Pe drumul Arad – Oradea sunt 22 de „insule de calmare”

O dată pe lună, când mergem la unguri după tutun, între Arad şi Oradea ajungem pe drumul european E671. Drumul cred că a fost asfaltat de curând, pentru că nu are gropi, e foarte bun, singura problemă o reprezintă cele 22 de „insule de calmare” amplasate la intrarea şi ieşirea din fiecare localitate. Sensurile giratorii nu le-am mai numărat, erau şi de-astea destule.

Unele sate sunt atât de scurte, încât între două insule de-astea nici măcar nu apuci să te bucuri că ai început să mergi drept, că deja trebuie să încetineşti ca s-o iei la dreapta şi imediat la stânga. Şi problema e că majoritatea nu sunt iluminate, sunt semnalizate prost, iar vopseaua de pe ele nu e nici ea reflectorizantă.

Nici nu-i de mirare că au loc accidente: „Drumurile naționale din Bihor continuă să fie împânzite de capcane pentru șoferi. În loc să protejeze participanții la trafic, alveolele de reducere a vitezei amenajate pe două şosele din judeţ fac victime după victime. Poliţia Rutieră a semnalat problemele încă din stadiul de proiectare şi chiar a amendat CNADNR. Situația însă nu s-a schimbat nici după un an” [sursa]. 

Insulă de calmare pe drumul Arad-Oradea Insulă de calmare pe drumul Arad-Oradea

Ziua mai e cum e, dar noaptea trebuie să ştii că sunt acolo, altfel eşti nevoit să mergi foarte încet, că nu ştii când „dai” peste o insulă de calmare. Şi nu ştiu cine a fost deşteptul care le-a spus aşa, că pe mine nu m-au calmat deloc, ba dimpotrivă, m-au enervat. Şi dacă pe mine, ca pasager, m-au enervat, oare cât de calmi sunt şoferii de TIR care trebuie să ocolească 22 de obstacole pe o distanţă de 118 kilometri? După cum se poate vedea în poză, nu sunt largi ca nişte sensuri giratorii, ci doar nişte insuliţe enervante, pe care nu le poţi ocoli altfel decât încetinind foarte mult. Iar cea pe care am pozat-o eu e chiar lejeră, sunt unele mult mai „strâmte”.

Şi nu zic că-i rău că eşti obligat să reduci viteza atunci când intri în localitate. Zic că e aiurea că le-au gândit prost pentru că şi atunci când ieşi din localitate trebuie să le ocoleşti – şi deci să încetineşti, iar noaptea nu le vezi!

14 thoughts on “Pe drumul Arad – Oradea sunt 22 de „insule de calmare””

 1. tot vestu e plin de asa ceva: ungaria, austria, germania,…daca lumea ar conduce preventiv, asa cum se stipuleaza in codul ruterie, nu ar mai fi nici o problema.

 2. Ciudat.In alte zone ale tarii insula formeaza un „s” doar pe sensul de intrare in localitate;soseaua la iesirea din localitate este perfect dreapta.

 3. Sunt si in Vest insule din astea, dar sunt facute cu cap:
  – sunt mult mai bine semnalizate decat la noi
  – nu sunt atat de „bruste” (TIR-urile au probleme sa treaca prin cele de la noi)
  – la iesirea din localitate in strainatate sunt drepte pentru a putea accelera linistit

  1. @Moldo:
   Da, dar acolo sunt mai „cu bun simt” soferii din cauza amenzilor mari.
   Daca ar fi facut aceste insulite cum zici, bruscarea sa vina numai la intrarea in localitate, romanii de la mijlocul localitatii, spre iesire, ar apasa acceleratia.

 4. Clar este ca ceva trebuie sa se schimbe.

  Cred ca avem nevoie de mai multe semne de circulatie, amenzi usturatoare incat toti soferii sa fie soferi de nota 10 si bineinteles sosele bine proiectate si EXECUTATE.

  In strainanate, cele de mai sus se respecta, iar soferii nu au probleme atat de mari ca la noi.

  1. Nu mai au la cutie, într-adevăr. Dar e aceeaşi cantitate şi acelaşi preţ. La cutie mai este doar la 130 de grame, cred că ăla „EXXTRA”, din care, teoretic, faci mai multe ţigări pentru că-i mai „aerisit”. Dar nu.

 5. Crede-ma, problema nu e ca-s prea multe ci ca-s semnalizate prost; si Ungaria e plina de asa ceva doar ca acolo sunt semnalizate. Se zice ca Oradea ar avea cele mai multe sensuri giratorii dar, nu cred; in Bistrita sunt mult mai multe.
  Apropo’ cand mai mergeti in Ungaria trimite-mi un mail, daca aveti timp si chef, sa ne vedem, in Oradea, la o cafea. :)

 6. Si in alte tari sunt insulite, dar in Romania, ca de obicei, nu sunt facute cum trebuie. Nu sunt semnalizate cum trebuie.

  Si crede-ma, accidentele nu se intampla din cauza insulitelor, ci din cauza prostiei soferilor. Multi soferi conduc ca niste orbi, depasind chiar si in curbe, fara greturi. Eu as mari amenzile pana la 50-100 milioane/cap. Sa vezi ce prudent s-ar merge. Si asa oamenii si-ar aduce aminte sa porneasca la timp, la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.