Nu uita…

Imaginează-ţi că trebuie să iei una-două doze de medicamente pe zi, pentru tot restul vieţii. Imaginează-ţi că, pentru a-ţi lua medicamentele, trebuie să te ascunzi de prieteni sau de colegii de muncă pentru că ei nu ştiu de boala ta, pentru că nu ar înţelege că tu de fapt nu ai nici o vină. Te întrebi probabil:  „Cum nici o vină?”.

Da, pentru că tinerii cu HIV de douăzeci şi ceva de ani au fost infectaţi fără vina lor în spitalele româneşti din perioada sistemului comunist. Au avut ghinionul să fie internaţi în spital în acea perioadă, mulţi cu răceli banale… 

Aşa că zi de zi, de ani şi ani de zile, trebuie să-şi ia tratamentul care le prelungeşte viaţa. Indiferent dacă merg la şcoală, la job, la petreceri, la munte, la mare, nu trebuie să uite să ia tratamentul, nu îşi permit să „obosească” să ia vreo doză. Pentru că odata cu fiecare doză de tratament ratată, virusul din organism devine mai puternic şi mai greu de controlat. Începe să îşi facă de cap şi poate avea consecinţe foarte grave, pot chiar să-şi piarda viaţa. Însă cu tratament zilnic şi luat fără întrerupere, pacienţii cu HIV pot avea o viaţă normală.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor seropozitivi din România, UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA) a creat programul Viaţa cu HIV, prin care pacienţii au acces la două servicii gratuite:

  • Prin Serviciul SMS+, pacienţii seropozitivi care completează un formular pe site pot primi zilnic două SMS-uri, la orele indicate de ei, cu un text indicat de ei, pentru a le reaminti când trebuie să îşi ia tratamentul.
  • Prin Serviciul Helpline+, persoanele seropozitive pot suna la 0800800141 sau pot scrie la unopa at unopa.ro pentru a discuta cu un consilier UNOPA despre ce probleme au şi ce greutăţi întâmpină. Pot primi ajutor de natură psihologică, juridică etc.

Copiii şi tinerii bolnavi de SIDA nu sunt vinovaţi pentru boala lor. Am primit mesajul de mai sus şi am ales să-l redau în forma în care mi-a fost trimis, pentru că nu am ce să „înfloresc” sau să adaug. Vă rog să faceţi şi voi în aşa fel încât mesajul ăsta să ajungă la cât mai mulţi dintre cei aproape 11.000 de pacienţi cu HIV/SIDA din România. Un SMS primit zilnic le poate prelungi viaţa.

3 thoughts on “Nu uita…”

  1. Eu a strimite un sms si altora , de genul :” Cei infectati cu hiv nu va vor spune niciodata ca va pot transmite boala. Folositi prezervativul pt ca statisticile ultimilor ani arata ingrijorator. Ce a fost inainte ’90 e joaca de copii fata de ce se inregistraza in ultimii ani „.
    Din pacate confidentialitatea si lipsa de informatie sunt destul de grave in cazul asta. Cu toi banii si cu toate afacerile chiar nu se poate anticipa pt cata vreme Romania va mai oferi medicamentele gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.