Noi vrem pământ… cu un mall pe el!

E sâmbătă, zi de cumpărături la supermarket. Mă schimb în haine „de oraş”, că doar n-o să mai ies din casă îmbrăcată ca o gospodină, să mă trateze de sus vânzătoarele de la benzinării, îmi iau în picioare cele mai comode încălţări, iau soţul sau vreunul dintre părinţi de braţ şi plecăm spre Kaufland, singurul supermarket adevărat din oraşul Hunedoara.

De patru ani jumate, de când s-a deschis, Kauflandul este micul templu al cumpărătorului hunedorean. Aici am întâlnit rude de prin alte oraşe, foşti colegi de muncă, prieteni pe care nu-i mai văzusem de ani buni. Şi mi-a luat ceva timp până să-mi dau seama de ce vin unele doamne la cumpărături gătite ca pentru o seară la restaurant; pentru că toamna şi iarna, ăsta e singurul loc în care poţi fi văzut, în care poţi defila. Ce folos că ţi-ai cumpărat o geantă scumpă în rate, dacă nu ţi-o poţi etala niciunde? Afară-i prea frig şi chiar n-ai unde să mergi în afară de Kaufland, această Mecca a consumatorului.

Nu m-am gătit niciodată înainte de a pleca la cumpărături. Mi s-a întâmplat chiar să am părul cam ciufulit ori să fiu nemachiată, că doar plecasem după fructe, legume, mezeluri, nu ca să mă pun la curent cu noutăţile high life-ul hunedorean.

Dar pe ei, importanţii oraşului, îi vezi mereu printre rafturi, mirosind a parfumuri scumpe, îmbrăcaţi cu hainele cele mai bune, raşi, tunsi, frezaţi, coafaţi, cu câte-un coş în faţă, stând la poveşti cu alţi importanţi şi blocând accesul celorlalţi cumpărători.

E clar: decizia unor investitori israelieni de a construi Hunedoara Plaza [+/-], primul mall adevărat din judeţ, a fost una inspirată. Din păcate, criza i-a cam speriat, aşa că deocamdată au oprit lucrările. Dar eu încă mai sper că o să avem un locaş de cultură şi cumpărătură cum n-a văzut judeţul! Chiar e nevoie de un mall, pentru că mi-e milă de bieţii bogătaşi care-s nevoiţi să defileze prin Kaufland; merită şi ei un loc numai al lor, să poată sta de poveşti la o cafea, să admire „gazelele” locale, să-şi cumpere haine de firmă la reducere şi să-şi scoată amantele la o prăjitură.

Şi parcă mi-ar plăcea şi mie să am un cinematograf aci, la mine-n sat, ca să nu mai fiu nevoită să bat drumu’ Clujului sau Timişoarei când vreau să văd un film.

Cu articolul ăsta particip la concursul chinezesc – de import, deci! – intitulat „Chinezu te vrea la Gold Plaza, poate câştig o excursie la mall. Uai, ce piţi o să mă-ntorc! :D

7 thoughts on “Noi vrem pământ… cu un mall pe el!”

  1. Asta cu îmbrăcatul frumos ca să mergi la cumpărături e și în micuțul meu oraș natal. Doar că acolo există și mall. Ce contează că are doar 6-7 magazine (printre care Takko, Leonardo și Deichmann)?

  2. sa ma duc sa ma culturalizez la mall? mai bine la malu garlii..
    inseamna ca alegerea mea a fost buna. ori intr-un oras mare ori la tara. un oras mic sau mediu e.. frectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.