i pună gaz şi să circule mai ieftin.

Iar acum îmi muşc limba, pentru că nu ţi-e totuna când dai 6 lei pe un litru de benzină/motorină sau un pic peste 3 lei pe un litru de GPL [gaz petrolier lichefiat]. Am râs de proprietarul de Hummer care şi-a pus GPL, iar acum aştept să fiu programată pentru montarea unei instalaţii GPL pe Zamfir. Aşa are viaţa asta un stil de a-ţi da palme, de te apucă râsul, nu alta!

De când „studiez” problema, am descoperit pe net site-uri unde poţi găsi relativ uşor toate benzinăriile care vând şi GPL sau staţiile care vând exclusiv GPL. Cred că un GPS bun are deja setate ca puncte de interes [POI] toate staţiile GPL din Europa. Sau aşa ar fi bine! GPS-ul meu, poreclit Doamna Ioana, este actualizat în 2008, nu ştie de-astea şi de atunci nici nu am mai avut ocazia să joc decât pentru foarte scurt timp cu un GPS „normal”, cu toate hărţile la zi.

Şi mai cred că ar trebui să existe aplicaţii de Android/iOS care să-ţi arate toate staţiile care vând GPL. Aplicaţia Auto.ro îţi arată toate benzinăriile din zona în care te afli, dar în cazul meu „vede” o singură staţie GPL, deşi eu ştiu cel puţin trei în Hunedoara. Din păcate, în Android Market aceasta este singura aplicaţie valabilă pentru România; mai este una, Cerca Distributori GPL, dar e pentru italieni şi ştie, logic, doar staţiile din Italia.

Revenind, zilele astea ne pregătim să-i facem lui Zamfir un „implant” care o să scadă la jumătate preţul oricărui drum, iar benzină o să mai „pupe” doar duminica şi la sărbătorile legale. Adică o să aibă şi benzină în rezervor, dar o să folosească mai mult gazul petrolier lichefiat.

Cine are GPL pe maşină? Ce sfaturi şi recomandări aveţi pentru Zamfir?

18 thoughts on “GPL”

 1. De ce nu incercia aplicatia de la viamichelin e updatata la zi…eu folosesc pe telefonul meu(note2) si sunt foarte multumit de ea.

 2. Corsa mea mananca 9 la suta in oras (mai ales daca pun si AC-ul), dar nu i-as monta GPL.Nu stiu de unde am rezerva asta, poate si pentru ca spatiul in portbagaj e inexistent deja, deci as tine instalatia aia intr-o remorca sau ceva de genul :D

 3. Apropo de ”cerca distributori” deci de Italia, un alt dezavantaj pe care l-am mai observat aici (în afară de portbagajul ocupat, cum zicea Dojo) e că în multe parcări publice subterane nu te lasă să intri cu mașina, dacă ai GPL.

 4. Am GPL pe Dacia Logan din 2006 (parca). E foarte ok din punct de vedere financiar, insa e destul de pretentioasa instalatia dupa o vreme, in sensul ca trebuie facuta revizie asa anual din punctul meu de vedere (desi eu nu i-am facut niciodata pana acuma). Pot aparea diverse probleme daca nu este facuta revizia, spre exemplu mie nu imi sta pe gaz daca masina a stat in soare toata ziua, dar asta cred ca e strict legat de faptul ca trebuie schimbate niste filtre pe acolo. In rest, numa de bine am de zis de GPL.

 5. Eu nu am instalatie gpl desi imi ia 12 in Bucuresti! Dar sincer nu prea folosesc masina si prefer sa nu imi bat capul! Cat despre auto.ro, aplicatia e foarte buna, dar nu e actualizata!

 6. cateva informatii mai utile in link0ulde mai jos. Ideea e sa nu alegeti cea mai ieftina instalatie si evident mai usor cu turcismele/italienismele unele sunt ok.
  Instalatiile de gpl se pun din anii 50 pe masini nu e tehnologie noua, iar in ultima perioada au devenit atat de performante incat nu e nici o diferenta si ma refer la modul de exploatare al utilajului.
  Au calculatoare, injectoare proprii plus nu stiu cate sisteme de fail safe…
  Cele de pe logan cum spunea cineva mai sus, am impresia ca sunt turcesti…

  http://monteazagpl.wordpress.com/

 7. Comentez si eu cu intarziere… ca la data publicarii acestui articol eu ma plimbam cu masina mea pe GPL pe autostrazile din Italia (3570 km in 7 zile doar pe GPL).

  Eu am instalatia pe masina de fix 1 an, vreo 25-30k km de la instalare si totul merge excelent. Masina a vazut in special drumuri scurte, de oras, dar si cateva lungi gen Arad-Bucuresti, Arad-Salonic sau Arad-Florenta, drumuri facute doar pe GPL. Nu pot sa zic decat de bine despre gazul pe masina, cu toate ca inainte de montarea instalatiei si eu eram putin sceptic.

  Daca vrei sa vezi unde sunt GePeLării (benzina – benzinarii, GPL – …), poti vedea aici: http://www.mylpg.eu/stations/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.