S-a lansat Ziarul Deschis

Azi s-a lansat Ziarul Deschis, o publicaţie online în care poate să scrie oricine.

Ziarul Deschis este un proiect independent care caută, educă şi promovează autori amatori, pasionaţi de jurnalismul de opinie. Este un mijloc de afirmare pentru toţi românii cu viziuni, cu opinii şi cu teorii interesante.

Ca să scrii la Ziarul Deschis nu trebuie să ai studii de specialitate sau experienţă în domeniu. Odată înscrişi, jurnaliştii amatori ai publicaţiei au responsabilitatea de a contribui cu cel puţin două articole pe lună, cu subiecte la libera lor alegere. Am văzut şi văd tot mai mulţi ziarişti care habar nu au pe ce lume trăiesc, aşa că ideea unui ziar „deschis”, scris de jurnalişti de ocazie, dar care au ceva de spus, mi se pare foarte bună.

Autorii ZD beneficiază de sprijinul redactorului şef Nadia Dincovici. „Discutăm cu fiecare autor în parte, încercând să-i ajutăm să scrie tot mai bine şi să-i provocăm să fie tot mai curajoşi în subiectele pe care le aleg”, spune redactorul şef. Ştefan Teişanu, iniţiatorul ZD, despre acest proiect: „Ziarul Deschis a fost primit cu un mare val de simpatie din partea tuturor celor care au auzit de această iniţiativă. Lumea aşteaptă multe de la noi şi suntem siguri că le vom da ceva chiar mai mult decât atât, pentru că avem încredere că există mulţi tineri valoroşi în România, capabili să contribuie, prin ceea ce scriu, la ridicarea noastră din platitudinea care a cuprins internetul în România”.

Ziarul îi recompensează pe cei mai apreciaţi jurnalişti ai săi cu premii variate, inclusiv cu intermedierea apariţiei articolelor lor în presa centrală şi regională. Alte premii sunt puse la bătaie şi pentru cititorii publicaţiei, în cadrul concursurilor găzduite de www.ziaruldeschis.ro şi de partenerii săi.

Mie mi-e deja drag proiectul ăsta fie şi numai pentru faptul că a fost gândit la Cluj, de clujeni „made in Cluj” sau prin alte părţi.

Ce părere aveţi despre proiectul ăsta? Ca bloggeri, v-ar plăcea să scrieţi într-un ziar online deştept? Dar ca „devoratori” de bloguri? Credeţi că jurnalismul online nu poate fi făcut de oricine sau dimpotrivă, fiind un ziar deschis, poate reprezenta o pepinieră pentru noi talente jurnalistice?

Cel mai interesant răspuns va fi premiat de către Ziarul Deschis cu un rucsac sau un hamorac din polar, la alegere.

7 thoughts on “S-a lansat Ziarul Deschis”

 1. Bref: idee f. buna.
  Multi doresc sa se exprime si stiu sa o faca. Jurnalismul online sau jurnalismul pur si smplu reprezinta deja un etalon, indiferent daca ai studii sau doar aptitudini. Pentru ca nu toti absolventii de belearte ajung Picasso (de exemplu…), majoritatea raman, absolut onorabil, profesori de desen…

 2. Jurnalismul de opinie… nu cumva e un soi de blog colectiv si nu „ziar online”?
  As zice ca e un alt proiect care se bazeaza pe munca gratuita a unora (pe baza ideii ca se pot castiga premii)…
  Eu le-as propune ca fiecare „ziarist” (mai degraba contribuitor) sa castige 50% din publicitatea generata de articolele lui (si sa existe un mecanism foarte transparent prin care acest procent sa fie vizibil celui care contribuie). Dar deh, suntem in ro, incercam sa facem bani pe spinarea altora, nu ? :D

 3. Denisuca: Mulţumim pentru susţinere. :)

  Surprize Kinder: Şi noi am pornit cu ideea de a împărţi veniturile între autorii articolelor, dar… care venituri? :) Viziunea noastră e să-i găsim pe cei care scriu bine, să le dăm un spaţiu unde să fie citiţi şi să îi şi recompensăm pentru asta, ideal prin salarii în toată regula. Până una-alta, facem ce putem.

  Bogdan: 2 articole trimise către nadia at ziaruldeschis.ro şi te-ai înscris. :)

 4. Pai se poate intelege ca nu sunt venituri acum, dar puteti incheia contracte pe veniturile viitoare. Sa nu-mi spuneti ca sunteti o organizatie non profit care doar vrea sa promoveze „jurnalismul de opinie” facut de amatori ca nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.