Probleme de gospodină

Iarăşi am rămas stăpână pe moşie, iarăşi mă confrunt cu tot felul de dileme de gospodină. :)

1. Prima şi cea mai importantă: ce tip de pardoseală este cel mai uşor de întreţinut? În Hunedoara nu avem prea multe, dar dacă ne putem lăuda cu ceva în cantităţi nelimitate, apăi acel ceva este praful. Nici o piesă de mobilier ştearsă azi nu va fi la fel de curată mâine, în mare parte „datorită” imensei halde de zgură de la intrarea în oraş. Praful se depunde pe mobilier, îl văd pe hainele pe care le pun la uscat în balcon şi e plin şi pe jos. Nu poţi să mături şi să ştergi pardoseala în ideea că mâine va fi la fel de curată; mâine va fi la fel de murdară cum era şi ieri, înainte de curăţenie. 

În bucătărie, hol, băi şi balcon am gresie. Mătur, şterg, vine cineva de afară şi dacă nu se descalţă înainte de a intra în casă, gata, s-a dus naibii toată munca mea. Deschid geamul bucătăriei ca să aerisesc, kilele de praf din curtea blocului sunt aduse de vânt în casă. De multe ori, când e vânt puternic, îl VĂD cum se ridică în vârtejuri şi intră în casele noastre. Da’ no, e fain la oraş… În camere am pus parchet. Închis la culoare. Se vede praful pe jos de parcă ar fi făină. Îl şterg, a doua zi e la loc.

Ştiu că singura soluţie este asfaltarea şi/sau plantarea de iarbă în jurul blocului, dar nu suntem pe lista de priorităţi a primăriei, pentru că nu sunt prea mulţi „pocăiţi” în cartierul meu, iar pocăiţii constituie principala masă electorală a primarului-care-în-curând-va-pleca. Să facem noi, proprietarii, treaba asta nu-i o soluţie, o dată pentru că nici pentru repararea acoperişului nu am putut cădea de acord, a doua oară pentru că oamenii sunt săraci. Aşa că eu mă întreb ce tip de pardoseală ar trebui să am ca să nu mai reţină praful şi mizeria ca un magnet, aşa cum se întâmplă acum.

Cu siguranţă n-o să îmbătrânesc în apartamentul ăsta, iar când o să mă mut la casă aş vrea să ştiu ce să „pun pe jos” ca să nu-mi mai dea atâtea bătăi de cap. Am lucruri mai bune de făcut cu timpul meu, nu vreau să fiu gospodină full-time. Aşadar, vă rog să-mi spuneţi ce aveţi voi pe jos şi cum vă convine situaţia. Nu vreau mochetă sau covoare, astea nu fac decât să „ţină” praful şi nu-i sănătos pentru plămâni.

2. De la o vreme mă tot mir de faptul că aproximativ o dată pe lună cumpăr din supermarket un produs de curăţenie numit Harpic Max. Scopul său în viaţă este să-mi cureţe toaleta şi pentru asta trebuie să-l torn în vasul de WC. Adică eu dau bani pe un produs care e foarte bun, dar pe care îl arunc în WC. Pot doar să-mi imaginez cât de stupidă trebuie să pară treaba asta pentru un neiniţiat: bani aruncaţi la WC, de-a dreptul.

3. Ani la rândul m-am încăpăţânat să fac ca mama şi să spăl vasele cu detergent lichid [pentru vase, bineînţeles], în ciuda faptului că de tot atâţia ani văd la TV reclama la Axion, „inamicul grăsimii”. M-a deranjat reclama întrucâtva mincinoasă, pentru că eu niciodată n-am reuşit să desprind grăsimea de pe vase aşa cum o fac cei din reclamă, ca pe o bandă adezivă. Aia era o exagerare, dar dacă eu n-am reuşit să folosesc pasta Axion pe post de bandă scotch, m-am simţit înşelată.

Într-un final, am cedat şi am cumpărat prima cutie de Axion. Inamicul grăsimii, zici? Hai să te văd! Şi l-am văzut. Atunci le-am spus „adio!” vechilor mei „prieteni” Pur şi Fairy [cu primul mă împrietenisem pentru versiunea „cu balsam”, care are un miros foarte fain, iar cu cel de-al doilea pentru că voiam să fiu la fel de rapidă ca localnicii din Villabajo, care le râdeau în nas celor din Villariba – sau invers]. Deci da, chiar dacă nu acţionează ca un scotch, Axion chiar este inamicul grăsimii.

4. Nu pot să înţeleg sistemul american de „a face patul”. Oamenii ăia, văd eu în filme, aranjează patul dimineaţa aşezând peste covertură multe, foarte, foarte multe perne. Numai o prinţesă din poveşti ar putea să doarmă pe toate acele perne; numai că ei nu le folosesc atunci când dorm, la aşează pe pat dimineaţa, iar seara îi vezi cum le iau, una câte una, şi le pun deoparte în timp ce povestesc despre copiii lor, despre problemele de peste zi şi aşa mai departe. Practic, americanii cumpără câte 10-20 de perne mai mici, decorative, pe care le pun dimineaţa pe pat şi le îndepărtează seara. Care e scopul lor – al pernelor – în „viaţă”?

Ori să fie ăsta un tertip al scenariştilor şi regizorilor de film, ca să le dea actorilor ceva de făcut înainte de a trece la „acţiune”? Li se părea aiurea să-i pună pe actori să povestească despre ce au făcut peste zi în timp ce stăteau întinşi în pat, aşa că le-au dat ceva de lucru, respectiv să adune de pe pat şi să pună la loc foarte multe perne? Poate mă lămureşte cineva care stă în SUA şi cunoaşte obiceiurile americanilor.

Şi mie-mi plac pernele, cred că am vreo 10-15 bucăţi de toate formele şi dimensiunile pe pat, dar noi le folosim, pe una stăm cu picioarele, altele „tapetează” marginile patului, pe altele stăm cu capul etc. Dar nu mă văd luându-le de pe pat seara şi punându-le la loc dimineaţa. Perne cu rol pur decorativ? Nu pentru mine!

[foto]

10 thoughts on “Probleme de gospodină”

  1. axionul chiar degreseaza foarte bine, eu il folosesc pentru a sterge pultul de lucru din bucatarie.
    legat de paturile din filme, in toate filmele americane vad 2 oameni inghesuiti intr`un pat minuscul, dormind umar la umar.

  2. chiar in aceasta perioada lucram la apartament si am memoria proaspata legat de finisaje.eu mi am pus parchet deschis la culoare si nu se vede/pune prafu asa repede pe el.in trecut am avut inchis si acum faceam curat, peste 2 ore era la loc.
    cat despre axion…..doar axion folosesc in ultimul timp si sunt multumita!

  3. Eu folosesc Axion de muuuult timp, mi se pare mult mai economic si mai practic. Cand folosesc detergent lichid, am buretele intr-o mana si ca sa pot lua recipientul cu detergent, trebie sa las vasul din mana, pe cand la axion am vasul intr-o mana, buretele intr-o mana, il introduc in cutia cu detergent si spor la treaba!

  4. Eu la spalatul vaselor folosesc tot Axion,mi se pare foarte bun.Am folosit si Pur si Fairy si nu mi s-a intamplat odata sa nu am apa calda la bucatarie si a trebuit sa spal cu apa rece.Bineinteles ca abia se spala si de atunci am renuntat la ele.Axion pot spune ca spala si in apa rece destul de okey.Iar in ceea ce priveste praful de pe mobila,eu il sterg azi si peste 2 zile iar se pune,indiferent de ce solutie folosesti.Praful e foarte incapatanat :P

  5. Cand imi vine randul la sters praful prin casa si ajung la biroul meu, observ ca ventilatorul mare al PC-ului atrage extrem de mult praf pe plasa ce-l inconjoara.
    Ar fi o idee nu? Sa montezi niste ventilatoare silentioase in puncte strategice ale casei cu plasa care sa atraga praful.

    Zici ca mocheta si covoarele tin praful si este daunator pentru plamani ? Pai il tine sau nu ?
    A doua solutie. dupa mine, ar fi chiar o mocheta sau covoras la care sa adere praful.

    1. @Adrian: Ha! Tare ideea cu ventilatoarele! :))

      Mocheta adună praful, de pe parchet îl ştergi şi vine altul, mocheta îl ţine şi adună altul iar tu, evident, îl respiri. Ai dreptate, pare un paradox, că ea îl „ţine” şi tu îl respiri, dar ce am vrut să zic este că praful se adună între „firele” mochetei, în timp ce în parchet n-are cum să se ascundă. L-ai şters, s-a dus, vine altul.

  6. Pernele, cel puțin la mine, sunt utile pentru că atunci când e frig afară, lucrez din pat, din dormitor. Am o măsuță pentru laptop pe care o pun pe pat, iar cu pernuțele îmi sprijin spatele, să stau cât mai dreaptă. Însă n-am cuvertură, singurul obiect de pat care-mi lipsește.
    Axionul l-am mutat în baia mică, e bun pentru curățarea depunerilor de pe chivetă. Io nu înțeleg cum o chiuvetă folosită de câteva ori pe lună poate avea atâtea depuneri de calcar.

    Cât despre praf, închipuie-ți că în spatele blocului nostru se construiește ceva hotel. Și că ne intră mult praf în casă. Eu am rezolvat problema cu aspiratorul manual de la Bosch, are perie și filtre HEPA. În fiecare dimineață folosesc aspiratorul și curăț praful și părul de mâță. Iar de 2 ori pe săptămână spăl pe jos cu ceva soluție pt podele. Am observat că-i mai puțin praf depus pe mobilă de când curăț zilnic cu aspiratorul mic. 10 minute/zi și gata, am rezolvat problema!

  7. Mizerie se face indiferent de suprafata aleasa. Asa ca, dupa parerea mea, mai bine algi ce iti place. Eu personal, am optat pentru mocheta si apelez la un anumit interval de timp la o firma specializata pentru o curatare in profunzime. Sunt foarte multumita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.