Mamele din România, episodul 2

gravataraHUIBAN a scris pe 9 Iunie 2011, 9:30 am

Voi stiti ca mamicile bebelusilor scornesc o boala copiilor, eligibila pentru a fi incadrat intr-un grad de handicap pentru ca mama sa isi prelungeasca concediul de crestere a copilului cu inca un an?
Deci, pe fruntea copilului va scrie copil cu handicap, detinator de certificat de copil cu handicap.

[de aici]
Ei, asta-i bună! Cum să facă o mamă aşa ceva? Mă gândesc că o fi, totuşi, vorba despre mamele alea mai colorate, care se ocupă doar cu puitul. Voi aţi auzit de vreun astfel de caz?

24 thoughts on “Mamele din România, episodul 2”

 1. Denisa,

  lucrez la Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati Bacau din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau; precizez asta ca sa iti dovedesc ca sunt in cunostinta de cauza cand afirm aceste lucruri.

  Majoritatea „mamelor colorate” nu sunt eligibile pentru a beneficia de „concediu de crestere a copilului” de 2 ani cum era pana acum ceva timp. Vorbim de concediul care se acorda persoanelor (barbati sau femei) care au cotizat la stat in ultimele 12 luni premergatoare intrarii in acest concediu de crestere a copilului (cotizatie care s-a produs fie prin faptul ca persoana este angajata, fie ca are vreun PFA, fie ca are o societate comerciala sau din oficiu) – lucru pe care, majoritatea mamicilor de tigani nu il fac.

  Deci, majoritatea mamicilor care apeleaza la acest „extra an” de concediu sunt chiar cele peste nivelul mediu – adica cele informate, care cunosc legea, acele mamici care cuantumul primit pentru concediu este destul de marisor (nu acei minim 600 ron platibili celor chiar si cu salariul minim pe economie).

  Revenind – aceste mamici, informate si cu legea in mana, se prezinta la medic pentru ca al lor copil au „usoare intarzieri in dezvoltare” sau este un copil mai retras, care comunica mai putin, care are comportamente repetitive si stereotipe – lucruri adevarate dar cati din noi nu am fost asa de mici? De ce sa vrei sa traduci asta intr-un diagnostic neuropsihic? De ce sa vrei ca al tau copil sa fie diagnosticat cu „tulburare pervaziva de dezvoltare” sau „autism infantil”. Aceste lucruri, daca nu sunt intr-adevar grave, se vor inbunatati pe parcurs cu multa atentie, afectiune, echilibru intre autoritate si libertate pentru copil etc.

  In concluzie, mamele nu sunt „colorate”, sunt doamne cu capul pe umeri care doresc ca acel concediu de 2 ani sa se prelungeasca cu inca un an si astfel ele nu vor fi nevoite sa se intoarca la serviciu si vor beneficia in continuare de acei 200 de ron alocatie de la stat + acei minim 600 de ron – indemnizatie pentru cresterea copilului.

  Este tragic ca mamele nu constientizeaza ca, desi nu fac nimic ilegal, acel certificat de handicap acordat fortat dar legal, le va aduce repercursiuni majore pe viitor copilului in tot cercul familial si de prieteni.

  Succes,

 2. Din pacate, am vazut foarte multe cazuri si din acelea doar vreo 10% erau mai colorate; mentalitatea mamelor e urmatoarea: desi sunt perfect constiente de faptul ca ele nu mai primesc nimic,din punct de vedere pecuniar vorbind pentru ca indemnizatia se acorda mamei doar pana ce copilul are 2 ani, totusi se gandesc ca mai stau acasa catva timp, asta difera de cat zice comisia de evaluare ca e nevoie: 6 luni, 1 an…punand astfel o eticheta unui copil pentru toata viata. De fapt nu mamele scornesc, de vina sunt membri acelor comisii care se complac si acorda aceste certficate de handicap. Dixit.

 3. Adriana,
  „de vina sunt membri acelor comisii care se complac si acorda aceste certficate de handicap.”

  Membrii comisiei nu fac decat sa evalueze datele medicale si in functie de alte criterii ce tin de mediul socio-cultural in care „se scalda” copilul, decid gradul de handicap. Ceea ce cantareste mai greu este diagnosticul cu care mama se prezinta in fata comisiei, ancheta sociala pe care o face primaria prin reprezentantii sai (spas-urile de regula).

 4. Stiu cazul unei mame al carei copil s-a nascut cu o forma de diabet si a stat acasa cu copilul primind indemnizatie de ingrijire de vreo 500 – 600 lei pana ce copilul a mers la scoala.

  Boala copilului e reala dar nu stiu daca aceasta indreptateste prelungirea concediului de crestere a copilului pana la 7 ani?

 5. Dumitru,

  Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz – in speta Comisia de Evaluare Complexa din cadrul SECCD – DGASPC.

 6. @Dumitru: Daca trebuia sa ii faca insulina zilnic, era destul de indreptatita…
  In alta ordine de idei, daca fac asta, nici nu se gandesc ca ii afecteaza viitorul unui copil. Se gandesc la prezent, la faptul ca „i-am pacalit pe fraierii astia, da-i naibii, ei nu ne fura pe noi?” si la bani.

 7. Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa faca asta si nici nu am auzit de nimeni, dar nu m-ar mira daca o mama saraca si needucata ar face asta,pentru ca i-ar trebui banii aia fara sa-si dea seama ce greutate pune pe umerii copilului, care va fi urmarit toata viata de eticheta de handicapat.
  Asta nu inseamna ca ”mamele din Romania” fac asta, sa nu generalizam.

 8. @aHUIBAN, poate sunt un pic pe lângă subiect, dar cunosc o mamă din Bacău al cărei copil nu are mâna stângă completă. Adică e mai scurtă și nu are palma.
  Cu toate astea copilul nu primește gradul I la minunea aia de certificat de handicap – sau cum îi zice. De ce?!

 9. (Ne)doamna,

  Nu imi oferi foarte multe detalii legat de cazul din Bacau. Eu nu fac parte din Comisia de Evaluare.

  Gradul de handicap se acorda in functie de mai multe criterii pe langa diagnosticul clinic propriu-zis. Sunt criterii precum imposibilitatea de a se deplasa singur, de a fi apt sau nu sa frecventeze scoala normala, modalitatea in care boala sau dizabilitatea il transforma intr-un stigmat social etc.

  Nici eu nu cunosc toate criteriile pentru ca nu intra strict in domeniul meu de activitate.

 10. @aHUIBAN
  Din pacate cunosc mai multe cazuri. Mame cu studii superioare, suficienti bani ca sa nu aiba nevoie de plusul acela dar care s-au obisnuit sa nu lucreze. Si daca mai pot sa stea acasa inca un an de ce nu? Vedem noi ulterior ce facem cu copilul ala.
  Mie personal mi se pare absurd si sa stai acasa doi ani. Pierzi contactul cu tot ce insemna slujba ta si nu trebuie sa te mire daca angajatorii tai gasesc o cale sa scape de tine dupa ce te intorci, nu e asa greu.
  Dar sa nu divaghez. Voiam de fapt sa te intreb care sunt exact repercusiunile acestui „extra an” cum il numeai tu. Pentru viitorul copilului. Eram curioasa si nu am gasit exact raspunsul.

 11. aHUIBAN,
  Este foarte greu sa obtii acel certificat.Iti trebuie o multime de aprobari, treci prin nenumarate anchete, comisii, experize. Nu-i floare la ureche il declari si gata, ai bani in plus. Pentru a-ti lua si nu pt a-ti da drepturi, membrii comisiei te supun minutios unor examene periodice si daca prezinti cea mai mica ameliorare a starii de sanatate iti ciopartesc fara mila cifrele din dreptul banesc sau nu.

  Nici macar prin gand nu-ti trece cat de greu e sa ai ce ti se cuvine fiind o perosna cu dizabilitati, sau cum e mai cinic si mai simplu unora, handicapat.
  Nu sunt o diletanta, fac parte din „sitem” de-o viata.

 12. Clara,

  Repercursiunile pentru copil sunt cele care tin de social si institutional. Chiar daca el va fi „posesor” de certificat de handicap doar pentru un an, acest lucru ramane in „istoria personala” o viata. In baza de date a medicului de familie va aparea asta – in orice scrisoare medicala (fisa medicala sintetica) catre un specialist, la istoricul copilului va preciza asta. Institutiile de invatamant vor afla acest lucru la o abatere mai grava a copilului care ar presupune o evaluare psihologica. Poate copilul va dori sa urmeze o scoala cu specific militar – FAIL, pentru ca individul are antecedente cu boli neuropsihice (nu stiu exact daca nu va fi eligibil dar oricum e un semn de intrebare).

  + aspectul care tine de relationarea directa cu ceilalti si felul in care copilul va ajunge sa fie exclus de ceilalti copii sau mamele celorlalti copii isi vor indemna copiii sa il evite pe „copilul cu probleme”.

  Sa nu se inteleaga gresit, ma refer strict la mamele care se grabesc si doresc obtinerea unui certificat de handicap pentru prelungirea concediului de crestre a copilului cu un an, insistand ca al lor copil este autist, are intarziei in dezvoltare etc. – lucruri care se vor ameliora/disparea cu unele eforturi, daca intr-adevar se insista nejustificat si copilul nu este intr-adevar afectat.

  Devoratoarea de muzica,

  Sunt o serie de acte intr-adevar, dar aici conteaza destul de mult evaluarea neuropsihiatrica. Eu faceam referire la copiii care au afectiuni minore ce vor fi depasite in timp cu efort din partea parintilor – copiii sunt putin „in urma”, se adapteaza greu, comunica mai greu, au comportamente atipice, hiperkinetice etc. Cu aceste afectiuni, copilul se incadreaza usor in specificul unui autist, al unui copil cu ADHD, al unui cu copil cu tulburari de afect sau usoare intarzieri intelectuale – afectiuni pentru care primesti un grad de handicap.
  Actele importante principale sunt:
  evaluarea psihologica, angheta sociala de la primarie, fisa medicala sintetica + alte acte medicale sau cele ce tin de identificare.

  Cuvantul „handicapat” nu este cinic in niciun fel, asa este prezentat in manualele de specialitate. Ca acest cuvant a obitnut o conotatie diferita in limbajul social – perfect de acord.

 13. Problema nu este la capatul care aplica ci la capatul care ofera. Legea este pentru ca este nevoie de ea, oricum ai lua-o. Ca se dau pentru orice fleac, este alta problema, de fapt una din problemele majore ale justitiei si aplicarii legilor in Romania.
  Cu alte cuvinte, in orice tara exista trantori, exista peroane care vor sa se exhiveze, persoane care sa profite de stat, daca statul lasa, problema lui si a celorlalti cetaceni.

 14. @aHUIBAN
  Mersi de informatii.
  @Alina
  Nu, problema e la capatul care aplica. Legile in Ro sunt facute sa fie ocolite, interpretate, etc. Nu cred ca trebuie sa-ti spuna capatul care ofera ca esti o mama idioata, lenesa, inconstienta.

 15. @Clara Ba da, statul trebuie sa puna niste criterii corecte si sa le respecte. Pentru ca trebuie sa existe o lege care protejeaza persoanele cu handicap.
  Idioti, sub toate formele, inclusiv sub forma de mamici, exista peste tot. Poate asta intra in categoria handicap si de aia primesc certificatele…

 16. http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/ORDINE/O762-1992-2007.pdf
  pt nedoamna.
  Nu primeste gradul I deoarece lipsa mainii stangi e mai putin grava decat lipsa ambelor maini sau a ambelor mb inferioare etc.
  Certificatul de handicapat e valabil fix un an , dupa se reevalueaza , n-are nicio legatura cu facutul unei facultati 20 de ani mai tarziu.
  E doar o hartie , care , in romania , se poate face pierduta in 2 timpi si 3 miscari (asta in cel mai rau caz).

 17. ahuiban…Pt scoala/gradinita/inscriere la un concurs sau examen/plecat in tabere scolare /datul unei probe sportive /participarea la un concursc sportiv etc dr de familie da o adeverinta in care scrie „clinic sanatos la data examinarii „. Data examinarii ,intelegi ?Iar certificatul de handicap e valabil fix un an !Trimiterea la dr specialist se face pt „handicap „doar in anul in care exista certificat valabil ! Apoi copilul e „clinic sanatos la data examinarii „

 18. „aHUIBAN zice:
  June 11th, 2011 at 3:16 pm
  (Ne)doamna,
  Nu imi oferi foarte multe detalii legat de cazul din Bacau. Eu nu fac parte din Comisia de Evaluare.
  Nici eu nu cunosc toate criteriile pentru ca nu intra strict in domeniul meu de activitate.’

  Felicitari pr frazele de mai sus : asta e de fapt romanul!Vorbim ,dar ,din pacate , nu prea stim despre ce e vorba!

 19. Ana,
  eu nu am cerut „sa vorbesc”. Discutia s-a deschis dintr-o frantura de conversatie de a mea pe un alt site. Aici am precizat unele lucruri in limita cunostintelor mele , nu am sustinut ca detin adevarul absolut sau ca afirmatiile mele sunt general valabile.

  Legat de „clinic sanatos la data examinarii” – eu nu m-am referit la o simpla adeverinta ci la fisa medicala sintetica adica istoricul persoanei inca din perioada intrauterina pana la momentul eliberarii scrisorii.

 20. „Fisa medicala sintetica ” -nu stiu ce intelegi prin asta !
  Uneori se cere COPIE xerox dupa fisa medicala.Dar asta foarte rar , adica atunci cand vrei din nou certificat de handicap ori te muti la alt dr de familie .In alte situatii nu se cere copie dupa fisa ,o adeverinta e suficienta ( ma rog , mai sunt si alte tipizate, nu numai asta) .
  Daca te-am jignit sorry , nu asta a fost intentia , ideea e ca in orice domeniu de activitate exista niste legi ( mai multe , mai putine , mai important , mai ne… )de care mie mi se pare de bun simt sa avem stiinta , in conditiile in care luam bani deoarece lucram in domeniul ala !.Personal mi s-a intamplat de cateva ori sa fiu nevoita sa caut EU legi , in conditiile in care nu sunt jurista , iar cei din serviciile respective nu aveau habar de propria legislatie.
  Adica sa vorbim in van oricat , nu-i bai , dar sa fim capabili sa spunem „exista o lege care stipuleaza asta ,stai sa dau un search, uite asta e , ca doar lucrez acolo si ar cam fi cazul sa fiu in stare macar sa caut „!
  P.S.Denisss , raman datoare cu-n suc … :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.