Merităm orașe mai frumoase?

Noul primar al Devei a cumpărat și amplasat, pe gardurile care separă șoselele de trotuare, sute de ghivece cu flori. Ideea nu e deloc rea, dar ghivecele sunt din acelea clasice, din plastic maro, așezate pur și simplu pe suporturile din fier forjat. 

Încă din primele zile, au început să dispară, semn că devenii au considerat că ghivecelor le-ar sta mai bine în casele sau curțile lor decât pe domeniul public.

Ghivece cu flori furate în Deva

Ghivece cu flori furate în Deva

În 2014 am fost invitată la Horezu, în cadrul unui info trip pentru bloggeri. Am fost foarte surprinsă de cât de curat și întreținut era acest micuț orășel eminamente turistic. Scriam, atunci:

Oraşul Horezu este unul foarte cochet. Nu mă aşteptam să găsesc un centru pavat frumos, amenajat ca o staţiune turistică în miniatură. Pe gardurile din centru sunt prinse spate în spate farfurii pictate de meşterii locali, pe doi stâlpi de iluminat din micul părculeţ central sunt prinse două difuzoare din care se aude muzică, străzile sunt curate, oamenii – civilizaţi. Nu au supermarket-uri cunoscute, nici măcar un Profi sau un Billa, dar au Diana şi EuroMarket unde găsiţi de toate. Ce am apreciat în mod deosebit a fost abundenţa de produse locale sau fabricate în judeţele învecinate. Bravo hurezenilor pentru că îşi susţin economia locală! (Continuarea aici)

Va să zică, în Horezu se pot păstra niște farfurii și niște boxe, în timp ce la Deva se fură ghivecele cu flori. Ba mai grav, la Hunedoara au fost distruse bănci proaspăt montate de Primărie, incendiate containere de gunoi și chiar și un container metalic pentru textilele de reciclat. Zilele trecute se pârlea un porc pe trotuar…

Din păcate, oricât de civilizați ne-am crede noi, când faci o cheltuială pentru înfrumusețarea orașului, trebuie să ai neapărat în vedere niște sisteme antifurt sau antidistrugere, pentru că iată, acolo unde ochiul lui Big Brother nu ne urmărește, suntem tentați să distrugem. Pentru că putem, de-aia.

1 thought on “Merităm orașe mai frumoase?”

  1. Nu se intampla lucruri de genul asta doar la Deva, ci in toata Romania. Si la noi in oras au vandalizat bancile de pe faleza Dunarii, la scurt timp dupa ce-au fost montate. Oamenii sunt necivilizati, scuipa seminte peste tot, lasa mormane de gunoaie in urma lor, strica, fura si lista poate continua.

    Gunoaiele reprezinta o mare mare problema in opinia mea, sunt peste tot! N-o sa mai dureze mult si-o sa fie vazuta Romania din satelit ca o groapa de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.