Mouse-ul Microsoft Touch – nivelul următor

De felul meu sunt destul de conservatoare; n-am renunţat încă la mauşii cu fir [bine, la desktop am un mouse Microsoft wireless care-i fain de tot şi pe care mi l-a făcut cadou Sebi, dar la redacţie şi la laptop încă lucrez cu mauşi cu fir], nu mă grăbesc să-mi pun Windows 7 pe laptop, deşi e suficient de deştept încât să „ducă” acest sistem de operare, în general sunt mulţumită atunci când lucrurile nu se schimbă şi nu trebuie să-mi bat capul cu tot felul de gadgeturi noi şi cu felul în care funcţionează ele. Asta până când mă „lovesc” de câte un gadget nou şi nu-mi mai pot imagina viaţa fără el.

Aşa am păţit cu telefoanele. Eram ferm convinsă că o să îmbătrânesc folosind un telefon Nokia basic, pentru că nu înţelegeam necesitatea unui smartphone. De ce ai vrea să primeşti mailurile atunci când îţi sunt trimise, când le poţi vedea pe toate odată, atunci când eşti în faţa computerului? Mda, acum aproape că nu-mi mai imaginez viaţa fără smartphone-ul meu. Bine, exagerez, viaţa mea nu depinde de vreuun gadget, dar gadgeturile mi-o fac mai uşoară.

Aşa se face că atunci când cei de la Marketonline mi-au propus să testez un mouse Microsoft Touch, prima reacţie a fost: dar ce aş putea să scriu despre el? Ce poate să facă un mouse de 250 de lei şi nu poate un mouse de 20 de lei, cu fir? Ei bine, multe. 

Microsoft Touch nu-i un mouse ca oricare altul. Atunci când l-am primit, am fost dezamăgită să văd că pe cutie scrie „Exclusively for Windows 7”, aşa că vreo câteva zile l-am ţinut pe masă şi m-am uitat la el. Cum spuneam, pe laptop încă am Windows XP, iar desktopul, cel pe care am instalat sistemul de operare Windows 7, îl folosesc doar pentru a mă uita la filme şi, rar de tot, pentru a scrie pe blog. Aşa a fost să fie – dacă în camera unde-i desktopul nu fumăm, m-am adaptat şi stau cu laptopul la masa din bucătărie, unde pot fuma în voie.

După câteva zile, mi-am zis că până la urmă e tot un mouse şi că trebuie să funcţioneze şi cu un sistem de operare mai „subţi”. Am avut dreptate, merge şi cu Windows XP, doar că funcţionează ca un mouse obişnuit. După ce l-am instalat pe desktop am înţeles de ce pe cutia lui scria că Microsoft Touch este destinat exclusiv computerelor care rulează Windows 7. Instalarea a durat câteva minute, timp în care am aflat şi ce poate să facă acest mouse.

Deşi suprafaţa lui este netedă, deci aparent nu are nici un buton, mouse-ul ăsta are mai multe funcţii decât unul simplu, „obişnuit”. Cu un deget dai click stânga sau dreapta ori „scroll-uieşti”, cu două degete schimbi poziţia ferestrelor de pe ecran, le maximizezi sau minimizezi, iar cu trei geteta ascunzi toate ferestrele ori le afişezi pe toate, ca s-o alegi pe cea la care vrei să ajungi.

  

N-am apucat încă să mă obişnuiesc cu el, pentru că revenirea la mouse-ul simplu de la redacţie ori la cel simplu şi aproape trist de la laptop este dureroasă. Nu o dată mi s-a întâmplat să ajung la redacţie şi să caut touchpad-ul cu care eram obişnuită de la laptop, aşa că nu m-ar mira ca după ce lucrez o vreme cu Microsoft Touch, întoarcerea la mouse-ul simplu de la laptop să fie dezolantă. Aşa că îl ţin „de bun”, până când n-o să mai am încotro şi o să renunţ la XP-ul de pe laptop în favoarea Windows 7.

Singura funcţie a acestui mouse cu care nu mă prea înţeleg este cea de click-dreapta. Trebuie să-i dai mouse-ului o jumătate de secundă de gândire, altfel nu „pricepe” ce vrei. La fel şi cu click-ul pe butonul de scroll – de-abia m-am obişnuit să dau click pe butonul ăsta ca să deschid ferestrele într-un tab nou, iar Microsoft Touch se face că nu ştie de treaba asta, aşa că trebuie să revin la click-dreapta » open in new tab, chestie care durează mai mult decât de obicei, din cauza problemei menţionate anterior cu click-dreapta.

În concluzie, Microsoft Touch este altceva, e nivelul următor. Aşa cum tastaturile gălăgioase şi incomode vor fi înlocuite, încet-încet, cu tastaturi deştepte şi ergonomice, cred că în viitorul nu foarte îndepărtat şi mouşii „obişnuiţi” vor fi înlocuiţi de unii mai deştepţi, care vor necesita mai puţine click-uri şi mai multe gesturi.

Iată şi un video:

4 thoughts on “Mouse-ul Microsoft Touch – nivelul următor”

  1. nimik nou, e in gen apple magic mouse doar mai urat. l`am primit cu imac`ul si l`am folosit exact 2 zile, nu mi s`a parut practic si l`am inlocuit cu un mouse normal cu 2 taste si scroll la mijloc.
    chestie de gust pana la urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.