Încă un bilet pentru Băsescu. De data asta, din închisoare.

Dan Pârcălab, primul ziarist român arestat după aderarea României la UE, îi scrie din arest preşedintelui Traian Băsescu.
Scrisoarea o găsiţi pe blogul lui Pârcălab şi vreau să citez două paragrafe din ea:

„Îmi revin 3 metri pătraţi dintr-o celulă aflată la 1 metru sub pământ din arestul IPJ Cluj, 27 de bucăţi de faianţă lipită pe podea, o muscă zărită o dată şi care mă întristează că nu mai vine, un neon Norva de 15 W ce merge 24 de ore pe zi, şi un cearceaf întreg pe trei sferturi, pătat cu ceea ce pare sânge vechi. Ah, să nu uit, şi-o găleată în care, cică, «ne putem uşura». Asta pentru că sunt ziarist şi n-am tăcut, pentru că nu scriu despre muşeţel ci despre licitaţii trucate, «evaporări» de miliarde şi schimburi de terenuri de milioane de euro, pentru că am un ziar independent, pentru că DIICOT vrea să umfle un dosar, pentru că e suficient ca o mână de oameni despre care ai scris să depună plângeri”.

„Aţi spus, domnule Preşedinte, în decembrie 2004: „Vreau să ştiţi că un lucru extrem de important pe care România l-a pierdut în ultimul timp a fost libertatea presei. Vă garantez, în calitate de viitor preşedinte al României, că, în România presa va redeveni liberă (…) Îmi voi face un titlu de onoare, ca preşedinte al ţării, de a garanta şi a susţine libertatea presei. Vreau să vă spun că mă simt ocrotit de această declaraţie din moment ce DIICOT îmi poate fabrica un dosar şi să mă arunce în carceră pentru 29 de zile pe baza unor turnătorii fără probe”

Mă întreb dacă această scrisoare a ajuns sau va ajunge la Băsescu. Şi dacă se va osteni să o dea cuiva să o citească şi să-i facă un rezumat. Îmi imaginez că sunt sute, poate mii de oameni care-i scriu preşedintelui. Şi că eu, dacă aş fi preşedinte, cel mai probabil, aş avea un om care să-mi filtreze toată corespondenţa [altfel cum ar fi aflat Elena Udrea de bileţelul buclucaş?], iar la mine ar ajunge doar scrisorile cu adevărat importante [pentru un om cu o funcţie atât de importantă]. Este sau nu importantă scrisoarea ziaristului Dan Pârcălab pentru preşedintele Băsescu? Nu pot decât să sper că nu o s-o ţină la sertar până peste vreo doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.