O curiozitate legată de numele de familie

Profa mea de limba latină din liceu se numea Mioara Suciu. Era mătuşa unei colege, pe care o chema tot Suciu, respectiv sora tatălui colegei mele. Şi era măritată.

Pe vremea aia, întâlneai rar femei care să-şi fi păstrat numele de familie după căsătorie, aşa că am fost curioasă cum se numeşte soţul profei, dacă ea e tot Suciu, ca şi colega mea. Colega mi-a spus că s-a căsătorit cu un domn pe care, întâmplător, îl chema tot Suciu.

Întrebarea mea este: doamna profesoară şi-a păstrat numele de fată sau l-a luat pe cel al soţului, după căsătorie? Înţeleg, o cheamă Suciu, dar e numele ei sau al bărbatului?

:D

19 thoughts on “O curiozitate legată de numele de familie”

 1. Depinde de doamna respectivă. Dacă e mai emancipată (mă rog, după unele păreri), ar putea afirma că el și-a luat numele după al ei. Dacă e mai tradiționalistă, ar jura cu mâna pe biblie că și-a luat numele după cel al soțului.Iar dacă ar fi sinceră, ar recunoaște că habar n-are. :D

 2. Si-a schimbat vreun act dupa casatorie ? daca da, inseamna ca a luat numele sotului , daca nu inseamna ca a ramas cu al ei !

 3. Iote de ce nu mai poţi tu!
  Mai bine ai argumenta de ce mă exmatriculaşi din lista ta de linkuri, în timp ce pe varanus eşti la loc de cinste???

 4. Ana şi Tudor, cred că şi-a schimbat actele, pentru că în buletine scria dacă eşti căsătorit sau ba. Interesant, la asta nu m-am gândit. :))

 5. Buna intrebarea.
  Daca in prima casatorie si-a pastrat numele de acasa de ce si l-ar fi schimbat in cea de-a doua? Stim doar ca femeile sunt conservatoare prin excelenta.
  In cazul de fata doar coincidenta a facut ca pe al 2-lea sot sa-l cheme tot Suciu :)

 6. Denisa in cartea de identitate Nu scrie daca esti casat sau nu.Pe buletinele alea vechi , gen carnetel , cu poza facuta la fotograf , scria starea civila.
  Mergi rapid si schimba-ti buletinul , acum sunt carti de identitate ! ;)

 7. Vara-mea s-a casatorit cu un tip pe nume Ene. A trebuit sa-si schimbe buletinul cand si-au schimbat domiciliul, iar politistul serios a intrebat-o: luati numele de „Ene” al sotului, sau ramaneti cu al dvs (tot Ene)?
  Totusi, inclin sa cred ca a fost o gluma a capsorului de creta…

 8. La căsătorie, poți alege: fiecare rămâne la numele lui, amândoi iau numele soțului, amândoi iau numele soției, amândoi iau un alt nume de comun acord.
  E specificat în Codul Civil, dar de regulă dacă nu ești informat, nici cei de la poliție, nici cei de la starea civilă nu îți spun.

  Cred că e cea mai dezirabilă situație, să găsești pe cineva cu același nume de familie.
  Nu treci prin chinul de schimbat toate actele, buletin, carnet de conducere, pașaport, actele de studii (diploma de bacalaureat, facultate, etc.), contractele cu bănci, furnizori (telefon, etc.) șamd. :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.