Hormoni, emancipare şi videoblogging românesc

Adolescentele de astăzi devin femei mult mai repede decât adolescentele de-acum 20 de ani. O posibilă explicaţie vine de la „România, te iubesc!”: hormonii din alimente sunt vinovaţi de dezvoltarea prematură a fetelor. Mă gândesc că dacă la patru sau şase ani încep să-ţi crească sânii, la 10 eşti deja dezvoltată şi nu mai miră pe nimeni dacă-ţi începi viaţa sexuală la 12. Şi chiar nu cred că exagerez când spun asta, la câte cazuri de fete de 12-13 ani care au născut am văzut la TV. „Copii cu copii”, aşa le zic reporterii. 

Deci alimentele „îmbunătăţite” sunt o cauză, dar cred că şi emanciparea forţată joacă un rol important. Şi aici vina este numai şi numai a părinţilor. Când tu ai o fată de 12 ani căreia îi permiţi să se machieze, ai deja o problemă.

Ca o paranteză: mă uitam pe CNN şi am văzut un scurt interviu cu o mică eroină din cinematograful american în care un nebun a împuşcat oameni în stânga şi în dreapta. Fata avea pe faţă mai mult machiaj decât am avut eu în ziua în care m-am căsătorit, iar eu aveam 25 de ani pe-atunci. Mica eroină era, la 12 ani, baby-sitter pentru o fetiţă de şase ani care a fost împuşcată de nebun. Şi, la 12 ani, vorbea corect şi avea un vocabular destul de extins, din câte am văzut eu. Dar, cel mai important, avea ochii încărcaţi de machiaj negru care sigur nu era doliu pentru fetiţa omorâtă, se vedea că fata se simţea în elementul ei cu machiajul ăla pe faţă.

Şi nu-i singura.

De o oră tot încerc să dau peste filmuleţul pe care Zoso l-a pus la un moment dat pe blog, dar fătuca l-a şters. Cine ştie, poate s-a lăsat de videoblogging. Era o copilă de vreo 11-12 ani care vorbea despre nimic, aşa cum fac mulţi vloggeri români. Prin vlogger înţelegem orice copilaş care şi-a făcut un cont pe YouTube şi căruia îi place să se dea în spectacol. Ce am reţinut eu din filmuleţul pe care nu-l mai găsesc? Că fata aia nu a avut şi nu are copilărie, pentru ea „cea mai frumoasă vârstă” este petrecută fie în faţa computerului, fie în faţa camerei video, comentând ce fac alţii pe Facebook, că văd că ăsta-i trendul.

M-am lungit aiurea. Dacă vă interesează vloggeri români, am două recomandări pentru voi: Gaben şi Doza de Haş. Primul pentru că-i Gaben, ultimii pentru că-s deveni de-ai mei.

P.S. Ştiu că am scris peste 400 de cuvinte în care n-am zis mai nimic, dar promit să-mi pun gândurile în ordine şi să revin cu articole ceva mai coerente. Dacă aş fi făcut videoblogging, aţi fi văzut o faţă de om adormit care a petrecut mai mult timp urmărind vloguri decât scriind.

3 thoughts on “Hormoni, emancipare şi videoblogging românesc”

  1. Si cine sunt cei mai vinovati din toate aceste lucruri ? Cine nu doreste sa-si intristeze copilul si sa nu-i faca pe plac ? Binenteles parintii. De ce sa nu ma intristez putin allaturi de el cand este mic si il invat (mai greu ce-i drept), sa refuzam impreuna alimentele care nu sunt bune, iar cand este mai mare sa ne bucuram impreuna de sanatatea sa si sa nu umblam pe la tot feluri de doctori ?
    Daca investesc in ceva, vreau sa fie in sanatatea si educatia copiilor.

  2. ,, Vreau sa fiu mare ” este titlul unui film cu Tom Hanks, toti copii isi doresc acest lucru, insa tot timpul ceea ce e prea devreme, prea mult strica. Vina e impartita, o data parintii, iar cel de al doilea aspect si cel mai important e alimentatia. Toate alimentele din ziua de astazi provoaca dereglari hormonale,…nici nu mai stii ce sa mananci. O intoarcere in timp la tara ar fi o solutie, insa nu prea exista persoane dispuse la acest ,, sacrificiu”….toti vor ca copii lor sa primeasca maximul din tehnologie, alimentatie, etc……oare ce va fi peste 20 de ani ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.