Muncă în folosul comunităţii. Pe când şi la noi?

În Statele Unite ale Americii, legea nu se aplică facultativ, ca la noi. Sau aşa îmi place mie să cred. Ai dat cu bâta în baltă? Plăteşti. Nu ţi-ai plătit taxele? Un control financiar de la Fisc [IRS] te va „ustura” mai rău decât o colonoscopie. Ai condus în stare de ebrietate / drogat / în timp ce trimiteai SMS-uri? Amendă, muncă în folosul comunităţii, poate şi nişte puşcărie, ca să-ţi revii.

Nu contează că eşti vedetă de carton sau Ghiţă de la sculărie, în faţa legii toţi răspund la fel. Şi iat-o pe Paris Hilton, această vedetă cunoscută pentru… nimic deosebit, muncind în folosul comunităţii. Încălţată în pantofiori de lac, cu tocuri, cu ochelari de soare care s-ar putea să coste mai mult decât clădirea pe care o zugrăveşte, donşoara cu nume de capitală europeană „dă” la trafalet, dacă a mâncat-o în fund să facă prostii.

Mno, păţăşti.
Foto: DamnCoolPics, care cred că le-au luat de la Getty Images.

Mă întreb când o să avem şi noi pedepse de genul ăsta. Cred că e mult mai util să iei 50 – 100 de zevzeci care au greşit şi să-i pui să sape şanţuri, să asfalteze, să Let’s Do It, Romania! cureţe gunoaiele de pe coclaurile patriei, decât să-i trânteşti într-o închisoare şi să-i întreţii pe banii statului.

12 thoughts on “Muncă în folosul comunităţii. Pe când şi la noi?”

 1. Pai si la noi dau la sapa, dar cu mai putin talent si mai sunt si platiti, nu de alta da` sa aiba si ei bani de buzunar, de-o tigara si de un suculet cu vodka. Inchisoarea este o cariera de succes pentru cei privati de multe altele (in special chef de munca) si pe care libertatea ii incarcereaza mai ceva ca orice inchisoare din Romania.

 2. Hahahaaaa, ce misto!! :D
  Pacat ca nu au pus-o sa sape vreun sant, imbracata asa.
  Ai dreptate. Noi preluam de la americani doar obiceiurile proaste, din pacate.

 3. Rationamentul din spatele muncii in folosul comunitatii este faptul ca iei un pusti de 18 ani care a furat un salam din Carrefour si bagandu-l la racoare 3-6 luni il transformi in criminal si violator ca aia cu care va sta. Mi se pare atat de logic incat chiar nu pot concepe alte moduri de gandire. Dar totusi m-am obisnuit cu firul logic al lucrurilor romanesti…

 4. eu, pe langa.
  daca eu as avea picioarele alea (cu vene atat de proeminente) le-as ascunde in bocanci si la 40 de grade. :)

  dar, vorba lui Flo, in unele cazuri e muuuuult mai utila o astfel de pedeapsa decat puscaria.

 5. @DanC: Munceste in folosul comunitatii din cauza ca a calcat pe bec..si scrisul de pe tricoul pe care-l poarta zice altceva. Si am citit articolul dar tot mi se pare stupida situatia!

 6. Daca primesti o pedeapsa cu suspendare sau ce-a primit ea, tot nu te face puscarias. La munca in folosul comunitatii esti privat de unele chestii (gen pauza de cafea, dormit in timpul serviciului) chestii care nu le prea faci nici la un job normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.