Viaţa pe tocuri

Unele femei parcă au fost născute ca să poarte tocuri. Altele, când se urcă pe încălţările de 10-15 centimetri, parcă s-ar încălţa cu nişte arici supăraţi. Sau cu meduze. Eu fac parte din cea de-a doua categorie.

Şi atât de mult am evitat să port încălţări cu toc, încât acum, dacă e nevoie să mă urc pe tocuri, îmi e foarte, foarte, foarte greu şi să stau pe loc, cu atât mai puţin să păşesc. Sunt ca ameţita aia care „făcea” the walk of shame şi pe care o filmase cineva, în urmă cu câţiva ani, şi-o pusese, desigur, pe YouTube.

Oricât m-aş chinui, nu pot să înţeleg cum sunt unele doamne capabile să îşi petreacă aproape toată viaţa încălţate în pantofi cu tocuri de 8-10 centimetri, încorsetate în fuste drepte, cămăşi strâmte şi sacouri cambrate. Carieriste, carieroine le spusese cineva de la o revistă glossy, pe vremea când încă mai citeam reviste glossy. 

Ştiu câteva mignone care nu ar coborî de pe tocuri pentru nimic în lume – de fapt, pentru un singur lucru: dacă ar primi, în schimb, câţiva centrimetri în înălţime. Dar cum înălţarea este un procedeu ridicol de dureros*, preferă să stea pe tocuri chiar şi în casă. Pe cuvânt, am cunoscut o astfel de persoană care în casă, singură, umbla pe tocuri. Se obişnuise atât de mult să fie mai înaltă decât o lăsase natura, încât nu mai putea să coboare de pe tocuri decât atunci când dormea.

* The Height Lengthening procedure utilizes the newest techniques available to allow the lengthening of your legs, thighs, or a combination of both to help you grow taller.  The method consists of a minimally invasive technique that creates a surgical cut in your bone and with gradual lengthening, using an external or internal device, the bone is lengthened to the desired height.  As a result, you will get taller by several inches. [sursa]

Cât despre sănătate… mai bine vă las pe voi să citiţi [articolul e în engleză] cum stă treaba cu tocurile, dacă nu ştiţi deja.

Aşa arată picioarele unui model care a purtat pantofi cu toc TIMP DE O LUNĂ la Fashion Week

Aşa arată picioarele unui model care a purtat pantofi cu toc TIMP DE O LUNĂ la Fashion Week Foto: DailyMail

Creatorilor de modă nu le pasă că femeile se chinuie, ei continuă să creeze pantofi cu tocuri înalte, femeile continuă să-i poartă pentru că le fac să arate bine, atunci când sunt pe tocuri au mai multe încredere de sine şi, nu în ultimul rând, trebuie să fie la modă, prin urmare, se creează un cerc vicios în care moda dictează „TOCURI ÎNALTE!” şi… nimeni nu mai poartă pantofi joşi. Ce-i drept, în ultimii ani am constatat că sunt la modă balerinii, nişte chestii oribile, care fac piciorul urât, le fac pe grase să pară şi mai grase, picioarele late arată ca nişte labe de gâşte în ei, dar fiecare cu plăcerea ei.

Da, tocurile ne fac să arătăm mai bine, părem mai înalte, ne schimbăm statura pentru că pantofii cu toc ne obligă să stăm în altă poziţie decât dacă nu am fi căţărate pe tocuri. Fundul se arcuieşte într-un fel interesant, chestie pe care nu o obţii niciodată de la pantofii cu talpă joasă. Dar, pe termen lung, nu ştiu dacă merită să ne chinuim picioarele.

Another common problem is that the Achilles tendon – which runs up the back of the leg from the heel – becomes permanently damaged. ‘”This tendon is designed to be flexible, so the foot can lie flat or point. But many women who wear high heels too often suffer a shortening of the tendon because once the heel is pointed upwards, it tightens up. Stretching it again can be very painful.
„When you try to put your foot into flat shoes you get a lot of pain in the back of the heel. I’ve seen 70-year-olds still hobbling around in high heels because they can’t put their feet flat any more, it’s just too painful„. [sursa]

Voi ce ziceţi? Purtaţi tocuri? Dacă da, cât de des şi cam cum vă dor picioarele când coborâţi de pe ele? Dacă nu, de ce?

3 thoughts on “Viaţa pe tocuri”

  1. Ce-ai, fata, cu balerinii? I-ai mai facut cu ou si cu otet intr-un post. Recunosc, am vazut balenutze care-si ingramadeau carnaciorii in balerini murdari de mai aveu putin si explodau, dar sunt si modele finute. Mai finute decat crocsii :P

  2. Eu nu mă pot desprinde de tocuri. O fac doar la repetițiile de la teatru. Pur și simplu, îmi par mai comode decât mulți dintre pantofii cu talpă joasă. Și, nu! Nu mint o clipă! Și am 1.77m înălțime/ Deci, teoretic, n-aș avea nevoie. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.