Eu aș interzice mașinile cu volan pe dreapta

Înainte de a lua permisul, am „condus” din dreapta zeci de mii de kilometri. Era locul meu preferat: în față, în dreapta șoferului, fie că acesta era tatăl sau soțul meu. Atât de mult mă obișnuisem în locul ăla, încât mă gândeam foarte serios să-mi iau o mașină cu volan pe dreapta. Oricum în depășiri nu prea intru decât dacă am vizibilitate perfectă, altfel prefer să merg cuminte.

După ce am luat permisul, mi-am dat seama de multe chestii: că oamenii care nu au făcut școala de șoferi nu se orientează bine nici în magazine și nici pe trotuare, că mulți dintre ei nu cunosc lucruri esențiale, cum ar fi regula de a pune piciorul pe trecere dacă vor să traverseze strada. Îl vezi cum iese de pe culoarele secundare din supermarket-uri, împingând coșul de parcă el ar fi patronul magazinului respectiv, și știi că nu a făcut școala de șoferi și că nu conduce, pentru că altfel s-ar asigura înainte, nu ar face stânga fără să acorde prioritate și așa mai departe. Ieșind din această paranteză invizibilă și neanunțată: după ce-am luat permisul mi-am dat seama cât de greșit este să conduci o mașină cu volan pe dreapta pe un drum unde mașinile sunt pe partea dreaptă!

Pune-te în dreapta și imaginează-ți că ai volanul, pedalele și deții controlul mașinii. La o scurtă plimbare până la piață, poate supraviețuiești, dar când vii din Martea Britanie, singura țară europeană unde se conduce pe partea aialaltă, și traversezi Europa, pe autostradă, îți cam riști viața la fiecare depășire sau încadrare de pe o bandă pe alta.

Poate o să spuneți că e nevoie de un șofer foarte priceput ca să conducă mașina cu volan pe dreapta. Nu. Este nevoie de volan pe stânga, că de-aia se circulă pe partea dreaptă a drumului!

Sau, dacă așa stă treaba, propun să punem în circulație mașini cu volanul în spate, nu pe mijloc, ci în stânga sau în dreapta sau, dacă tot vorbim despre super-șoferi, să circule cu mașini cărora să le pună volanul în portbagaj, că un șofer bun conduce și fără volan, ce naiba!?

E clar de ce au succes mașinile cu volan pe dreapta: fiind construite special pentru piața britanică, în momentul în care englezul își schimbă mașina, ce face cu aia veche? O vinde ieftin, că europenii civilizați bogați își cumpără și ei unele noi, dar amărâții din fundul Europei le iau pe alea cu volan pe dreapta, la ei merge și-așa.

Eu aș interzice mașinile cu volan pe drepta. Ar fi interesant de făcut un studiu cu privire la numărul de accidente în care au fost implicate aceste mașini; sunt aproape sigură că prevalează, pentru că nu toți șoferii super pricepuți își iau mașini cu volan pe dreapta, doar ca să îmi „strice” mie statistica.

UPDATE 18 aprilie 2018: OH, NOES!

Zile GRELE pentru posesorii de mașini cu volan pe dreapta

Sursa foto: BMW Blog

Te-ar mai putea interesa:

NE SUFOCĂ MAȘINILE!

Știu că am mai zis că sunt pline șoselele de tâmpiți, dar simt nevoia să o repet: SUNT PLINE ȘOSELELE DE TÂMPIȚI! Păziți-vă pielea!

4 thoughts on “Eu aș interzice mașinile cu volan pe dreapta”

  1. UK si Irlanda sunt oarecum asimilate in discutia asta (cu raportul 65 milioane la 4 milioane locuitori, e clar de unde vin cele mai multe masini cu volan pe dreapta). Cipru e izolat ca trafic rutier, Malta la fel (plus ca are mai putini locuitori decat judetul Braila).

   Lasand asta la o parte, cel mai important e ca pozitia soferului sa fie langa axul drumului.

 1. Masinile cu volan pe partea dreapta la noi sunt pericol de accident la fiecare depasire. RAR-ul nu putea sa interzica inmatricularea lor, pentru ca proveneau din UE, dar puteau conditiona inmatricularea de plata unei taxe, care sa acopere transferul postului de conducere pe partea corecta si inlocuirea farurilor cu unele care respecta normele europene privind circulatia pe partea dreapta.
  Exista persoane, foarte putine, care au realizat transferul postului de conducere pe partea corecta. Nu e chiar ieftin, costurile putand atinge peste 1000 E.

 2. Interzicerea lor genereaza mai multe probleme decat rezolva. Si e incorecta din principiu. In fond ar putea exista masini cu volan pe drepata care sa-si faca treaba foarte bine; ma gandesc la autoutilitare de curatenie sau distributie postala, automacarale, etc.
  Solutia e cumva expusa chiar in text: „un studiu cu privire la numărul de accidente în care au fost implicate aceste mașini” este facut de orice companie RCA. Ca asa foac oamenii aia preturile. Tot ce trebuie facut e sa le dam voie (ba chiar sa le obligam) sa diferentieze valoare RCA in functie de propriul lor studiu statistic. Daca asigurarea ar fi de 3- 4 ori mai mare (asa cum se intampla cu masinile „europene” in UK) atunci nu vei mai fi asa tentat sa folosesti masina cu volan invers, sau daca o faci, o faci doar de show, o data pe an cu o asigurare de o zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.