Ziariști, luați aminte: așa se face!

A fost o campanie electorală grea pentru ziariștii plătiți, probabil, să fie contra. Noroc că se termină și își pot lua și ei o binemeritată pauză. Ca toți jurnaliștii, nu? Păi… nu prea.

Jurnaliștii adevărați, ăia care caută știrea pe teren, nu pe Facebook și prin cafenele, nu au pauză niciodată. Și când sunt în concediu își iau notițe pentru articolele cu impresii din Grecia / Turcia  / Italia (doar pe acolo își permit să meargă, dacă și acolo…) pe care urmează să le scrie când ajung înapoi în redacție.

Jurnaliștii ăștia de pe sticlă au suferit că nu și-au putut face de cap în campania electorală, așa că în loc să își facă emisiunea electorală (de la postul local de televiziune deținut de familia unui politician) și să își vadă de viețile lor, au simțit nevoia să facă și niște extra-uri. Ca să poată fenta regulile CNA, au folosit studioul de televiziune, dar nu au difuzat emisiunile „necenzurate” pe TV, ci le-au dat drumul pe net. S-au gândit că, în felul ăsta, vor da lovitura.

Cele mai multe vizualizări (1.000) le-a avut o emisiune în care l-au invitat pe fostul primar al Devei, actualmente deputat urmărit penal (și condamnat definitiv cu suspendare). Numele lui, cunoscut devenilor pentru că a fost primar al orașului timp de șaisprezece ani, a atras vizualizările. Restul emisiunilor se învârt în mizerie pe la 3-4-500 de vizualizări. Una are chiar patru vizualizări. PATRU, în condițiile în care-s trei flăcăi și cel puțin un cameraman și un regizor de emisie. Păi câteva sute fac și eu cu un filmuleț, dacă îi pun un thumbnail atrăgător – și eu nu-s nici vloggeriță și nici om de televiziune. Dar eu am și câteva video-uri cu zeci de mii de vizualizări.

Deci nu contează că necenzurata n-a prea avut succes, ei au continuat s-o facă și s-o puie pe Interneți. Cu ce bani? Well… de unde să știm noi? Putem doar să presupunem, că doar nu suntem ziariști cu emisiune la TV, să avem certitudini!

Presupunem că nu poți fi atât de înverșunat dacă nu ai un interes.

Ziceam zilele trecute pe Facebook: Nu sunteți ziariști! Câtă vreme tot ce faceți este să îi beșteliți pe unii sau pe alții (din lumea politică, desigur), să faceți emisiuni în care unii politicieni sunt favorizați iar alții demonizați, ăla nu e jurnalism. Cum nu e jurnalism nici când primul gând când deschideți ochii este: „Oare cum o fi săptămâna lui X?” (unde X=om politic).

Mai ziaristă decât voi e rața mea.

Și dacă vreți dovezi că oamenii ăștia, de câteva luni bune, nu mai știu altceva decât X e idiot, X fură, X e dobitoc, familia lui X fură, vă pot pune la dispoziție niște screenshot-uri de pe paginile lor de Facebook. Viața lor se învârte în jurul unui singur om – cât de trist!

2 thoughts on “Ziariști, luați aminte: așa se face!”

  1. Deontologi mai mult teologi care vor rămâne „ologi” pentru că sunt niște milogi și mai bine s-ar face ufologi că ce spun ei sunt OZN-uri. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.