Propaganda anti-discriminare

Agenţia de publicitate Propaganda a derulat, împreună cu ActiveWatch [agenţie de monitorizare a presei], un experiment în cadrul campaniei „Profesionişti romi în domeniul medical” [???]. Experimentul a constat într-un interviu de angajare în care angajatorii ridicau câte-o sprânceană sau chiar le spuneau în faţă candidaţilor că nu pot fi angajaţi pentru că nu sunt născuţi în zodia potrivită ori din cauza oraşului din care provin.

„«Propaganda şi ActiveWatch au gândit un târg de joburi în cadrul agenţiei de publicitate. Ideea a fost simplă: am vrut ca persoanele care aparţin etniei majoritare, cu aspiraţii legitime, majoritatea studenţi, să simtă pe pielea lor ce înseamnă discriminarea; să simtă nemijlocit cea ce simt, de cele mai multe ori, romii în situaţii fireşti de viaţă sau atunci când încearcă să-şi găsească un loc de muncă», a spus Andreea Butnaru, reprezentant Propaganda”. [sursa

Eu vreau să ştiu, dacă trăim într-o lume roz şi pufoasă, unde persoanele de etnie romă nu ar trebui să fie discriminate pentru că discriminarea „afectează din temelii structura unui individ, indiferent din ce pătură socială provine, indiferent de aspiraţiile sale sau educaţie”, dacă în agenţia de publicitate Propaganda bate un vânt european anti-discriminare, câţi angajaţi de etnie romă există în această agenţie?

Am întrebat pe YouTube, am întrebat şi pe mail, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns de la Propaganda. Promit să-l public, dacă îl voi primi. Până atunci, însă, vă mai spun ce cred eu: că acele interviuri de angajare – adevărate, dar cu experimentul de la final, după cum am dedus din filmuleţ – reprezintă o bătaie de joc la adresa candidaţilor care s-au prezentat la agenţia Propaganda sperând să fie angajaţi, nu să ia parte la un experiment. Sper doar că şi-au dat acordul ca imaginile cu ei să fie folosite la realizarea filmuleţului de mai sus.

Îmi pare rău că persoanele de etnie romă sunt discriminate în ţara asta. Îmi pare rău că persoanele în vârstă sunt discriminate la interviurile de angajare, asta dacă ajung până acolo, pentru că de obicei încă din faza de studiere a CV-urilor persoanele de peste 40 de ani sunt excluse. Îmi pare rău că în multe anunţuri de angajare încă mai apare menţiunea „aspect fizic plăcut”. Îmi pare rău că bărbaţii sunt discriminaţi cu ocazia „triunghiului morţii” – 14 februarie – 1 martie 8 martie. Îmi pare rău că zeci de mii de oameni din România nu au un loc de muncă, deşi îşi doresc să fie angajaţi undeva. Dar haideţi să nu le mai suflăm în fund celor care aparţin unei etnii, pe motiv că sunt discriminaţi la angajare. Eu una sunt ferm convinsă că un rom cu aptitudini excepţionale, eventual şi cu studii superioare, nu are nici un fel de problemă la un interviu de angajare. Angajatorii plătesc multe taxe pentru fiecare angajat, aşa că e logic să îşi dorească oameni pricepuţi, care să le aducă bani în firmă.

Sunt foarte faine campaniile astea făcute cu bani mulţi, care mai degrabă ar trebui folosiţi pentru a-i ajuta pe copiii de etnie romă să meargă la şcoală, să înveţe să citească etc. Degeaba mă sensibilizează pe mine cu privire la situaţia lor, dacă atunci când ies la o plimbare prin cartier mă desensibilizez la loc. Nu-mi place să ascult manele cu volumul dat la maximum, nu-mi place să ies din scara blocului şi să calc pe un covor din coji de seminţe, nu-mi place să-i văd pe bătrânii din oraşul meu cum se dau la o parte, speriaţi, atunci când pe lângă ei trece câte un grup de tineri [romi sau români, tinerii din ziua de azi sunt foarte nepoliticoşi, to say the least] care se agită, se înjură sau chiar se bat între ei. Aş vrea să fim şi noi, „albii”, respectaţi înainte de a ni se cere să-i respectăm pe ţigani. Se poate?

Revenind la interviul de mai sus, eu mai degrabă aş discrimina un român leneş [pentru că este leneş!] decât un ţigan muncitor. Voi?

7 thoughts on “Propaganda anti-discriminare”

  1. The same.

    Si, la fel, ma intreb cati angajati de etnie roma exista in agentia asta :)))) (raspunsul cred ca il cunoaste toata lumea, nu?)

  2. si mie mi e mila de bietii oameni care s au dus la interviu cu sperante. asa ma duceam si eu…doar ca sa am de unde sa ma intorc.

  3. Eu nu discriminez…nu am nimic cu nimeni si nu m-as uita la asemenea criterii in angajarea unui om..singurul lucru care ma deranjeaza e ca discriminarea nu e numai din partea noastra ci e si reciproca..dar asta nu se vede.Ei zic ca noi ii discriminam pe ei..dar ei pe noi?

  4. da’ cum sau de unde stii ca un om care-ti vine la interviu, e tigan? pe alde șasăcai il identifici usor dar nici nu pare genul care sa se duca la un interviu pt job

  5. Aş face şi eu un experiment cu agenţia respectivă. Se ia una bucată ţigan negru ca tuciul, se fabrică un CV extrem de bogat, şi se trimite la interviu. Sunt curios de rezultat. Îl va chema şi la testare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.