Pregătiri pentru iarnă

Scurt articol tip leapşă cu care particip la concursul Gealan.

[Nici] anul ăsta n-am avut bani pentru izolarea termică a apartamentului, așa că astea-s sfaturile pe care vi le pot eu da pentru iarnă:
 • o cameră cu parchet e o idee mai călduroasă decât cea fără parchet. Cu cât e mai gros stratul de izolare [fonică și/sau termică], cu atât mai bine.  La finalul zilei de astăzi, trei dintre cele patru camere ale apartamentului meu vor avea parchet. Până acum, erau doar două.
 • nu știu ce părere are Fănel Frigurosu despre felul în care zugrăveala ține de cald, dar ca să fiu sigură, eu am aplicat un strat gros de vopsea lavabilă pe pereții celei mai friguroase camere din casă. Mă gândesc că rău n-are cum să facă, așa că poate unul-doi milimetri de lavabilă vor ține de cald. Aveți altă părere?
 • camera asta friguroasă nu are geam termopan, iar când am zugrăvit-o, am acoperit geamul vechi cu o folie de plastic foarte subțire, ocazie cu care am constatat că pe lângă geam mai bate și vântul. Și asta cu toate că dincolo de geamul cu pricina se află un balcon, închis și el cu lemn și sticlă. Prin urmare, am decis să-i pun niște draperii foarte groase, măcar să-i fie greu vântului să treacă de ele. Până atunci când mi-oi permite încă un geam termopan, bine-o fi și așa.
 • centrala mea termică are deja 10 ani, așa că atunci când nu e pornită căldura, o închid de tot. E o soluție la care ne-am gândit destul de târziu, având în vedere faptul că timp de vreo nouă ani a cam funcționat încontinuu. Mai bine mai târziu decât niciodată: pompa electrică mergea degeaba atunci când nu aveam nevoie nici de căldură, nici de apă caldă [de exemplu, în nopțile de primăvară, vară și toamnă], așa că acum oprim de  tot centrala când nu o folosim. Și voi puteți face la fel cu centralele termice mai vechiuțe, dacă n-aveți nici termostat.
 • după mai mulți ani în care am consumat și plătit gaz ca neamu’ prost, vecinii de sub noi și cei de deasupra și-au cumpărat și ei centrale termice. Iuhu! Fane Frigurosu ar fi fericit să se afle în locul meu – de vreo doi ani încoace, dau drumul la căldură doar „la relanti”, pentru că pardoseala și tavanul sunt încălzite binișor de vecini. Sfatul meu, în cazul în care încă mai există vecini fără centrale termice [în orașele fără sistem de încălzire centralizată „de la stat”], este să-i încurajați să-și cumpere! Vă asigur că niște pereți încălziți de alții vor face diferența pe facturile voastre la gaz.
 • știu că nu este recomandat să dormi în camera în care ai calculatorul, dar cum eu și Sebi suntem dependenți de ele și mai ales de Internet, în camera în care dormim noi se află două calculatoare tip avion. Știți câtă căldură dau? Multă! Unde mai pui că la respectiva cameră avem geam termopan?! Este camera cea mai călduroasă din tot apartamentul, deci iată încă un sfat: în lipsă de altceva, porniți calculatorul! Veți plăti mai mult curent, dar un calculator consumă considerabil mai puțin decât un calorifer sau radiator electric. Și vă puteți verifica e-mailul la orice oră din noapte, în doar câteva secunde!
Cam astea-s toate ideile mele. Dacă v-a fost vreuna de folos, e bine. Dacă nu, aștept să-mi spuneți voi cum faceți să vă încălziți cu bani puțini și cum reduceți consumul de energie de orice fel.

5 thoughts on “Pregătiri pentru iarnă”

 1. Esentiala este captusirea peretilor exteriori cu polistiren expandat (izolatia e prin interior, stau la etajul 9 nu e simplu sa-mi fac singura pe afara). Diferenta este foarte mare. Sa ma bazez pe caldura vecinilor mi se pare complet aiurea. Un perete cu suprafata de aprox 12 m patrati m-a costat cam 7 milioane cu zugraveala cu tot. Nu e o suma mare. Sunt sigura ca sotul tau ar fi perfect capabil sa faca el lucrul asta, asa ca mai mult de 3 milioane nu costa.
  Doar un perete am constatat ca nu e in regula, cel care da spre casa scarilor, deci in interiorul blocului. E mult mai rece decat celelalte. Am pus biblioteca pe el si conteaza. La vara il captusesc si pe asta.
  Eu am termopane peste tot, am captusit prin interior toti peretii exteriori iar centrala e setata la 23,5 grade celsius. E cea mai buna varianta.
  La ferestre nu ma incurc cu draperii, am perdele extrem de fine dar prin exterior am rulouri din aluminiu. Conteaza atat vara cat si iarna.
  Am balcon de 5 metri lungime, cuprinde sufrageria si bucataria. Nu e inchis, e esential sa pot aerisi diverse, sa pot usca rufele, sa-mi beau cafeaua vara in „aer liber”.
  Parchetul e foarte important dar si mai importante sunt covoarele. Eu am covoare de lana, de la Cisnadie, peste tot, inclusiv peste gresia din bucatarie si holuri.
  Calculatorul in am in sufragerie, dupa ce-l inchid aerisesc intotdeauna. Si e unul bun si nou…

 2. termoizolatia de orice fel (vata minerala, polist)la interior nu aduce o imbunatatire prea buna..ba mai mult se fac punti termice in colturi, rezultand pierderi de caldura dar si posibil condens. draperiile functioneaza daca geamul e pe nord, din cate stiu eu aportul solar de caldura de pe sud face diferenta.

 3. @ana, vezi ca eu am izolata o camera pe interior (nu de mine, fostii proprietari) si face condens si mucegai cum zice lorelei. da nu la inceput, dupa cativa ani. asa ca grija mare, eu o sa scot tot afara si o sa izolez pe exterior

 4. Parintii mei au izolat peretii, pe interior, acum 25 de ani. Pana acum nu am avut niciodata probleme( condens, mucegai, etc)..Izolatia poate face diferenta mare( mai ales la cei care au apartamentul pe colt)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.