Cum e Shopping City Deva

Să mă iertați dacă vă sufoc cu articolele și postările pe Fb despre noul mall din Deva, care se numește Shopping City Deva, dar consider că dechiderea acestuia reprezintă evenimentul anului în județul Hunedoara.  

„Mall-ul lui Mircia” zace în paragină

Mircia Muntean este fostul primar al Devei și un cetățean un pic șui, care are ceva condamnări și se pare că umblă beat cu mașina, Pe vremea lui se vehiculau prin presă investiții de tipul IKEA sau centru comercial la marginea orașului. Chiar acum mă duc să semnez cu suedezii, ar fi zis Mircia, dându-le tuturor de înțeles că următorul magazin IKEA avea să se deschidă la Deva. La fel a fost și cu Carrefour, care a și ridicat o hală metalică uriașă, după care a venit criza aia din 2009, care ne ocolea pe noi că doar economia duduia, conform premierului de-atunci Călin Popescu Tăriceanu, așa că… nu s-a mai deschis nici un parc industrial, nici un centru comercial, nimic. Am rămas doar cu un foarte mare sens giratoriu în mijlocul nicăieriului, sens care nu ajută pe nimeni (vezi mai jos). Mișto e că în intersecție încă mai este un indicator care arată către Carrefour. Noi nu avem Carrefour în județ, doar o palidă miniatură, un Carrefour Expres sau cum i-o mai zice acum la magazinuțul de la parterul unei clădiri.

Mall-ul din „inima orașului”

Dar stați, că după tentativa eșuată de la Sântuhalm, s-a chiar deschis un mall în Deva. În centru! Pe scurt, a fost un eșec, pentru că investitorii nu au reușit să aducă aproape nici un nume mare. Iar fără un KFC și un cinema, poți să îți spui tu mall cât vrei, că degeaba o faci, cu restaurant chinezesc și trei magazine no name de țoale la suprapreț.

Shopping City Deva

E incredibil cum s-a transformat zona de la intrarea în Deva care acum câțiva ani era… nici nu mai știu ce era, teren viran? Întâi a fost Praktiker, dacă nu mă înșel. Apoi Real. Apoi Metro, cel mai mare din țară, la ora aceea. Apoi Real s-a transformat în Auchan, iar anul ăsta, fondul de investiții NEPI a extins galeria comercială din jurul Auchan-ului și a construit un mall în adevăratul sens al cuvântului.

shopping city deva 02

Au existat voci care au spus că nu e bun un mall pentru oraș, că va omorî afacerile mici. Nu cred că e așa! Afacerile mici vor merge cum au mers și până acum, pentru că dacă ai vrut să mergi la Hervis ca să îți iei echipament sportiv, ai mers la Sibiu sau Timișoara, și cu un drum te-ai băgat și la un film la cinema și la un KFC și la un H&M sau C&A sau New Yorker sau Orsay, ca să vezi de niște haine noi. Da, unii dintre deveni/hunedoreni vor prefera să își cumpere haine de la noul mall, dar cine și-a cumpărat rochii elegante din centrul Devei o să și le cumpere în continuare de acolo. Iar magazinele din Shopping City Deva vor plăti impozite și taxe în județul Hunedoara, nu e mai bine să rămână banii aici decât să se ducă la Sibiu sau Cluj sau Timișoara?

Am făcut câteva ture de mall, în prima zi. Nu am mai văzut atâta puhoi de oameni de când am fost prima dată în mall-ul imens din Timișoara – și am nimerit chiar într-o noapte a reducerilor, când efectiv cred că toată Timișoara era acolo!

E bine că avem unde să ne cheltuim banii. E bine că avem magazine cu haine noi, la prețuri rezonabile. Dacă nu ni le permitem când se lansează colecțiile noi, ni le vom permite la reduceri. Eu mi-am luat din New Yorker o grămadă de chestii faine la prețuri foarte mici (atenție, nu am zis New Yorker-ul din Deva. Știu că pentru unii poate fi greuț, dar nu am zis că mi-am luat haine la reduceri de la New Yorker-ul din Deva). E bine că ai unde să joci bowling cu prietenii. E bine că ai, în sfârșit, unde să vezi un film în condiții decente!!! E bine că avem și noi KFC, intrarăm și noi în rând cu lumea. Nu că McDonald’s n-ar fi OK, dar sunt foarte mulți hunedoreni care se bucură de KFC de parcă ar fi venit Crăciunul. E bine că avem un loc în care să ne ascundem de ploaie și ninsoare sau de caniculă și în același timp să „răsfoim” noi colecții de îmbrăcăminte, să probăm încălțăminte de calitate, să ne facem cumpărăturile la Auchan și apoi să bem o cafea în senzaționala cafenea Ada Kaleh (moa, cum arată!) sau în foarte eleganta cafenea Ado.

shopping city deva 06

E bine. Eu sunt foarte mulțumită. Încet, încet, ne transformăm într-un județ #cudetoate. Vouă, hunedoreni, cum vi se pare? Ați fost? Intenționați să mergeți? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

VIDEO: Inaugurarea Shopping City Deva

6 thoughts on “Cum e Shopping City Deva”

  1. aia cu KFC e adevarata,sotia e fana,mergeam in Cluj,n-aveam voie sa plecam spre casa fara a intra la Julius la Kfc,treceam prin Sibiu la fel,Bucuresti asemenea,era un fel de obiectiv turistic „must see” …. eu abia astept a-mi duc copiii Duminica la Minions 3D :)

  2. Ai dreptate! Aveam nevoie de un Mall adevărat, în special pentru Cinema City. Ieri am fost să văd şi eu cum arată şi am văzut şi un film la Cinema. N-am avut răbdare să aştept la KFC şi aşa că am mâncat la greci, dar a fost foarte bun. Mi-au plăcut şi cafenelele care arată foarte bine şi am băut o cafea care arăta intr-un mare fel şi avea un gust nemaipomenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.