Se închide Adevărul de Seară?

Aşa zic oamenii mai informaţi decât mine, că de la 1 iunie, Adevărul de Seară nu se mai distribuie gratuit, ci ca insert în Adevărul „mare”.

În urmă cu un an şi ceva, fotografiam un teanc de ziare Adevărul de Seară aruncate în curtea unei şcoli, dacă-mi aduc bine aminte. Mi s-a spus atunci că sunt rea, că oricine putea să le arunce, din moment ce sunt disponibile gratuit. Da, eu am fost rea că am făcut o poză, nu cei care au aruncat ziarele în iarbă.

Acum, aflu că ziarul se închide pentru că nu e profitabil, într-o piaţă lovită de criză, să distribui gratuit un ziar care trăieşte exclusiv din publicitate.

Tipografiile se confruntă cu pericolul de a nu mai putea tipări publicaţiile holdingului. Asta deoarece nu mai au hârtie, cerneală şi nici plăci tipografice şi nici nu pot achiziţiona fiindcă în registrează datorii mari la furnizori. [sursa]

Cred că vestea închiderii Adevărului de Seară îi va lovi cel mai dur pe toţi pensionarii care stăteau la coadă ca să prindă unul sau mai multe ziare gratuite. I-am văzut prin toate oraşele în care am ajuns şi unde există ediţii locale ale publicaţiei. Pe la ora 15, lângă fiecare stand Adevărul de Seară se adunau cam 20-30 de bătrânei, ca pe vremea comunismului. Ei sunt obişnuiţi să stea la cozi, ba chiar aş zice că le place activitatea asta, mai ales că, la bătrâneţe, nu au multe alte lucruri mai bune de făcut. Un cotidian local costă cam 50-80 de bani, o sumă care pare să facă diferenţa pentru pensionarii săraci – decât să dea 12-20 de lei lunar, preferă să primească informaţiile gratuit. Nu-i judec, departe de mine gândul ăsta. Când ai o pensie din care nu-ţi permiţi să-ţi cumperi mâncare şi medicamente, ziarul plătit devine un adevărat lux.

Iar în condiţiile astea, câţi dintre pensionarii „pasionaţi” de cozi credeţi că vor cumpăra cotidianul Adevărul, chiar dacă ar conţine ca „insert” vechiul Adevărul de Seară? Eu n-aş paria pe ei, dacă aş fi în locul celor de la Adevărul.

Cei de la Adevărul gândesc „outside” sau „inside the box”?

În altă ordine de idei, cred că aţi auzit cu toţii de scandalul McCann – Adevărul. Adevărul găzduia site-ul Think Outside The Box [mutat acum pe totb.ro], care în ultimele zile a publicat mai multe articole defăimătoare la adresa companiei Coca-Cola şi a produselor sale. Agenţia de publicitate McCann Erickson, care are contul Coca-Cola pentru România, i-ar fi tras de mânecă pe cei de la Adevărul în urma publicării acestor articole. Unii susţinători ai „presei independente” s-au dat cu fundul de pământ – aşa ceva nu se face, pumnul în gura libertăţii presei, rahat cu perje. Citiţi mai bine la Zoso, el a explicat pe larg mecanismul. Se numeşte şantaj şi se practică de la începuturile presei „libere” în România. Noi avem un ziar, deci putere, că doar presa-i cea de-a patra putere în stat! Voi aveţi bani, noi vrem banii voştri, deci uite ce putem scrie despre voi dacă nu ni-i daţi. Mbine.

Ce mă surprinde este că deşi a publicat un articol pe tema asta, în care le urează mulţi ani fericiţi celor de la Coca-Cola, Adevărul a rupt „prietenia” cu site-ul TOTB. Păi ori suntem verticali, ori nu mai suntem?! Mie mi-e greu să deduc care e poziţia Adevărul în toată această poveste. Suntem supăraţi pe McCann, publicăm e-mail-uri confidenţiale, dar încheiem orice colaborare cu Think Outside The Box şi le urăm de bine celor de la Coca-Cola. I’m confused.

În tot acest timp, în redacţiile locale Adevărul de Seară, viaţa e frumoasă. Şi apoi nu mai este, aşa că se mai editează postările de pe bloguri.

Lecturi suplimentare:

6 thoughts on “Se închide Adevărul de Seară?”

  1. Asta e concluzia ta? Ca viata e frumoasa la ADS si apo nu mai este? In rest, ai dreptate, cu exceptia unui singur lucru. Ads si Adevarul nu stau in „contributia pensionarilor pasionati de cozi”, ci, dimopotriva, sunt ziare adresate tinerilor. Cel putin ADS, in care nu cred ca ai putut citi despre batranii loviti de soarta sau despre ce se mai intampla la casa de pensii.

  2. De acord cu tine, mai putin chestia cu pensionarii care nu au ce face decat sa stea la cozi. In timisoara sunt 2-3 fundatii care organizeaza gratuit tot felul de activitati (dans, jocuri, concursuri, seri cu specific) la care invita pensionari care sa-si mentina tonusul sau macar sa socializeze.Nu au succes.N-ai cu cine…. Pacat.

  3. Norel, poate că în orașele mari, pensionarii au ce face. În Hunedoara… nu cred. Când trăia bunicul meu, la Deva exista un club al pensionarilor, unde mergea zilnic și juca Rummy (Remi).
    Pensionarii deveni mai joacă table și șah în centrul Devei, unde au un fel de țarcuri/filigorii amenajete special pentru asta, în rest nu se prea aude de acțiuni organizate pentru ei.

  4. Faza cu pensionarii care iau mai multe ziare este ca ori au pisici acasa si se stie ca acestea prefera hartie „tocata” cand isi fac nevoile (mai multe amanunte nu stiu), ori folosesc hartia la impaturit diverse chestii. Dar raman la faza cu pisica, eu m-am certat cu un mos care luase ultimele 10-15 ziare desi venisem imediat dupa el. Pana la urma mi-a aruncat asa in ciuda un ziar :-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.