Uşa mea e mereu încuiată

Am văzut la Tomata nişte întrebări: încuiem sau nu uşa? Ce ne facem dacă ne trezim cu un necunoscut în casă? A cui e vina dacă intră cineva peste tine în casă?

Având în vedere faptul că în urmă cu 20 şi ceva de ani eram mult [mult!] mai naivă decât sunt acum, s-a întâmplat să fiu singură acasă şi să-i deschid uşa unei „tanti” care era foarte interesată de bijuteriile familiei. S-a servit cu un inel de aur şi dusă a fost, dar nu mi-am dat seama decât mult mai târziu că putea să ia mai mult decât atât, că puteam să nu mai fiu, că… mă rog, aţi prins ideea. Am recunoscut-o pe „tanti” într-o poză la poliţie, după ce am văzut multe poze „de buletin”, iar poliţiştii le-au spus alor mei că femeia se numeşte Valeria Gaja. Habar n-am de ce nu au căutat-o, lucrurile au rămas aşa şi probabil că ea a continuat să intre în casele în care erau doar copii şi să fure bijuterii şi alte bunuri de valoare.

De atunci, ai mei m-au învăţat să încui uşa indiferent dacă sunt singură acasă sau nu, iar eu m-am conformat. Ce-i drept, nici nu a mai încercat nimeni să deschidă uşa de la casa mea şi nu ştiu cum aş reacţiona dacă mi s-ar întâmpla. Nu frumos, asta-i sigur. 

Totuşi, Sebi o mai uita descuiată şi ni s-a întâmplat de câteva ori să ne trezim cu copilul vecinilor în casă ori chiar în dormitor, strigându-ne ca să ne trezească să şi să babysit-uim, pentru că mamă-sa avea treburi mai importante de făcut. După asta, s-a obişnuit şi Sebi să încuie uşa.

Îmi amintesc că în documentarul Bowling for Columbine, Michael Moore era foarte impresionat de faptul că în Canada oamenii stau cu uşile descuiate la casă, fără să le fie teamă că o persoană înarmată ar putea să intre peste ei, în timp ce americanii sunt mult mai speriaţi – şi au de ce, pentru că oricine poate face rost de o armă de foc cu care să intre peste ei în casă.

La noi nu e cazul, dar am auzit alte poveşti: la ţară sau în cartierele de case ale oraşelor, ţiganii intră în curţile descuiate şi strigă: „Aloo! Bună ziua!”, iar dacă nu le răspunde nimeni, se „servesc” cu ce găsesc şi duşi sunt. Ba chiar naşei mele i s-a întâmplat să-i fure ţiganii un salam din frigiderul amplasat în holul casei.

Deci aveţi grijă, că răufăcători sunt peste tot. Obişnuiţi-vă să încuiaţi uşa de la intrare dacă staţi la bloc sau poarta dacă staţi la casă şi lăsaţi închisă uşa de la scara blocului dacă aveţi interfon.

15 thoughts on “Uşa mea e mereu încuiată”

 1. Intro zi ma trezesc cu un pustan in casa ( avea vreo 10-11 ani), se descalta frumos la usa, si-a pus geaca in cuier si direct la bucatarie.L-am intrebat ce s-a intamplat si s-a blocat.Dupa ce s-a dezmeticit mi-a zis ca e de la scara vecina. :))

 2. Cand eram eu mai mica ai mei mai lasau usa descuiata si s-a intamplat o data sa intre peste noi baiatul vecinului de deasupra si sa strige in gura mare „mi-am uitat pantalonii”. Cand au iesit ai mei din bucatarie si i-a vazut s-a inrosit si s-a fastacit..de rusine :))

 3. Cum să ţi se fure salamu’ din frigider…? Chiar aşa flămânzi erau. Mă mir totuşi că a rămas frigiderul şi nu l-a furat cu tot cu salam.

  1. @Sergiu Nicola: Era un frigider vechi şi în Orăştie se cam ştie cine-s ăia care fură, deci dacă dispărea frigiderul cu totul, se chema poliţia şi se lăsa cu anchetă sau ceva, dar luând „doar” salamul, păgubiţii au dat din mână a pagubă şi-au lăsat-o aşa.
   Au avut doar grijă să încuie poarta şi uşa de la casă.

 4. Haha tare asta cu salamul! :)
  Eu incui ușa doar cand ma duc la nani sau plec de acasă. Deși dacă plec doar pentru 10-15 minute nu ma mai obosesc sa o incui:)
  De cele mai multe ori cand sunt acasă, închid doar screendoor! Sa intre aer.
  La fel, ușa la garaj e mereu deschisă, si am multe prostii acolo :)))
  Bine, asta e valabil in zona unde stau eu. :)))))

 5. Eram doar cu copilul in casa, ne uitam la televizor si ne-am trezit cu un nene beat in casa. Pe noi ne-a speriat, iar el parea socat, nu intelegea unde ii este nevasta. Uitase sa mai urce inca un etaj. :))

 6. In timpul zilei se mai intampla sa o las deschisa, insa noaptea este intotdeauna inchisa. Bine, mai exista si varianta in care imi uit cheile acasa si ii rog pe ai mei sa lase usa descuiata.

 7. Usa ca usa Denisa, eu intram pe geam la tine în camera…bineînteles cand erai acasa!!!îti amintesti cum ma cotoram pânā la etajul 2!!!hahaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.