Şi am schimbat fontul

Am trecut de la Verdana la Trebuchet MS pentru că de-aia. Citiţi articolul şi veţi afla, dacă nu ştiaţi, că sedila nu are ce căuta în scrierea în limba română. Mărturisesc că nu ştiam chestia asta, ba chiar mi se păreau mai simpatice ş-urile cu virguliţă stilizată, adică sedilă. Acum ştiu, aşa că nu mai am nici o scuză, drept pentru care am renunţat la Verdana, un font drag mie, da’… prefer să scriu corect.

UPDATE: S-a modificat schimbarea, era să stric tot modificând ceva la temă. CSS experts, help?!

11 thoughts on “Şi am schimbat fontul”

 1. Apreciez rigoarea :)

  Am o mica nelamurire,avand in vedere ca:
  ” SED’ILĂ1, sedile, s.f. Semn diacritic în formă de virgulă (,), care se pune sub unele consoane pentru a le da valoarea altui sunet. – Din fr. c’edille.
  Sursă : DEX’98 (62983) – LauraGellner”

  Daca sedila este un semn diacritic IN FORMA DE VIRGULA, de ce nu este permisa utilizarea ei?
  Sedila este tocmai termenul pentru „virgula de sub consoana”, tocmai pentru a nu ii spune virgula, care are alta semnificatie?
  Am citit articolul din „Decat o revista”, dar diferenta grafica intre sedila si virgula mi se pare foarte putin evidenta, si chiar nu stiu daca poate genera confuzii (spre deosebire de situatia in care nu se folosec deloc – vezi cazul meu, ca nu am pus deloc diacritice aici :).

  Vad ca Wiki vine cu unele clarificari:

  „O sedilă este un semn diacritic în forma unei agrafe (¸) scris dedesuptul literelor anumite pentru a-i modifica pronunţare. Este folosit în multe limbi romanice, precum catalană sau franceză (cu C, formând Ç) şi în limbi turcice, precum turcă (cu S, formând Ş). Cu toate că în limba română diacritice corecte sunt cele cu virgulă (ș, ț), sedila dedesuptul literelor S şi T este adesea folosită şi în română (ş, ţ). Această utilizare incorectă își are originea într-o confuzie inițială între s cu sedilă (folosit în limbile turcice şi s cu virgulă (folosit în română) în cadrul standardizărilor Unicode.”

  Totusi, ciotul acesta nu stiu cat de valoros este avand in vedere greselile „dedesuptul” , „modifica pronuntare”.
  In fine, intrebarea cu care voi adormi astazi este „Cat de tare sa indoi virgula/agrafa de sub consoane” :)))))

  Loool pana la urma am un comm cat o zi de post.
  O seara faina! :)

 2. Eu cred ca era corect oricum. Diacritica e diacritica. Important e sa stii sa o pui corect acolo unde trebuie. Ce, noi scriem toti la fel? Unuii scriem mai stalcit, altii mai inghesuit, altii mai drept sau inclinat.

  Diacritica poate sa ia orice forma, cu exceptia sa se foloseasca acolo unde trebuie pentru a nu se intelege gresit intr-un context.

 3. Aproape c-ai nimerit-o!

  Nu contează ce font folosești, contează ce fel de caractere scoți tu din tastatură. In Windows Vista, de exemplu, ai 2 layouturi de limbă română: Romanian Standard / Romanian Legacy.

  Standard înseamă că scrii cu virgulă, Legacy că scrii cu sedilă.

  Se face chestia asta pentru că Microfot n-a corectat greșeala cu sedila decât în Windows Service Pack 3 (sau era 2, cred că 3 totuși). Asta înseamă că pe orice sistem de operare Windows mai vechi de XP SP3, caracterele șț nu se vor afișa. Valabil și pentru dispozitivele mobile ce rulează pe Symbian sau Windows Mobile (aici nu știu exact dacă au lansat update care să corecteze problema)

  Ex:

  șț şţ

  Concluzia: nu contează fontul, contează ce-i dai să afişeze :)

 4. Pingback: Denisuca – nevastă de Coşmar » Esquire, ce se întâmplă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.