Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Episodul 5

Serialul scris de tata a ajuns la episodul 5. Urmăriţi „aventura” transformării unui grajd dezafectat într-o încăpere locuibilă, izolată, zugrăvită, cu parchet, apă caldă, încălzire, mobilată şi utilată.

Foarte importantă, atunci când urmează să refaci pereţii din rigips, este stabilirea din timp a traseului pe care doresti să-l dai reţelei electrice din încăpere, să ştii de la început unde vei avea prize, întrerupătoare, unde vrei să pui aplice, lustre, neoane, care din prize vor alimenta aparate de consum mai mare. Eu am tras fire separate pentru boiler, frigider, maşina de spălat şi convectorul pentru căldură.

prize si intrerupatoare
prize si intrerupatoare2

Pentru că sunt omul căruia nu-i plac firele atârnate peste tot prin casă, am instalat nu mai puţin de 10 prize – şi acelea duble, iar firele pe care totuşi trebuia să le trec dintr-o parte în alta (cablu TV, Internet, telefon) le-am mascat cu ajutorul plintei pat-cablu pe care am primit-o odată cu parchetul.

plintele de la parchet

Am început apoi definirea bucătăriei, care de fapt este un intrând de 2 x 2 metri, cu un blat pe suport făcut tot din rigips şi îmbrăcat în faianţă de aceeaşi culoare cu gresia şi despărţită de baie printr-un perete tot din rigips. Acest perete ascunde în interiorul lui o grămadă de chestii, cum ar fi câteva ţevi care fac legătura între instalaţia sanitară din baie şi bucătărie, instalaţia electrică folosită la iluminarea celor două şi cablul de alimentare al boilerului.

bucataria inainte

bucataria dupa

În blat am decupat locurile în care urmau să fie amplasate chiuveta şi plita cu inducţie magnetică (cu un singur ochi) pe care o cumpărasem dinainte.

Baia reprezintă pentru mine un loc special şi nu am vrut să fie făcută „la voia întâmplării”. Am îmbrăcat-o pe toată în faianţă şi gresie, culoarea fiind aleasă de „Cabinetul 2”, iar ţevile din Henco le-am îngropat în faianţă, lucru care s-a dovedit a fi neinspirat, deoarece orice racord nestrâns bine sau orice fisură ulterioară, prin care putea scăpa apă, mi-ar fi pricinuit mari necazuri, odată pentru că nu ar fi fost vizibile, şi apoi reparaţia lor ar fi însemnat curăţarea faianţei de pe peretele de rigips, lucru aproape imposibil. Aşa că am regândit şi refacut tot traseul de apă pe ţeavă de cupru aparentă.

Despre estetică nu stiu ce să zic, o instalaţie aparentă din cupru făcută bine cred că nu arată rău, însă nu e la fel cu o instalatie mascată. În fine, mai bine mai sigur.

baia inainte
baia dupa

O întreagă poveste a fost şi cu cădiţa de duş, pe care o cumpărasem cu regretul că nu am putut lua o cabină de duş, din cauza înălţimii reduse a întregii încăperi, despre care am mai zis. Astfel, când a venit vremea montării cădiţei, am constatat că şi aceasta se înălţa cu cel puţin 20 de centimetri din cauza sifonului, lăsându-i foarte puţin loc până la tavan celui care urma să facă duş. Aşa se face că am renunţat la ea, construind una din ciment, îmbrăcată în gresie şi cu sifonul direct în pardoseală, lucru care s-a dovedit destul de practic şi cred că şi estetic.

cada inainte
cada dupa

Toate micile neajunsuri date de înălţimea redusă, dar şi de suprafaţa totală prea mică pentru a înghesui cam tot ce ai nevoie într-o casa, ne-au determinat s-o poreclim la un moment dat „casa piticilor”.

Va urma.

Episodul 1 | Episodul 2 | Episodul 3 | Episodul 4 | Episodul 5 | Episodul 6 | Episodul 7

16 thoughts on “Transformarea unei camere dezafectate într-una locuibilă. Episodul 5”

  1. Imi place mult seria asta de posturi, cu refacerea camerei. Va sugerez sa bagati un ochi si pe canalul tv FLN. Este un canal ce prezinta amenajari interioare. Si are unele emisiuni apropiate de amenajarea vostra!

  2. Eu as fi mers totusi pe henko, ingropate dar FARA imbinari (se foloseste traseu separat pentru fiecare robinet si cu un distribuitor de unde ai acces la toate). Personal, nu imi plac tevile de cupru la jumatatea peretelui.

  3. Si tevile de cupru pot fi ingropate. Eu asa am.

    Inaltimea zic ca e ok. Ca nu trebuie sa fie foarte inalta. Daca e mai joasa da imprsia de caldura si siguranta. Parerea mea :P

    Deja vedem poze cu finalul :) Plinta deaia am pus si eu in camera, dar am uitat sa trag cablul prin spatiul destinat, asa ca am ramas cu el pe afara :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.