Social Media Summit Timişoara – sau #SMStimisoara

Din cauză de job care m-a ţinut la Hunedoara până marţi noaptea [şi încă am tras chiulul miercuri!], n-am ajuns la Timişoara decât pe la ora 11, în ziua în care Marta Uşurelu de la Biz a organizat, împreună cu Cristi Manafu, cea de-a doua ediţie a Social Media Summit Timişoara.

În cazul meu, a fost prima ediţie de Social Media Summit la care am participat; pe restul le-am urmărit pe blogurile celor care au făcut live blogging ori pe hashtag-ul de pe Twitter. A fost, deci, o experienţă interesantă pe care mi-ar plăcea să o repet, dar nu pe fugă, nu ajungând când evenimentul e deja la jumătate, nu cu ţâşpe ore de somn pe minus. A fost, totuşi, primul eveniment la care „+1” meu a participat ca speaker şi nu puteam să-l ratez! 

Ce-am ratat şi-mi pare rău: „cuvântul de deschidere” al Martei Uşurelu, prezentarea Nebuloasei aka Oltea Zambori, prezentarea lui Ovi Sîrb, despre care am auzit numai vorbe bune, a Cristinei şi cea a lui Andrei Crivăţ. Uff! Noroc că au fost oameni ca Dojo, care şi-au băut cafeaua de dimineaţă şi au făcut live blogging, iar mare parte a prezentărilor le-am regăsit sub tag-ul BizForum.

Mi-au plăcut în mod deosebit prezentarea lui Bobby Voicu, care a spus nişte lucruri elementare despre prezenţa firmelor în social media şi le-a pus în cuvinte atât de simple, încât îţi dădea senzaţia că şi tu ştiai toate chestiile alea, doar că nu le dădusei o formă finală.

Bogdana Butnar a inflamat puţin spiritele spunând că social media nu e măsurabilă, că dacă nu poţi transforma like-urile în produse vândute, totul e cam degeaba. Sper ca, la un moment dat, să găsim aici prezentarea Bogdanei – despre care ne-a spus că e lungă şi foarte faină, dar că n-are rost să ne-o arate. Până atunci, vedeţi tot la Dojo ce-a mai zis Bogdana.

Victor Kapra, fost jurnalist, actual blogger profesionist, a venit cu câteva sfaturi pentru bloggeri şi câteva pentru companii. Le găsiţi pe toate aici. La finalul prezentării, Victor l-a chemat pe Siropel în faţă, în calitate de reprezentant al blogosferei orădene, şi i-a oferit cadou suportul din plastic pentru badge-ul primit la o conferinţă din SUA. Pe el scrie „PRESS/BLOGGER”, semn că în ţările cu apă caldă nu se mai prea face diferenţa între bloggeri şi jurnalişti. O fi bine, o fi rău? Bine pentru bloggeri, în măsura în care ştiu să-şi ia rolul în serios, rău pentru jurnalişti, pentru că vin nişte unii şi le iau pâinea… iar ei insistă că printul e rege şi-o să-i îngroape online-ul. Sau aşa ceva.
Revenind la Victor Kapra, e o plăcere să-l asculţi. E cu atât mai fascinant cu cât nu face parte chiar din generaţia 25-30, dar a simţit că online-ul va înghiţi presa scrisă, aşa că şi-a luat jucăriile şi s-a mutat pe net. Admirabil!

Chinezu, aka Cristian China Birta, a avut o prezentare funny. A vorbit despre… ăăă, well, uite, în sfârşit, un blogger care şi-a pus prezentarea pe blog, scutindu-mă de explicaţii! Stimate domnule Chinezu, data viitoare vă rog să nu mai fiţi atât de funny, sau să fiţi funny, da’ mai rar, să pricep şi eu despre ce-a fost vorba! Ori poate că aveam emoţii pentru că urma prezentarea lui Sebi?

Costin Cocioabă şi-a construit prezentarea în jurul rezultatelor acestui mic sondaj. Am aflat despre el că-i plac pisicile, că are gusturi faine la femei şi că e fan Nikon. Şi că e mai bine să alegi tu cum vei fi văzut în online decât să stabilească alţii asta pentru tine. Şi altele, aici.

Sebastian Bârgău a povestit despre Redescoperă România pe 2 roţi, nebunia frumoasă care l-a dus prin toată ţara. Daţi click cu încredere pe numele lui şi-o să vedeţi şi ce anume a povestit. L-am şi filmat, dar filmuleţul e pentru arhiva familiei. Sau, dacă-mi faceţi  o ofertă de nerefuzat…

Am lăsat la urmă prezentările „corporatiste”. Din păcate, din prezentarea lui Tiberiu Mercurian n-am înţeles mare lucru – la propriu, pentru că mă aşezasem lângă geam şi din cauza oboselii auzeam mai mult zgomotele de afară şi mai puţin ce se vorbea în sală.

Georgiana Gheorghe a vorbit despre implicarea Danone în social media; partea mea preferată a fost anunţarea campaniei Obiceiuri sănătoase, în care sunt şi eu implicată, alături de Tomata cu scufiţă, Nebuloasa, Florica de la TVdece, Raluxa şi Ruxa.

La final, vreau să le mulţumesc, pe rând, celor care au făcut posibil acest eveniment, că mie tare mi-a mai plăcut: Marta Uşurelu şi Revista Biz, Cristi Manafu, Pepsi, Bergenbier / Staropramen, Danone şi nu în ultimul rând, Hotel Timişoara [care a suferit beneficiat de o transformare spectaculoasă!].

CFR-ului nu-i mulţumesc, pentru că dacă drumul Deva-Timişoara a fost OK, într-o săgeată albastră curată şi călduroasă, la întoarcere m-am simţit de parcă aş fi fost aruncată într-un container de gunoi în care a trebuit să stau înghesuită timp de patru ore. Nimic personal!

4 thoughts on “Social Media Summit Timişoara – sau #SMStimisoara”

  1. Nu mai crede nimeni ca printul e REGE. A fost pulverizat de mult de televiziune si on-lineul matura incet ce a mai ramas din el. *(cu atat mai putin cei la care te referi ;) )

    1. Daniel, dacă reciteşti dreptul la replică al Ramonei, vei vedea că ea insistă că printul e de bază, că site-ul e ceva nou pentru ei, că greşelile „strecurate” pe site sunt nevinovate tocmai pentru că site-ul e neimportant.

      1. da, asa spuneau (si probabil ca inca ar mai spune) si cei de la cel mai tare ziar MH, cand le-am recomandat sa dezvolte „un pic” site-ul, sa lase macar comentariile la articole, pentru ca intr-o vreme ele nu puteau fi postate: NETUL nu e important, pe noi printul ne intereseaza, ca el ne aduce banii :). Sorina dixit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.