Se închide fabrica de bere de la Haţeg

Se închide fabrica de bere de la Haţeg. 98 de oameni rămân fără locul de muncă. Motivele închiderii, enunţate de conducere într-o conferinţă de presă:

1. Fabrica din Haţeg este mai mică decât celelalte
2. Costurile de transport din Haţeg sunt ridicate
3. Tratarea apei este scumpă.

Angajaţii vor primi salarii compensatorii în functie de vechimea în fabrica de bere din Haţeg. Berea Haţegana se va produce în continuare, în celelalte fabrici din ţară.

UPDATE Spicuiri din comunicatul de presă:

Pentru a-şi consolida poziţia competitivă pe piaţa berii din România, Heineken România a decis să transfere producţia de bere din Haţeg către celelalte fabrici ale sale din Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Craiova şi Constanţa. Transferarea producţiei a fost o decizie luată în contextul economic actual, cu scopul de a optimiza producţia şi de a consolida poziţia companiei Heineken în România, pe termen lung. Din păcate, acest fapt va conduce la pierderea a 98 de locuri de muncă.

Heineken România SA a luat măsuri pentru a reduce impactul pe care această decizie îl poate avea asupra angajaţilor afectaţi. Pe lângă pachetele de compensaţii financiare semnificative oferite tuturor celor disponibilizaţi [până la 30 de salarii compensatorii, după cum a anunţat managerul general al Heineken România, Jan Derck van Karnebeek], Heineken va deschide în zonă un Centru de Reorientare Profesională, care are rolul de a le acorda suport profesional şi asistenţă specializată. În plus, compania va oferi angajaţilor afectaţi cursuri prin care vor dobândi cunoştinţele de bază pentru accesarea fondurilor europene existente.

„Heineken are o responsabilitate mare faţă de toţi angajaţii din Haţeg. Cred că setul complet de măsuri pe care le-am luat pentru a reduce impactul închiderii fabricii reflectă pe deplin acest lucru. Scopul nostru este să ne desfăşurăm activitatea în România pe termen lung, într-un mod eficient şi responsabil şi să ne consolidăm poziţia competitivă pe piaţă. Suntem aici pentru a rămâne, pentru a investi în continuare în companie şi în mărcile noastre, pentru a oferi o bere de o calitate excelentă consumatorilor noştri. Berea Haţegana va fi produsă în continuare, cu mândrie, respectând cu stricteţe reţeta originală”.

Jan Derck van Karnebeek, manager general Heineken România

La fabrica de bere din Haţeg s-a produs în principal berea Haţegana [a cărei principală piaţă de desfacere o reprezentau judeţele Hunedoara şi Gorj], iar berile Bucegi şi Golden Brau au fost produse ocazional. Aceste beri vor continua să fie produse în cele patru fabrici ale Heineken România, care sunt dotate cu tehnologie de ultimă generaţie.

Majoritatea angajaţilor de la fabrica din Haţeg aveau o vechime foarte mare la aceste locuri de muncă. Doar cinci dintre angajaţi lucrau aici de mai puţin de şapte ani.

LATER EDIT: Cum arată această ştire într-o publicaţie locală?

În schimb, edilul şef al Haţegului a reuşit să „smulgă” un pachet de măsuri sociale pentru cei aproape 100 de locuitori care vor îngroşa, de astăzi, rândul şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Am discutat cu ei şi le-am sugerat să amâne decizia măcar până în 2011, dar nu avem nici o putere asupra firmei, deoarece este privată. […] Am reuşit să obţin de la patronat un pachet de măsuri sociale pentru cei 100 de oameni care vor fi daţi afară. Vor primi o compensaţie care însumează 36 de salarii lunare şi ca să nu-şi cheltuie banii aiurea, Heineken asigură disponibilizaţilor şi consiliere financiară. În plus, compania va oferi angajaţilor afectaţi cursuri prin care vor dobândi cunoştinţele de bază pentru accesarea fondurilor europene”, a declarat Nicolae Timiş, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Deci primarul a reuşit să „smulgă” de la patronii cei răi salariile compensatorii. Nu că s-ar fi gândit ei să le ofere, oricum, nu, nu, primarul Haţegului a avut o întrevedere şi a reuşit el să obţină compensaţiile. Iar cei 98 de oameni care vor fi concediaţi nu trebuie să uite că nu patronul le oferă cel puţin 30 de salarii compensatorii pentru că i-a dat afară, ci primarul a stat cu ei la discuţii şi a „smuls” pachetul de măsuri sociale. :-&

18 thoughts on “Se închide fabrica de bere de la Haţeg”

  1. Acum oamenilor care vor primi ceva banuti gramada le-ar trebui un pic de consiliere de business ca macar unii din ei sa-si deschida niste mici afaceri prin care vor compensa deficitul de locuri de munca aparut in zona odata cu inchiderea fabricii.

  2. Din ce mi-a trecut mie pe la ureche cica Heine au refuzat sa dea spaga la primarie ca sa primeasca terenul pe care e fabrica. Ceea ce e normal in conditiile in care investesti o carca de bani, sa n-o faci pe terenul altuia. Si uite asa de la Hateg in jos o sa gasim azi maine numa spanzurati. Isi iau oamenii aia campii.

  3. Singura companie care face o lichidare cum trebuie, bravo lor, o sa ramana cu o imagine impecabila si ar trebuii dat exemplu in presa din romania. Olandezii situ sa faca treaba ca la carte, nu degeaba sunt printre cei mai buni.

  4. Cei de la Heineken nu sunt romani si se vede acest lucru. Firma le da cate 30 de salarii compensatorii plus cursuri pentru a putea accesa fondurile europene. Nu e rau, dar putini o sa faca acest lucru. De ce? Pentru ca e foame si in loc sa investim noi cheltuim.

  5. @bocanet poate nu sti dar berea Hategana produsa la Hateg nu se mai gaseste demult in judet ci numai Hategana produsa la Bucuresti deci cu apa din Dambovita, bleah…. Denisa cred ca stie lucrul acesta…

  6. Acest lucru era absolut necesar dupa achizitia fabricii de la Ungheni impreuna cu brandul „NEWMARKT”. Compania Heineken au crezut ca i-si vor mari cota de piata si i-si vor consolida pozitia de lider….dar nu le-a iesit planul. Iata cum stau lucrurile: Heineken avea cota de piata de 29% cota de piata, iar Ursus Breweries erau in „coasta lor” cu 26%, Bere Mures (cu principalul brand Newmarkt) aveau 5%. Cei de la heineken au crezut ca teoria e una cu practica si ca daca cumpara compania „Bere Mures” vor ajunge la 34 % cota de piata si se vor culca pe-o ureche, dar au scazut cu tot cu Newmarkt si au ajuns de unde au plecat inainte de achizitie tot la 29%, iar Ursus a urcat pe primul loc crescandu-si cota de piata la 30%.Astefel Heineken Romania a fost nevoita sa inchida o fabrica deoarece nu mai produceau la capacitate.Iar „oaia de sacrificiu” a fost fabrica de la Hateg , deoarece este mult mai veche decat noua achizitie de la Ungheni si este foarte aproape (geografic vorbind) de fabriuca lor de suflet de la Miercurea Ciuc.

  7. @Kinder: o sa primeasca „bani” gramada si nu „banuti”. Eu sper sincer pentru ei sa nu le fie rusine cu banii si sa-i foloseasca cu spor.

  8. In primul rand, este falsa premisa ca Heineken nu a vrut sa investeasca pe terenul altuia… terenul apartine lui Haber SA Hateg, la care Heineken este actionar majoritar… Restul, cu primaru’ cel bun care a convins patronatul sa dea salariatilor salarii compensatorii, e vrajeala. Pe Heineken, ditamai concernul, il doare drept in basca de opinia unui primar al unui oras de 12.000 de locuitori. Asta ca sa nu mai pierdeti vremea cu speculatii de doi lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.