Tânăr, nefumător, fără obligaţii… caut succes

Guest post scris de Copilu’ [Cristi Iuhasz]

success kidSuccesul este condiţionat de luarea deciziilor potrivite la momentul oportun. Deciziile pot avea două scopuri: consolidarea situaţiei actuale sau schimbarea în bine a acesteia.

Care tip de decizii ne vor duce spre succes? La prima vedere, a doua variantă pare a fi răspunsul corect, dar când vrei o schimbare în bine trebuie să rişti. Renunţi la situaţia actuală şi „alergi” spre mai bine. Situaţia actuală poate însemna un job într-un birou călduţ, un salariu din care poţi să-ţi plăteşti ratele la maşină şi să mergi în două vacanţe pe an. Dacă decizi să alergi spre ceva mai bun, s-ar putea să te împiedici şi să ajungi într-o situaţie mai rea decât cea din care ai plecat. Poţi aştepta să primeşti oferte pentru alte joburi şi să mergi pe o cale netedă, dar asta nu te va duce neapărat la succes.

Succesul este un termen subectiv. Unii vor un job stabil, o casă şi o familie. Alţii vor notorietate. Sunt şi persoane care vor să lase ceva concret în urma lor, să aducă un plus de valoare comunităţii în care trăiesc. Există capitalişti care taie în carne vie pentru profit şi filantropi care renunţă la o parte din acesta pentru a asigura traiul mai multor oameni.

Când auzi termenul „succes” la ce te gândeşti? Dacă vrei să ai stabilitate financiară şi o viaţă liniştită alături de cei dragi, ar fi bine să mergi pe o cale netedă. Vei munci şi vei progresa încet, dar sigur. Dacă vrei să faci bani adevăraţi, trebuie să renunţi la jobul tău, oricât de călduţ ar fi, şi să urmezi calea antreprenoriatului. Va fi greu? Nu ştiu, depinde de tine. Dacă ar fi foarte uşor, am fi toţi antreprenori şi am face un munte de bani. Trebuie să pui osul la treabă şi să fii inspirat. Văd frecvent interviuri cu oameni de afaceri care spun că antreprenoriatul este foarte greu, că au muncit 16 ore pe zi, că nu mai au timp de nimic.

Cred că o afacere se poate face şi cu mai multă inspiraţie şi mai puţină muncă. Trebuie să-ţi faci o echipă, să-i prezinţi obictivele, s-o faci să creadă în propriile forţe şi să-şi dorescă succesul.

Poate nu eşti atât de materialist şi vrei să faci ceva pentru comunitate, să ajuţi oamenii de lângă tine. Cum vei face asta? Alergând din poartă-n poartă după sponsorizări? În niciun caz. Ca să poţi sprijini cu adevărat comunitatea, trebuie să ai bani. Banii se fac prin antreprenoriat.

Dacă vrei notorietate, te poţi apuca de sport sau de artă. Dacă ajungi în top vei câştiga suficient încât să trăieşti să-ţi permiţi ce-şi permite un antreprenor de succes. Nu vei crea locuri de muncă, dar vei putea sprijini comunitatea în alte moduri. Dacă nu ajungi în top, te poţi apuca de politică (am văzut că se practică trecerea de la muzică, film sau sport la politică). Vei sta gură-cască prin parlament, dar dai bine pe sticlă, te ştie lumea.

Schiţează-ţi succesul şi apucă-te să-l construieşti. Cred că antreprenoriatul îţi poate aduce cele mai mari satisfacţii, cu condiţia să începi cât eşti încă tânăr. Pe măsură ce trece timpul, vei avea din ce în ce mai puţin curaj.

10 thoughts on “Tânăr, nefumător, fără obligaţii… caut succes”

  1. Intr-o situatie similara sunt eu acum, drumul este anevoios, sfatul meu pentru cei care isi doresc antreprenoriat este sa inceapa usor, sa nu renunte la job imediat, pentru suportul financiar necesar dezvoltarii, iar dupa ce morisca incepe sa se invarta cum trebuie, se pot dedica total!

  2. Articolul tau este un semnal de alarma pentru unii(printre care ma numar si eu)! De ce zic asta, pentru ca am 26 de ani si nu simt ca sunt pe drumul cel bun…dar sincer inca nu vad alt drum(ar trebui sa port ochelari)!

  3. Trebuie sa-ti spun ca ai dreptate in legatura cu aceasta problemuta denumit curaj. Nu stiu de ce, dar atunci cand mai adaugi ceva anisori nu mai ai atat de mult curaj ca mai inainte, nu am reusit sa-mi explic fenomenul.

  4. foarte adevarat ! as mai spune doar ca antreprenoriatul chiar nu e pentru oricine , poti sa ai curaj dar daca nu esti facut sa conduci , sa ai initiativa,inspiratie, te bati cu morile de vant. este indicat sa fii realist cu tine si nu un visator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.