Twitter, noua „jucărie” pentru răspândirea de troieni

Acesta este cel de-al treilea articol din campania BitDefender „Viruşii nu mai sunt bau bau-ul PC-ului”. Primul este aici, cel de-al doilea, aici.

Una dintre cele mai la modă platforme de comunicare online, despre care am scris şi eu, este Twitter, iar tinerii sunt cei mai mari amatori ai mesajelor scurte „ciripite” către toţi prietenii. Un instrument rapid, util şi cool pentru răspândirea link-urilor interesante, pentru schimburile de replici scurte. Un sistem adorat de unii a atras însă atenţia infractorilor cibernetici, care îşi găsesc, mai nou, victimele pe Twitter. Şi asta în ciuda limitării mesajelor la numai 140 de caractere. Cu alte cuvinte, vor să „te facă din [puţine] vorbe”.

Cea mai recentă tendinţă pentru prinderea în capcană a părinţilor prin intermediul Twitter este folosirea subiectelor care ţin de divertismentul copiilor. Internetul se dovedeşte a fi, încă o dată, o resursă inepuizabilă de informaţie şi sfaturi pentru creşterea copiilor, pentru activităţile de divertisment destinate lor, dar şi pentru educarea celor mici. O căutare online a subiectelor distractive sau apropiate educării copiilor va oferi o listă foarte cuprinzătoare de rezultate ce promit să ofere răspunsurile aşteptate de părinţi. Totuşi, preţul pentru această curiozitate ar putea fi prea mare, iar vinovatul este un troian – Trojan-Downloader.JS.Twetti, care pune în pericol securitatea calculatorului şi a datelor. Acest troian colectează informaţii despre cele mai populare subiecte de discuţie în sfera Twitter. Infractorii cibernetici înregistrează nume de domenii asociate temelor discutate în twittosferă şi creează mecanisme de redirecţionare către acestea. Aici este plasată partea principală a troianului. Acest software periculos permite unui atacator să preia controlul computerului respectiv şi să monitorizeze acţinuile derulate pe acesta.

Practic, cu ajutorul unui troian, un atacator poate sa instaleze sau să dezinstaleze software pe sistemul infectat, poate avea acces la parole sau informaţii personale ale utilizatorilor, nu îl opreşte nimic să modifice sau să şteargă fişiere şi să urmărească fiecare mişcare [tastare] transmisă de utilizatorul de drept.

În momentul lansării unei căutari pe Twitter pe criteriul sugestiilor pentru divertismentul copiilor vor fi afişate numele site-urilor infectate [alese special încât să atragă prin denumirea asociată pentru o situaţie specifică]. Rezultatele par să fie generate aleator şi se vor răspândi în întreaga comunitate Twitter. În momentul accesării adresei oferite, utilizatorul va fi redirecţionat către domeniul infectat şi, fără ştirea sa, va permite accesul troianului pe computer.

Această situaţie scoate în evidentă încă o dată importanţa educării familiilor despre siguranţa online. Din perspectiva părinţilor, există o nevoie susţinută ca aceştia să fie informaţi despre noile tipuri de malware ascuns şi despre mecanismele de răspândire folosite de acestea, să folosească şi să susţină folosirea de soluţii anti-malware. În cazul în care copiii dezactivează accidental sau intenţionat soluţia antivirus, sau dacă nu înţeleg riscul asociat acestor site-uri – aşa cum se subliniază şi în alerta anti-malware –, atunci sistemul este compromis imediat.

Exemplul unui site infectat cu Trojan-Downloader.JS.Twetti la care se ajunge prin mecanismul descris mai sus.

3 thoughts on “Twitter, noua „jucărie” pentru răspândirea de troieni”

  1. Majoritatea programelor antivirus din ziua de azi detecteaza asa ceva fara sa clipeasca. Le recomand parintilor Avira sau Avast care sunt gratis.

  2. nod 32-ul e ok,dar mama de exemplu nu-l intelege. avastul nici atat, si cum multi nu au tutorial acum are bitdef. cum sunt satula sa imi dea telefon cand S-A DESCHIS CEVA, tutorialele vezi ce fac, ca sunt pe limba ei, si gata! rezolvat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.