Senatorii muncesc din greu pentru noi

În anul 2002, cineva a propus ca satul Roşcani din judeţul Hunedoara să redevină comună. Redau mai jos stenograma şedinţei Senatului României din data de 13 iunie a aceluiaşi an, aşa cum am găsit-o pe site-ul Camerei Deputaţilor, nu înainte de a menţiona că am „subliniat” cu roşu ceea ce era important. Oamenii ăştia iau decizii pentru noi fără să aibă habar despre ce votează: ca un oraş să devină municipiu, de fapt ca un sat – Băbeni, să redevină comună, dar stai, că nu-i zice Băbeni, ci Roşcani, şi nu-i comună, ci sat, dar oricum, nu se aprobă. Sau „se aprobă, nu se poate”.

Cred că stenograma de mai jos este cât se poate de grăitoare cu privire la interesul pe care parlamentarii îl au pentru noi. Şi să nu credeţi că Tărăcilă sau Hriţcu sunt cazuri izolate, toţi sunt la fel. Le pasă de ceea ce votează aşa cum îmi pasă mie de soarta gândacilor de pe cartofii vecinilor mei de la ţară: foarte puţin spre deloc. 

13. Respingerea proiectului de Lege privind reînfiinţarea comunei Roşcani, judeţul Hunedoara

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:
La punctul 9 în ordinea de zi avem înscris proiectul de Lege privind reînfiinţarea comunei Roşcani, judeţul Hunedoara. Propunere legislativă, o nouă dezbatere.
Vă rog să prezentaţi raportul comisiei. Este o nouă dezbatere.

Domnul Florin Hriţcu:
În urma analizei acestei propuneri legislative, comisia a hotărât să adopte raport negativ, deoarece nu îndeplineşte condiţiile ca acest oraş să devină municipiu: în primul rând, nu are 25.000 de locuitori şi în al doilea rând nu are referendum.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:
Vă mulţumesc, domnule senator. (Discuţii, rumoare.)

Din sală: Nu municipiu, ci comună!

Domnul Florin Hriţcu:
Mă scuzaţi! Este vorba de comună. Dar tot nu îndeplineşte condiţiile: nu are referendum…

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:
Deci nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

Domnul Florin Hriţcu:
Nu sunt îndeplinite condiţiile, fiindcă nu are referendum. În această propunere legislativă este vorba de modificarea graniţelor administrativ-teritoriale şi era obligatoriu referendumul.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:
Stimaţi colegi, doriţi să intervenţi la dezbateri generale? Nu.
Doresc doar să vă reamintesc ceea ce este înscris şi în raportul colegilor din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului. Este o propunere legislativă, veche, într-adevăr, dar în momentul în care a fost formulată de colegii parlamentari nu s-a ţinut cont de dispoziţiile legale care prevedeau obligativitatea efectuării referendumului la nivelul localităţii respective. De aceea, raportul este negativ.

Deci vă rog să vă pronunţaţi prin vot asupra raportului comisiei. Dacă veţi vota da, veţi aproba raportul negativ al comisiei şi veţi respinge propunerea legislativă. Dacă veţi vota nu, veţi aprecia că sunt întrunite condiţiile legale, iar comuna Băbeni poate fi declarată ca oraş, dar veţi vota împotriva legii.

Din sală: Este vorba de comuna Roşcani!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:
Comuna Roşcani, nu Băbeni.
Vă rog să vă pronunţaţi prin vot asupra raportului comisiei sesizate în fond. Aprobând raportul negativ al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, plenul Senatului respinge propunerea legislativă privind reînfiinţarea comunei Roşcani, judeţul Hunedoara, cu 86 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 5 abţineri.
Mulţumesc, domnule senator.

[sursa]

4 thoughts on “Senatorii muncesc din greu pentru noi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.