„Să ducem ceva”

Zilele astea n-am scris nimic pentru că am fost ocupată cu sezonul 1 al serialului Desperate Housewives [Neveste disperate]. Au cele patru – câteodată cinci – gagici obiceiul de a se întâlni acasă la una dintre ele, într-o seară pe săptămână, pentru a juca poker. Şi obiceiul este ca fiecare să aducă ceva de mâncare. Dealtfel, serialul chiar aşa începe: cu sinucigaşa Mary Alice povestind despre viaţa ei, despre vecinii veniţi la priveghi şi despre cum fiecare, conform obiceiului, aduceau ceva de mâncare de-acasă.

În Seinfeld, un întreg episod [The Dinner Party] este dedicat obiceiului de a nu merge „cu mâna goală” atunci când cineva te-a invitat la cină. George este revoltat:

ELAINE: These people invited us for dinner. We have to bring something.
GEORGE: Why?
ELAINE: Because it’s rude, otherwise.
GEORGE: You mean just going there because I’m invited, that’s rude?
ELAINE: Yeah.
GEORGE: So you’re telling me instead of being happy to see me they’re going to be upset because I didn’t bring anything. You see what I’m saying?
JERRY: The fabric of society is very complex George.
GEORGE: I don’t even drink wine. I drink Pepsi.
ELAINE: You can’t bring Pepsi.
GEORGE: Why not?
ELAINE: Because we’re adults?
GEORGE: You’re telling me that wine is better than Pepsi? Huh, no way wine is better than Pepsi.
JERRY: I’m telling you George, I don’t think we want to walk in there and put a big plastic jug of Pepsi on the table.
GEORGE: I just don’t like the ideas that every time there is a dinner invitation there’s this annoying little chore that goes along with it.

Şi traducerea, pentru cine nu ştie engleză:

ELAINE: Oamenii ăştia ne-au invitat la cină. Trebuie să ducem ceva.
GEORGE: De ce?
ELAINE: Pentru că e nepoliticos să mergem cu mâna goală.
GEORGE: Vrei să spui că ar fi nepoliticos să mergem acolo, pentru că suntem invitaţi?
ELAINE: Da
GEORGE: Deci tu îmi spui că în loc să fie bucuroşi că mă văd, vor fi supăraţi pentru că nu le-am dus nimic. Înţelegi ce spun?
JERRY: Structura societăţii este foarte complexă, George.
GEORGE: Dar eu nici măcar nu beau vin. Eu beau Pepsi.
ELAINE: Nu poţi să le duci Pepsi.
GEORGE: De ce nu?
ELAINE: Poate pentru că suntem adulţi?
GEORGE: Vrei să spui că vinul este mai bun decât Pepsi? Nici o şansă ca vinul să fie mai bun decât Pepsi!
JERRY: George, nu cred că vrem să intrăm în casă şi să punem pe masă un bidon mare de plastic plin cu Pepsi.
GEORGE: Mie nu-mi place că fiecare dată când eşti invitat la cină există această obligaţie enervantă care vine odată cu invitaţia.

Elaine era şi ea foarte hotărâtă să apară la uşa celor care i-au invitat cu o „Chocolate Bobka”. Eu stau şi mă întreb, cam ca George: de ce e musai să duci ceva de mâncare? Dacă o familie te-a invitat la cină, presupui că a cumpărat tot ce trebuie servit la masă. De ce să mai duci tu o prăjitură sau o sticlă de vin? Şi dacă a invitat şapte cupluri, ce-o să facă cu şapte prăjituri?

Sigur, e vorba de gest. Nu mai contează că le umpli frigiderul, la propriu, de mâncare de care n-au nevoie, contează că nu te-ai afişat la uşa lor cu mâna goală.

18 thoughts on “„Să ducem ceva””

  1. tin minte ca atunci cand eram mica ai mei mergeau de obicei cu flori + eventual ceva decorativ. nu tin minte sa fi dus vreodata ceva de mancare :|

  2. Este in ordine sa aduci la o cina un buchet de flori sau o cutie de bomboane pentru doamna gazda, iar pentru sot o sticla de vin. Altceva mi s-ar parea deplasat. Brotozaurel are perfecta dreptate.

  3. Eu ii sun pe oameni sa ii intreb daca au nevoie de ceva. Mereu imi spun ca vor cate ceva – ori paine, ca nu li se pare ca e suficienta, bere, sau macar o maslina:-) Sau desertul, cine mai sta sa faca si desertul?

  4. Eu „organizez” cine extinse destul de des. (Zic prietenii ca gatesc bine) de obicei ei aduc cate o sticla de vin-diverse soiuri. In functie de ce se aduna prin casa… le si tin la vedere… stabilim urmatorul meniu: s-a cam adunat rosu, gatim vitel, s-a cam adunat alb… pui… Dar cei mai multi aduc flori, pentru ca-mi si plac, ne bucuram toti de ele vazandu-le evolutia, ne mai amintim care cum ce-a facut la momentul primirii respectivului ghiveci. Si a mai si iesit expresia „stam la loc cu verdeata”! In cazul nefericit cand am primit 2-3 deserturi de acelasi fel (rulada)- am vreo 2 vecini mai necajiti, care se bucura sa le primeasca.

  5. Mie nu mi se pare o idee tocmai rea de a duce ceva cand te duci in vizita la cineva. Adica na… cand esti invitat la cina sau la masa, nu prea are rost sa duci tu, ca de-asta esti invitat, da’ cand e o chestie informala, cum e un joc de poker intre prietene… e indicat sa duca fiecare ceva crontanele sau ceva dulce. Sau ceva de baut. :D

  6. eu am amici care nu concep sa vina la mine pana si numai in povesti, cum s-ar zice, fara ceva, o sticla de suc, niste crontanele. asta poate si pt ca stiu ca la mine in casa nu este niciodata nimic, ca basculam cu fratemio tot ce avem, nu exista conceptul ca la mama „sa fie, pentru musafiri”. asa ca daca nu vor sa bea apa de la chiuveta sau ceai(atata am, si de mai multe feluri si f f bun) aduc suc :D

  7. eu cred ca george are dreptate…mie nici prin cap nu mi`ar trece sa duc ceva cand sunt invitata la masa si nici nu m`ar deranja daca invit pe cineva ca persoana sa vina cu „palma`n fund”.
    daca e intalnire intre prietene e ok sa duca fiecare cate ceva de baut, de rontait, daca nu duce nimeni atunci pun bani impreuna si comanda ceva pizza.

  8. Obiceiul asta de a duce ceva cadou atunci cand esti invitat acasa tine cred ca mai mult de respect sau recunostinta;) Eu duc intotdeauna cate ceva la vechile mele prietene cand merg la tara;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.