În vizită la Farmec [I]

[sau Cum am devenit fană a produselor Farmec]

Așa cum ați putut citi pe blogul meu, în urma campaniei Trender & Gerovital, am câștigat o vizită de o zi la fabrica Farmec din Cluj-Napoca.

S-a întâmplat vineri, 3 decembrie 2010 și dacă nu mi-aș fi dorit foarte mult să văd cum arată interiorul unei fabrici de cosmetice – și încă una dintre cele mai mari cea mai mare din România, iar dacă nu-i așa, măcar cea mai importantă -, poate că nu făceam tot posibilul să ajung în Cluj la ora 10. Dimineața! Mi-a fost cu atât mai greu cu cât în ziua anterioară dădusem o fugă până la Timișoara, unde am vizitat un loc despre care voi scrie în zilele următoare. Așa se face că, după vreo patru ore de somn, m-am urcat în mașină, încă pe jumătate adormită, și-am pornit spre Cluj. Nu fac o paranteză, pentru că oamenii importanți nu trebuie să stea între paranteze, dar trebuie să le mulțumesc lui Sebi și lui Robert pentru că m-au însoțit până la Cluj, deși erau și ei la fel de obosiți ca mine. De fapt, Robert nici nu dormise în noaptea anterioară, deci el sigur a fost mai obosit, și totuși m-a [con]dus la Cluj fără să mă înjure. Poate-n gând. Oricum, mulțumesc încă o dată!

Clujul are Farmec

După un drum relativ scurt și fără evenimente, am ajuns în frumosul Cluj, iar doamna Ioana, cum îi spunem noi vocii GPS-ului, ne-a dus fix la poarta fabricii, pe strada Henri Barbusse, la numărul 16. Cu ajutorul panoramelor de la Norc, puteți vedea și voi cum arată intrarea în fabrica Farmec. Google Street View nu știe de-astea, chiar dacă a fotografiat și Clujul. [puteți să vă plimbați în jurul fabricii chiar de aici, chestia de mai jos nu e o simplă fotografie!]

Nu am așteptat prea mult la poartă și a apărut Cristina, cea care avea să-mi fie ghid pe toată durata vizitei. Până să apară ea, am remarcat bustul Anei Aslan din micuța curte interioară, precum și un ditamai copacul, împodobit ca pentru sărbători. Câteva minute mai târziu, eram în sala de protocol, unde am putut admira premiile de tot felul obținute de Farmec SA, precum și întreaga gamă de produse made in Cluj Napoca. Sunt multe, aproximativ 400! Nici nu știam că Triumf, produsul folosit în mai toate gospodăriile din România înainte să apară produsele scumpe, este fabricat la Cluj Napoca. Acetona care îndepărtează lacul de unghii – singura pe care mama o agreează – e fabricată tot de către Farmec. Spray-urile Favorit, Farmec 16, Obsesie, Athos se fabrică tot la Cluj, dar într-o altă clădire, situată în afara orașului, pentru că așa cer normele de securitate; în cazul unei explozii, ar fi afectate și clădirile din apropiere. Tot în sala de protocol e și un brad împodobit, dar cu globuri, nu cu produse Farmec, cum l-aș fi împodobit eu. :D

Până am admirat trofeele și produsele, pe masă a „răsărit” o cafea cu lapte, pe care am savurat-o în timp ce i-am spus Cristinei că eu cred că rețelele de socializare ne fac să ne îndepărtăm de prietenii adevărați. Culmea, evităm socializarea în lumea reală ca să stăm pe net și să „socializăm”. Așa că în acea zi de vineri, Cristina mi-a oferit ocazia să socializez cât n-o fac într-o lună întreagă. Ne-am plimbat prin toate birourile, prin toate secțiile și mi-a explicat cum ia naștere un produs și cât durează ca acesta să ajungă, de la stadiul de concept, pe rafturile magazinelor și ulterior în casele noastre.

La Marketing

Când am intrat în biroul fetelor de la Marketing [sunt numai fete, toate drăguțe – și nu-mi spuneți că sunt plătite ca să se poarte frumos, pentru că am eu un senzor pentru oameni… nașpa și în încăperea respectivă n-a bipăit deloc], m-am simțit ca acasă, și nu doar pentru că era o atmosferă călduroasă. Am nimerit bine, una dintre colege, Claudia, tocmai își sărbătorea ziua de naștere și masa era încărcată cu bunătăți home made. În opoziție cu sobra cameră de protocol și cu holul, scările și liftul – adică ceea ce apucasem să văd până să ajung în biroul de Marketing, încăperea asta parcă era vie. Un ceas roz, cu fluturași, pe unul dintre pereți, sute de produse cosmetice și multe dulapuri din sticlă, în care fiecare angajată își etalează produsele pe care le „păstorește”. Pe lângă toate astea, agende, hârtii, pixuri [n-am „împrumutat” niciunul, nu vă faceți griji].

Sunt puține fete, vreo șase, și fiecare are brandul ei. Produsele dintr-o gamă sunt îngrijite, în sensul că li se schimbă „hainele” atunci când nu mai sunt la modă, sunt concepute campanii de promovare sau de lansare și așa mai departe. În perioada asta, Marketing-ul se „învârte” în jurul noii game Gerovital, care a fost deja produsă, urmând să fie lansată anul viitor. Imaginați-vă că sunteți domnișoare de onoare și azi e ziua nunții sau că sunteți nașa unui bebeluș care va fi botezat astăzi: cam așa cred eu că se raportează fetele de la Farmec la produsele noi din gama Gerovital. Și pe bună dreptate! E un copil frumos și deștept, o să vă convingenți de asta în curând.

Fețișoara lui, spuma laptelui

Mi-am lăsat lucrurile în birou și-am plecat mai departe. Prima oprire, la Design. Se lucra de zor, dar din păcate nu vă pot spune la ce, pentru că oamenii de-acolo, deși foarte drăguți, și-au acoperit monitoarele și mi-au spus că e secret. Poate că dacă ar fi fost altcineva în locul meu, i-ar fi considerat aroganți, eu, însă, îi înțeleg perfect. Nici mie nu-mi place să se uite cineva la monitorul meu atunci când lucrez sau scriu. Ulterior, am aflat că se lucrează la un nou ceva, dar tot nu vă pot spune despre ce-i vorba. Doar că este un produs pe care îl voi cumpăra și folosi. Și când va veni vremea, o să vă spun despre ce-i vorba.
Deocamdată, :-$ și și mai ales .

În laborator, o doamnă foarte drăguță mi-a arătat o foarte mică parte din magia care se întâmplă acolo. Tocmai crease un produs pe care, în cele din urmă, îl vom găsi în magazine, dar eu nu știam ce face în momentul în care am văzut-o amestecând, într-un mic vas, un lichid gros. A mai amestecat puțin și apoi l-a turnat într-o matriță din metal. Câteva secunde mai târziu, niște picături care căzuseră pe lângă cele trei găuri ale matriței erau deja întărite, iar doamna le-a îndepărtat. Dar de aici și până să ajungă în poșetele doamnelor mai este cale lungă.

Am aflat că produsele sunt create efectiv aici, dar fiind un fel de prototipuri, mașinăriile de încălzire, răcire, amestecare folosite sunt la scară mai mică – pentru a crea un ruj de buze, o cremă sau un lac de unghii ai în primul rând nevoie de ingrediente, eprubete și apoi de mașinării mai mici. Când acestea intră în producție, operațiunile care s-au făcut în laborator sunt realizate în recipiente mai mari și de către mașini industriale. Cam asta e tot ce pot spune „din casă”, v-aș povesti mai multe, dar nu cred că am voie.

Gerovital Plant – produsele noi despre care am voie să vă povestesc

Tot în laborator am testat un produs pentru îngrijirea pielii, după care Cristina m-a dus într-o altă încăpere, la un alt etaj. Acolo, o domnișoară a folosit un fel de scanner pentru a determina nivelul de hidratare al pielii mele. Per total, stau destul de bine, dar în zona în care aplicasem produsul cu pricina aveam pielea cea mai hidratată. Colega Cristinei nu știa asta, așa că a fost un pic surprinsă. Toate trei am râs copios când am decoperit misterul pielii mele fine.

Scopul acestei scanări era acela de a vedea cum se îmbunătățește nivelul de hidratare și elasticitatea pielii la o oră după aplicarea cremei hidratante Gerovital Plant, din noua gamă, fără parabeni. Crema este parte a noii game, cea despre care vă spuneam mai sus că e „copilul” răsfățat al fetelor de la Marketing. Urma să ne întoarcem după o oră și aveam să aflu că atât elasticitatea, cât și nivelul de hidratare a pielii s-au îmbunătățit simțitor. Crema hidratantă de zi miroase sublim. Cristina mi-a spus că responsabil este extractul de floare de colț; eu zic că sunt toate șansele să vă îndrăgostiți de cremă încă de la prima folosire: are o textură ușoară, miroase incredibil de bine și hidratează intens. Uite-așa am devenit fană! Și apropo de floarea de colț, aceasta este adusă tocmai din Alpii Elvețieni, unde e obținută din culturi vegetale organice.

crema de zi crema de noapte

Nu doar am testat crema hidratantă, am primit toată gama Gerovital Plant fără conservanți: Lapte demachiant vitaminizant, Tonic hidratant, Demachiant delicat pentru ochi și buze, Cremă hidratantă, Cremă antiimperfecțiuni, Cremă nutritivă, Cremă antirid, Ser contur pentru ochi și buze, Cremă anticelulitică, Cremă restructurantă antivergeturi, Șampon hidratant și Balsam hidratant. Cel mai probabil, aceste produse vor face obiectul unui alt articol, dar nu pot să nu laud puțin produsele pentru păr. Au același miros incredibil de frumos, iar după câteva spălări pot spune cu mâna pe inimă că nu mai vreau să folosesc niciodată altceva. Balsamul Gerovital Plant îmi lasă părul mătăsos, așa cum nici un alt balsam n-a reușit să-l facă în ultima vreme.

Nici n-o să vă vină să credeți cât de bun este! Eu mă gândesc cu groază că o să-l termin și până când apare pe piață voi face ca omulețul ăsta: .

Ambalajele

Am mers apoi într-un alt laborator, unde sunt testate în toate felurile ambalajele produselor. Dacă etichetele iau naștere în calculatoarele celor de la Design, aici sunt alese, testate, măsurate ambalajele în care vin produsele Farmec. Atât ambalajele, cât și materia primă, sunt testate în momentul în care intră în fabrică de către laboratorul de control al caliății si de către cel de microbiologie; nimic nu intră în procesul de producție înainte să primească OK-ul laboratoarelor. Și aici am fost întâmpinată de o doamnă tare drăguță, care mi-a arătat cum funcționează un aparat sofisticat cu care sunt măsurate ambalajele. De fiecare dată când o să aud de măsurători făcute la milimetru, o să mă gândesc la acel aparat de măsurat. Precizie nemțească? Mnu, precizie clujeană!

Ambalajul folosit trebuie ales cu grijă, trebuie să fie realizat din materialele potrivite, să aibă dimensiunile și culorile cerute de Farmec, iar verdictul – dacă toate criteriile sunt îndeplinite sau nu – vine din această încăpere. În imagine, o puteți vedea pe doamna cea drăguță care tocmai îmi arăta niște pensule. Ei, și ce-i cu asta?, o să ziceți. Pensulele respective erau testate pentru rezistență într-un borcan cu sodă caustică, iar dacă vor fi trecut testul, le veți regăsi în flacoanele cu soluție pentru curățarea aragazului.

Tot aici se primesc și reclamațiile legate de produse, fie că vin de la distribuitori sau direct de la consumatori, via telefon sau Internet. Ar fi fost o pierdere de bani să se înființeze un birou numai pentru reclamații, pentru că sunt atât de puține, încât persoana angajată să le analizeze și soluționeze n-ar fi avut mare lucru de făcut. Ăsta e un lucru bun: produsele Farmec sunt bune și atât. Ce să le bagi de vină? Că au prețul prea mic?

Din laboratorul de microbiologie, cea mai pregnantă amintire este mirosul. Un miros atât de înțepător, încât nu știu cum poate cineva să stea acolo minimum opt ore pe zi. De fapt, știu cum, că după 10 minute nu mai simți nimic, dar tot mi-ar fi greu să lucrez într-un astfel de loc. Cum eram prea concentrată asupra mirosului care mă învăluia, n-am reținut mare lucru de acolo. Ce-i sigur este că se lucrează cu microscopul, cu mașinării complexe și se caută bacterii neprietenoase, stafilococi etc.

Urmează episodul al doilea, sunt prea multe de zis!

 

UPDATE: Alte fabrici și “uzine” pe care le-am vizitat de când sunt bloggeriță…

Vizită la fabrica de chipsuri Lay’s din București | Vizită la fabrica Danone din Bucureşti |Vizită la fabrica de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca şi partea a doua | Vizită la Jolidon,Napolact şi din nou la Farmec | Vizită la fabrica de bere Timişoreana şi la Cramele Recaş |Ferma de vite Angus de lângă Sibiu | Pateurile şi conservele Scandia | Încălţămintea Lytos de la Sibiu | Produsele de panificaţie Boromir | Muştarul Mustardino, din Sibiu | UmeraşeleMainetti din Sibiu | Vizită la fabrica de cașcaval Hochland din Sovata |

ProHD – Fabricat în Hunedoara: Apa minerală Aqua Sara | Complexul avicol integrat AVIS 3000 & Recomsid (AVIS: video) | Carpatcement din Chișcădaga |

De asemenea, am fost “în spatele ușilor închise” ale restaurantului McDonald’s din Deva.

16 thoughts on “În vizită la Farmec [I]”

  1. am citit acest articol cu placere, imi place ca ai facut poze si ca ai descris in amanunt.
    oja pe care o folosesc e de la Farmec, s`a dovedit a fi rezistenta si se usuca repede. imi place!

    1. Anca, mi-a şoptit Cristina: „Produsele din gama noua Gerovital Plant au inceput deja sa intre in piata. Sunt in: Farmaciile Centrofarm, Plafar in magazinele Kaufland sau Carrefour”.

  2. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » Povestea gamei Gerovital Plant
  3. Pingback: Cluj Brands Tour « Denisa Bârgău
  4. Pingback: Şi la mine a venit Moşu’ « Denisa Bârgău
  5. Pingback: Cluj Brands Tour | Bestwesterncluj
  6. Pingback: În vizită la Farmec [II] « Denisa Bârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.