Saltimbadea şi Oreste

În Adevărul de Seară, ediţia de Hunedoara-Deva, a apărut ieri un scurt editorial semnat de George Stanca, pe care nu îl găsesc însă pe site-ul Adevărul, aşa că, după ce am cerut voie, vi-l împărtăşesc şi vouă. E prea fain scris ca să n-o fac.

Saltimbadea şi Oreste

Ce e destinul! Mă uit la cei doi, care au lucrat cândva împreună: Badea şi Oreste. Primul, dotat cu virtuţi şi impulsuri de saltimbanc, superficial, cu un talent pliabil pe orice format miştocăresc, cu accente vulgare, cu propensiuni de şatră – auleu, cum mimează el cu mâna stângă onania la bărbaţi, e genial, l-au „hapreciat” şi organili în drept! Al doilea, opusul, că poate d-aia făceau un cuplu: profund în gândire şi reacţii, bun simţ, sensibilitate, educaţie, nimic din jmekeraşul de cartier de-i fu partener. Când devorez acum, fascinat, emisiunile lui Oreste de pe B1, încep să cred că acestă colaborare dintre el şi Saltimbadea a fost un coşmar al meu, provocat de momentul când am mâncat carne de şarpe alb cu maioneză din ouă de viperă.

Oreste e o personalitate, se ocupă de metafizica gândirii umane, de ezoteric, de misterios, de „masonic”, de aşa numitele tenebre ale minţii omeneşti, nu de labilitatea fesierilor şi a muşchilor feţei, nu de pantomime demne de senior Pantalone or August Prostu. Consistenţă, nu flatulenţă! Era deunăzi cu Marius Dragomir, creator de curent în muzică, discutau despre ezoterism. Asta spune că măcar citeşti cărţi, nu ziare apoi faci pe intelectualu-n şpagat!

7 thoughts on “Saltimbadea şi Oreste”

 1. ave ti dreptate
  numai ca „masonic” in acest caz se va scrie masonic fara ghilimele doar pentru ca oreste este autentic.

 2. Acum, sigur, articolul lui Ge. Stanca e scris cu talent. Dar tot nu pot fi de acord cu punctele lui esențiale.

  În opinia mea,Mircea Badea e orice, dar nu un om superficial. Aș spune că este opusul serioșilor care vorbesc discuții și nu spun nimic.
  Ah, că modul la care înțelege el să vorbească despre chestiuni serioase, e unul miștocăresc, asta da! Dar nu înseamnă să admitem din capul locului că nu s-a șters (măcar, în trecere!)de miezul lucrurilor.

  La TV Badea transmite, trece sticla, asta e clar! E un one-man-show cu discurs spumos, fie că-i gustăm stilul sau îl considerăm deplasat.
  Are și talent la scris,dovadă fiind blogul lui. Să nu-i contestăm calitățile doar pentru că nu e pe gustul nostru.

  Cred că superficiali suntem noi dacă ne lăsăm păcăliți de maniera deranjantă,de multe ori, în care-și face cunoscute, ideile. Nici mie nu-mi place că atacă defectele fizice ale persoanelor, și cred că ar avea suficient material pentru a face satiră mai ales pe moravuri, de exemplu. Nici mie nu-mi place că merge până la a folosi expresii/gesturi vulgare pentru a transmite o idee. Dar de ce ar fi asta perfect normal în filmele românești care merg la festivaluri internaționale și la un pamflet de televiziune nu?! Ăștia suntem, domnilor! În România, intelectualul jură mai abitir ca plebea. Mircea Badea vorbește astfel cum se cere pentru a fi auzit și înțeles.

  Mircea Badea vorbește mult despre condiția fizică și imagine. Ei și? Nu-i nimic rău în a fi preocupat de sănătate și frumusețe. Asta nu înseamnă să-l reducem la această preocupare a lui pentru sport și viață sănătoasă și să conchidem, aprioric, faptul că Badea nu are preocupări spirituale. Că nu este un om de spirit, ci o primată.

  ”Băiatul bun” Mircea Badea a fost marginalizat, omorât de unii dintre cei pe care azi îi deranjează. S-a născut ”băiatul rău” Mircea Badea, cel care mișcă mase de oameni. Asta e revanșa lui. La care e îndreptățit.

  Oreste e un băiat la fel de admirabil ca Mircea. Este și el inteligent,are și el umor (ba chiar aș spune că este dintre puținii mucaliți autentici pe care-i cunosc). E profund și sensibil. Și Mircea este. Vă mințiți dacă credeți altceva.
  Emisiunea lui Oreste nu o știu, nu am urmărit o emisiune cap-coadă. O să o fac, de dragul lui Oreste și al propriului filtru la elogiile care i se aduc în articol. Totuși, dacă e să mă opresc la aparențe și la emisiunea părea prăfuită, bătrâncioasă și de nișă.

 3. Mda, maiestrul g.g. stanca este, fara tagada, un mare erudit. Iar de profunzime, ce sa mai vorbim?! Superlativul absolut, cu coronita de zghihara brumarie! Ma zdruncina si-acum fiorii, la amintirea mostrelor de profunzime bahica cu care dl. g.g. ne incanta retinu’ si timpana, inca de pe vremea cruciadelor culturale nocturne de la OTV. Eheeee, ce recitari maiestre, acompaniate de chicotelile gingase ale manelistelor supraponderale ciupite liric de fundulet, catamai revarsarea de eruditie si sunci pe canapeaua nitelus jegoasa, dar ilustra, din garsoniera d-lui diaconescu – un alt profund intelectual. Frumoase vremuri, ametitoare culmi spirituale, de la inaltimea carora iti poti permite sa dai de pamant cu Mircea Badea, un ne-erudit coltos, ne-dus nici la biserica, nici la golden blitz. Care mai are si tupeul de a-l ataca ne-metafizic pe dl. basescu, patronul spirtual al tuturor eruditilor consecventi, cei ce aprofundeaza tot ce le pica in mana, pana la ora inchiderii! Bine i-ai facut, maistre g.g., sarpelui viperin cu maioneza alba, sa se invete minte ca personalitatile adevarate se „ecsprima” plenar doar la postul serios-oficios B1, in cadrul legal al emisiunilor ezoterice aprobate prealabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.