Nu atingeti firele căzute la pământ!

Articol publicat în Iaşi Plus

E tare greu să-ţi mai calculezi timpul în zilele noastre, dar după o estimare grosieră, ajungi la concluzia că cel putin opt ore pe lună (deci o zi de muncă) le pierzi la cozile furnizorilor tăi de „toate alea. Adică: curent, gaz, telefonie, întreţinere la bloc (dacă nu ţi-ai cumpărat casă), Internet, cablu TV etc.
Sunt cateva firme în Românica cu care nu te poti juca, adică ele sunt „tăietoare”, în sensul că dacă nu plăteşti la timp, te „taie”. Dacă îţi taie telefonul, nu vorbeşti, dacă îţi taie netul te duci la un prieten, întreţinerea mai aşteaptă, dar dacă ţi-au tăiat curentul, ai pus-o! Nu mai ai nici lumină, nici frigider, nici apă caldă, nici telefon fix, nici net, nici aer rece, deci eşti în beznă totala!
Şi atunci când îţi vine factura la curent şi vezi că peste două zile e restanţa, ai, n-ai bani, te duci şi iei împrumut, faci ce ştii şi iute la caserie să plăteşti!
Ei, abia aici îţi dai seama ce important eşti tu, ca şi client, pentru firma ta furnizoare. Respectul începe de la uşă, unde un domn, de felul lui pensionar, dar care mai face un job la „Security Nu-ştiu-cum”, te anunţă prietenos că trebuie să stai la rând pe aleea din faţa uşii, pentru că nu pot intra înăuntru decât trei persoane, doar doamnele de la caserie sunt foarte obosite şi să nu greşească la bani.
I-am spus omului cu pricina, cu acelaşi respect, ca afară-s 38 de grade Celsius şi înăuntru e mai umbră… nu poate face o excepţie pentru noi, amărâţii care-i dăm vreo 10 milioane peste pensia lui de „plotoner”?
Răspunsul a fost clar: „NU, astea-s ordinele şi eu ţin la serviciul meu!”.
Normal că ţine.
După aproximativ o oră, ajung să intru în „templul” furnizorului de energie, ca să constat cu stupoare că, deşi aveau aer condiţionat, funcţiona doar un ventilator… dar era umbră!
Atunci mi-am dat seama de la cine veneau ordinele, şi cât de mult investesc aceşti „tăietori” în respectul acordat „stăpânilor” lor, adica noi, clienţii.
Nu vreau să-mi amintesc ce a urmat în continuare; aveam în faţă un cuplu care deţinea şi apartament la bloc, dar şi o căsuţă la ţara, în apropiere. Oamenii nu vroiau pur şi simplu să plătească factura odată la două luni, ci tot lunar, aşa cum erau învăţaţi.
„Dar e foarte simplu”, zice casieriţa, „la bloc puteţi plăti lunar ca şi până acum, dar la ţară, nu! La ţară plătiţi la două luni!”
Şi asta a mai durat o jumătate de oră, după care bieţii oameni, care tot n-au înţeles nimic, au trebuit să completeze o declaraţie „pe propria răspundere” în care să spună cum sunt ei de acord să plătească curentul.
Foarte amuzant, numai că eu am început să tremur de nervi, de căldură şi mai ales de…
…ei bine, nu aveau nici toaletă pentru clienţi.

11 thoughts on “Nu atingeti firele căzute la pământ!”

  1. Cam asta e atitudinea generalăa paznicilor şi a cerberilor de la instituţii. I am the law şi dacă vreau eu, treci. Dacă nu, stai afară, pentru că aici eu pot face ce vreau. Alteori, sunt veritabile „birouri de informaţiI” şi nu poţi trece de ei până ce nu îţi spun toată povestea. Pe care tu nu vrei să o asculţi întotdeauna, că doar ştii de cele mai multe ori de ce mergi acolo.

  2. Nu i-am mai vizitat de mult pe astia de la E-On la casieriile lor pentru ca am descoperit ca e muuult mai simplu sa achit factura prin home banking. Oricum, foarte tare faza cu toaletele. Tre sa mergem cu scutece de unica folosinta, precum bebeii, ca alte sanse nu sunt!

  3. Nu stiu daca e asa importanta parerea mea (prima oara cand iti las un comentariu), dar mie nu imi place sa dau click pe link-ul de la ziar sa iti citesc articolul. Astept vremea cand o sa pot sa citesc un articol intreg pe blog, si interesant. :) Toate cele bune!

  4. Iedu, după câteva zile, poţi găsi articolele complete pe blog, dar în asta constă colaborarea cu Iaşi Plus. Şi-apoi, dacă vrei să citeşti ce am scris, nu cred că-i aşa de grav că trebuie să dai un click ca s-ajungi pe Iaşi Plus. Or is it?

  5. Denisa, probabil ca am eu probleme la cap (nu neg), dar mi se par scrise la norma articolele astea. Cand sunt scrise direct pentru blog, simt ceva mai multa dragoste pentru scris. Nu ma deranjeaza atat faptul ca trebuie sa dau un click, cat, ti-am zis, faptul ca par artificiale. Toate cele bune!

  6. Iedu, poate că ai dreptate. Dar numai în ce priveşte o parte dintre articole. Iar dacă par scrise la normă, nu le citi. Sunt altele bune de citit pe-aici.

  7. Eu am aflat ca se poate plati prin banca. ASA ca am activat optiunea de a plati, orin internet, din contul meu in contul lor si cu asta basta. Am inceput sa-mi aranjez ca toate platile sa le fac asa. Mai putin intretinerea care nu are cont in banca:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.