Oameni care „ştiu mai bine”

Atunci când zbori cu avionul, dintr-un aeroport în altul, chiar dacă e primul tău zbor, o să afli dinainte care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi. Trebuie să fii în aeroport cu una sau două ore înainte de ora zborului, ca să faci check-in-ul, trebuie să ai două bagaje – unul de cală şi altul de mână – care să se încadreze în dimensiunile impuse de compania aeriană, nu trebuie să ai asupra ta ori în bagajul de mână arme, lichide sau obiecte contondente care pot fi considerate arme albe.

Regulile sunt foarte clare şi dacă ai răbdare să citeşti, nu vei avea probleme la îmbarcare. Dar – pentru că întotdeauna trebuie să existe un „dar” – sunt unii oameni care ştiu mai bine ce trebuie să facă.

De ce să n-am voie cu pasta de dinţi în geantă? Ce, o să omor pe cineva cu Colgate Whitening? Hai să fim serioşi…

Poate că tu nu ai de gând să omori pe nimeni şi vrei doar să ai dantura curată, dar înţelege că or fi fost nebuni care în tubul de pastă de dinţi au avut altfel de pastă.

Am un păr foarte rebel şi trebuie să mi-l aranjez pe parcursul celor opt ore, cât durează zborul meu!

Bine, dar atunci nu lua în bagajul de mână un piaptăn cu un capăt metalic ascuţit, pentru că îl poţi folosi ca să înjunghii pe cineva în inimă, ştiai asta?

Port cu mine spray-ul paralizant încă din 1994, când m-au atacat nişte nemernici şi mi-au furat poşeta! Dacă o să păţesc acelaşi lucru în avion?

Tocmai ca să elimine riscul ăsta, responsabilii cu securitatea din aeroport îi dezarmează pe toţi călătorii.

Sigur că sunt şi excepţii – de exemplu, un cuţit cu lama din ceramică poate fi lipit de picior cu bandă adezivă şi, teoretic, se poate trece cu el de scanarea din aeroport – n-am încercat aşa ceva, de ce-aş face-o? Sunt convinsă că undeva se lucrează şi la asta şi în ţările mai civilizate, cu aeroporturi mari, călătorii sunt deja scanaţi şi-n fund.

Când am văzut poza de mai jos, făcută de Cosmin Tudoran, mi-am amintit că am văzut şi eu cutia asta transparentă în aeroportul din Bucureşti, când am zburat la Viena. Cum s-or fi gândit oamenii ăia că pot trece de securitate cu bricege, foarfeci, spray-uri paralizante, cuţite sau benzină pentru brichete?

Probabil că şi-au zis: „Las’ că ştim noi mai bine decât ăştia!”.

10 thoughts on “Oameni care „ştiu mai bine””

  1. Eu sunt de părere că e bine să iei o bombă cu tine. Este mică probabilitatea să fie 2 bombe în același avion… Acum la modul serios, nu e de joacă. Regulile sunt pentru că oamenii sunt pățiți. Da, eu mă spăl cu pasta aia, da altu are alte planuri, iar eu prefer să ajung la destinație așa că totul e clar, mergi cu avionul, respecți cerințele punct.

  2. Cred că o parte din acele obiecte (nu știu cât de mare sau de mică) sunt a celor uituci. Un coleg de-al meu a uitat o șurubelniță foarte șmecheră într-unul din buzunarele rucsacului, și cum nu avea cui să o lase a trebuit să o „doneze”. Asta e, dar câți dintre noi își verifică minuțios rucsacul când pleacă cu avionul?

  3. Mie mi se pare ca e mai aprig controlul la cursele interne decat la cele externe. Am „donat” si eu destule in ultimii ani. Cu toate astea, am auzit ca ar intra in obligatia fatucilor de la etichetat bagaje, la check in, sa iti dea un mic buzz/reminder cu privire la continutul bagajului de mana, in ideea ca se aprinde beculetul uitucilor :) Oricum ar fi, hipercontrolul nu e de condamnat. Macar aici nu se fac discriminari ;p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.