Sfântul spirt românesc şi omologii săi străini

Spirt MonaÎl folosim la curăţat şi dezinfectat răni, pentru prevenirea infecţiilor după ce ne zgâriem, la dezinfectarea diverselor obiecte din casă, ce mai, spirtul e bun la toate. Eu, una, îl folosesc de când mă ştiu şi niciodată nu s-a întâmplat să rămân fără spirt în casă. Îl ţin într-o sticlă cu pulverizator [reciclată după ce s-a terminat odorizantul de cameră AirWick] şi îl folosesc pentru a curăţa tastatura, laptopul, telecomenzile, telefoanele, vasul de toaletă, în fine, cam tot ce simt eu că trebuie dezinfectat din când în când.

Aşa că am fost curioasă ce folosesc oamenii din alte ţări, pentru că în toate drumurile mele prin străinătate nu am văzut pe nicăieri vreo sticlă de alcool sanitar albastru. Am apelat la câteva prietene din SUA, Italia, Germania, Austria, Japonia şi Luxemburg, dar am postat întrebarea şi pe un grup de Facebook unde mi-au răspuns persoane din SUA, Canada, Israel şi Rusia.

În căutarea spirtului, doamnelor şi domnilor!

SUA

SUA rubbing alcohol 50 la sutaDestiny din Illinios, SUA, mi-a spus că folosesc fie „rubbing alcohol”, fie alcool izopropilic, acesta din urmă fiind mai puternic, este folosit pentru dezinfectarea zgârieturilor şi a rănilor. La spital, după ce ţi se face o injecţie, alcoolul este mai des întâlnit, iar pentru dezinfectare există o groază de produse pentru fiecare loc sau obiect din casă.

Peroxid este un alt lichid pe care îl folosesc americanii pentru tăieturi minore, după cum mi-a spus Ina Marie din Georgia, SUA. Peroxidul nu este altceva decât apa oxigenată pe care sigur o aveţi şi voi în dulăpiorul cu medicamente sau soluţii dezinfectante din baie. Eu îl am lângă Rivanol, spirtul stă într-o sticlă mai mare, pentru că îl folosesc aproape zilnic.

Din Louisiana, SUA, am primit şi poze de la vară-mea. Explicaţiile: sunt şi produse „verzi”, şi mai bune şi nocive şi chiar şi spirt [o soluţie cu 70% alcool, numai că nu e albastră, ci incoloră]. Există, bineînţeles, clor sau clor în combinaţie cu alte substanţe. Vară-mea nu poate trăi fără Clorox wipes şi spuma de curăţat aragazul care face minuni.

SUA: Clorox bleach foamer, Clorox disinfecting wipes, Seventh Generation disinfecting multi-surface cleaner SUA: Great Value Heavy duty oven and grill cleaner SUA: 409 Antibacterial all-purpose cleaner, Lysol, Mr. Clean SUA: Comet with bleach cleanser SUA: Febreze SUA: Rubbing alcohol

După ce am văzut pozele trimise de vară-mea, m-am lămurit: rubbing alcohol este spirt, doar că nu e albastru, aşa cum îl ştim noi, şi nici nu scrie Mona pe sticlă. A, şi nu are nici poză cu o asistentă sexy, visul oricărui român care tocmai şi-a tăiat un deget!

Rusia şi Israel

RUSIA ZelenkaRUSIA Zelenka - Viride nitens, Brilliant GreenDanny mi-a scris că a locuit în Rusia şi acum s-a mutat în Israel. În Rusia – surpriză! – folosea „zelenka” / зеленка, un lichid alcoolic verde pe care îl aplici pe rană şi te arde ca naiba, dar ajută foarte mult. De reţinut că verdele pătează pielea şi pe măsură ce se duce, se transformă în albastru şi apoi dispare complet. Sună cunoscut, nu-i aşa?

În Israel se foloseşte „rubbing alcohol” sau polidin, care este iod amestecat cu alcool. Iodul pătează şi el pielea, dar se duce mult mai uşor de pe piele decât zelenka. Aici cred că avem ca echivalent Rivanolul, nu?

Canada

Sara zice că în Canada există şi peroxidul de hidrogen [apa oxigenată], dar şi „rubbing alcohol”. Peroxidul nu este puternic şi se foloseşte pentru răni uşoare.

Germania

În Germania se foloseşte Sagrotan, mă informează Larisa. După cum poţi observa pe site, gama lor de produse e foarte variată. Oricum, la noi în baie stau la loc de cinste două sticluţe de „Mona”. După cum arată, aş îndrăzni să spun că Sagrotan este echivalentul nemţesc al Dettol-ului pe care îl găsim şi noi prin magazine, mai ales că sunt făcute de acelaşi producător. În Italia se dezinfectează cu clor sau cu amoniac parfumat, mai zice Larisa.

Şi Monica mi-a spus: „Eu – sau colegul care acum freacă baia şi bucătăria – avem produse pentru fiecare chestie: produs pentru baie, special pentru suprafeţe, produs pentru bucătărie care dizolvă grăsimea etc. Avem produse universale gen 6 în 1, dar nu prea sunt bune. Pentru tastatură şi alte chestii din astea am dezinfectant special pe bază alcoolică, dar sunt destul de zgârcită cu el că e scump”. Deci tot spirtul e sfânt, i-am zis. „Da, sfânt, am şi eu de la mama, bun pentru când mă doare gâtul. Nici nu cred că se vinde spirt aici ca în România, eu nu am văzut”. A nu se înţelege că Monica bea spirtul! :D E bun şi pentru frecţii, you know.

Austria

Delia din Austria îmi spune că sunt mai multe soluţii pentru dezinfectat, dar nu a uitat spirtul şi are acasă, în Viena, pentru că îşi aduce mereu din România. Nu că nu ar exista alternative în Austria, dar „îmi place să văd că scrie pe el «spirt»”. Pentru răni sunt mai multe soluţii, dar cel mai folosit – şi în spitale – este Octenisept, iar pentru suprafeţe, Mikrozid. Astea sunt cele mai folosite, dar există mai multe, inclusiv pentru dezinfectarea mâinilor, a hainelor etc.

AUSTRIA: Mikrozid AUSTRIA: Octenisept

Italia

Vero Alcol 90° este ceea ce foloseşte Alina, în Italia, pentru curăţarea sticlei, la dezinfectat în baie, chiuvetă, vas de WC etc.

ITALIA: Vero alcol 90° ITALIA: Vero alcol 90°

Japonia

JAPONIA: spray dezinfectant pentru bucătărie JAPONIA: gel cu alcool pentru mâini

Carmen, cea care a şi scris două articole pe aici, îmi spune că spirt medicinal ca în România nu a văzut prin Japonia, cu toate că şi-ar fi dorit să fie. Există soluţii dezinfectante pentru răni [care de obicei nu conţin alcool], geluri dezinfectante pentru mâini [cu alcool], iar ea foloseşte un spray cu alcool care cică e pentru bucătărie, dar merge şi la toaletă, tastaturi etc.

Anglia

Din Regat, Miruna raportează: „La cabinet şi în clinică folosim produse pe bază de alcool şi clorhexidină. Există şi aici spirtul clasic, normal. Dar clorhexidina e foarte folosită. Noi în casă nu folosim spirt şi nici în cabinet pentru spălat etc. Sunt soluţii şi geluri cu alcool care se folosesc. De exemplu, eu fac alergie cam la orice săpun am avut la cabinet şi acum mă cam spăl pe mâini de câteva ori doar pe zi. În rest, folosesc gel cu alcool”.

Luxemburg

LUXEMBURG spray Aniosgel

De la Raluca: Este un gel de mâini şi un spray, le găseşti şi la intrarea în magazine sau în toalete. E un pic mai personalizat, în sensul că ai gelul de mâini care îl ţii în poşetă, ai spray-urile de la intrare în magazine, ai spray-urile din WC-uri, ai spray-urile de la chiuvete [tot din toaletele publice] şi mai ai şi spray-urile pe care le cumperi pentru casă. Şi în general, soluţiile dezinfectante sunt fără alcool, pentru că arde pielea. Şi mai sunt produsele de curăţat gen Cif sau Mr. Proper cu agenţi dezinfectanţi.

13 thoughts on “Sfântul spirt românesc şi omologii săi străini”

 1. In Dubai, unde stai de ceva vreme, cel mai utilizat dezinfectant este Detoll-ul. Pare a fi foarte bun, l-am tot folosit. Dar am de acasa, din Ro, o sticla de ‘Mona’ pe care o folosesc ori de cate ori e nevoie.

 2. So not true! In russia se vinde spirt spirt, nu din asta albastru, din ala incolor 100% alcool, direct in farmacii.zeleonka se foloseste la rani si la varicela si la fel pentru rani se mai foloseste si Iod-ul.

 3. Foarte fain turul ăsta de marketing pe teme sanitare în jurul lumii.
  Așa cum spune și un alt comentator aici, cel mai nasol e atunci când oamenii folosesc spirtul nu ca să curețe, ci ca să SE curețe.
  Sunt pline magazinele la noi de băuturi făcute din nimic altceva decât alcool brut, așa că nu doar ăia care beau direct spirtul Mona își riscă viața, ci și cei care cred că pun în coș ceva beuturi rafinate. Am scris despre asta, pe blog.

 4. La noi se bea intr-o veselie…. Multi romini se veselesc cu el. Caut pe Internetul rominilor si nu vad nici un comentariu despre asta.

 5. Daca americanii folosesc izopropilic, e jale.
  Cred ca e cea mai nasoala chestie lichida care exista pe piata (la noi se vinde in flacoane mici), degreseaza orice, curata orice, arde orice. E perfect pentru curatarea chestiilor mici, se foloseste la suduri de fibra optica, in modelism, ceasornicarie…
  Pielea se deshidrateaza aproape instant, produce arsuri oriunde.
  O geaca de piele curatata cu izopropilic s-a transformat in scoarta imediat ce lichidul s-a evaporat (in vreo…2~3 minute).
  Ma indoiesc serios ca si-l pune cineva pe coaja :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.