Ţăranului cu maşină nouă

Articol publicat în Iaşi Plus

Stimate ţăran de oraş,
Loganul este o maşină bună, ştim cu toţii asta. E mare, e frumoasă, lucioasă, prinde viteze nebănuite şi nici măcar nu se compară cu hârbul pe care (poate că) l-ai avut înainte. Când te urci la volanul Loganului tău, eşti regele şoselelor. Toţi ceilalţi idioţi / participanţi la trafic nu au decât să ţi se închine ţie, cedându-ţi ambele benzi de circulaţie. Dacă tu ai chef să circuli cu 30 km/h pe banda a doua, e treaba ta şi numai a ta.
Ştiu că în satul tău, când te plimbai cu tractorul pe uliţă, nu se uita nimeni urât atunci când aruncai ambalajul de la Eugenia pe jos, doar erai tractoristu’ satului. Ştiu la fel de bine că vecinii nu îţi spuneau nimic dacă „forjai” acelaşi tractor la miezul nopţii. Era cunoscută pasiunea ta pentru maşini şi ştiau toţi consătenii tăi cât de mult ţi-ai fi dorit să ai una adevărată în locul tractorului de la CAP.
Când ţi-ai cumpărat maşina cea nouă, ai simţit că „ai dat lovitura”. Ai avut primul Logan nou din sat şi ăsta nu-i lucru puţin. Acum, în fiecare lună, în ziua de salariu, eşti într-adevăr regele şoselelor. Faci plinul şi porneşti pe străzi. Pe străzile adevărate, nu pe uliţa aia amărâtă din sat.
Dar am o mare rugăminte la tine, în numele tuturor şoferilor care ştiu pentru ce sunt toate butoanele alea din jurul volanului: nu mai aprinde farurile de ceaţă! Te rog mult de tot, înainte de a apăsa un buton de pe „panoul de control” al maşinii tale nou-nouţe, gândeşte-te de două ori. Chiar ai nevoie să-l apeşi, mai ales dacă nu ştii pentru ce e?
Citeşte cu încredere instrucţiunile de folosire care au venit odată cu maşina nouă, iar dacă nu ştii ce înseamnă „faruri auxiliare”, întreabă. Nu-i ruşine să întrebi dacă nu ştii. Ruşine e să nu ştii ce faruri aprinzi când eşti pe drum şi să te prefaci că ştii.
Dacă afară e cald, frumos şi nici vorbă de ceaţă, iar tu rulezi agale pe şosea, cu luminile de ceaţă aprinse, toţi ceilalţi şoferi vor şti că eşti tractoristul care şi-a luat maşină nouă, de oraş!

15 thoughts on “Ţăranului cu maşină nouă”

 1. Denisa, textul ăsta e delicios! Se vede pe faţa lui, a ţăranului, că de când şi-a mutat dorsalul în Logan circulă prins de piciorul lui Dumnezeu (faţă de care, la anumite momente, se simte chiar un pic mai important).

 2. Am sa te corectez si sa-ti spun ca Loganul nu are „faruri auxiliare”; are doar faruri si proiectoare ceata in fata si stopuri in spate. :D Mie imi plac cei care circula in amiaza-mare cu proiectoarele si stopurile ceata pornite. Sa vezi ce fain ii sa mergi in spatele lor. La faza cu aruncatu` hartiilor din masina i-am facut facut-o la unu. Astepta la semafor, si-a scos mana pe geam si-a aruncat un pachet de tigari; eu m-am dat jos din masina (eram in spatele lui) si m-am dus si i-am dat pachetu` inapoi sub pretextul: „Domnule ati pierdut ceva… gunoiu`!”

 3. In Bucuresti e cel mai fain…Taranii de Bucuresti sunt o specie aparte…Loganul e mic copil…pe langa ce masini si-au tras „manelistii”…Cat despre cum circula cu ele,ce pot sa zic…decat ca am invatat toate injuraturile posibile ,ba chiar am si compozitii proprii…M gandesc tot mai mult la o bicicleta…dar pe unde,frate?

 4. Într-o zi pe o distanţă relativ scurtă (100 km) şi naţională (Timişoara-Caransebeş) am urmărit toate maşinile cu proiectoare de ceaţă aprinse. Toate, absolut toate erau Logan :))) Deci, da, n-ai cu cine dom’le, nişte ţărani …

 5. :) da, astia cu loganurile is mici copii… stai sa-i vezi pe aia care au strans cateva mii de euro (nu prea multe) si si-au luat cate-un „bemveu” obosit si copt de prin spania sau de pe unde mama dracu au mai capsunarit. Vin cu el in tara si… da defapt cred ca toti stiti comportamentul, nu mai scriu degeaba :P

  Si ce meseriasi „e” ei… in memoriam „tzaran in spania”

 6. Mai au si impresia ca detin masina buna.Desigur uita ca in bot si in spate scrie tot DACIA si-i dau in goarna cat se poate.Am mai si dat peste unu care zicea ca are „Renault”

 7. Este posibil ca la unii sa fie obisnuita ca atunci cand aprind faza scurta sa aprinda si luminile de ceata, desi nu prea e ceata. Teoretic acele lumini se aprind doar la ceata, dar cum drumurile noastre sunt extrem de proste si nu sunt luminate pe noapte, foarte multi aprind si luminile de ceta ca sa nu dea la propriu in gropi.

  Nu vreau sa-i justific sau sa-i scuz si nu stiu care sunt setarile de la Logan sau cum se comporta noaptea pe sosea, dar la masina nostra ( nu spun care, ca nu ma laud), care a fost proiectata pentru autostrazi luminate noaptea, doar cu faza scurta nu se vad gropile la timp pentru a le ocoli.

  Probabil ca n-ai intalnit tarani care merg cu faza lunga ziua sau care schimba faza exact cand trece de tine si farurile sunt inca in raza ta vizuala. O placere!

 8. Proiectoarele de ceață se aprind la mișto pe timpul zilei. Arată mașina mai bine.
  Noaptea sunt chiar utile, pentru că vezi gropile mai bine.
  Nu deranjează pe cei care vin de pe contrasens sau te depășesc, ele bat mereu în jos.

  Deranjantă este lumina produsă de lampa de ceață, aia care se aprinde în spatele mașinii. Acolo chiar e o problemă.

  Deranjante mai sunt pseudo – xenoanele sau xenoanele aftermarket, cele montate neautorizat și care orbesc la propriu. Dacă geamul este murdat, efectul de orbire este cu atât mai deranjant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.