Vine toamna, începe grădiniţa sau şcoala. Cum procedăm?

Foto: © cienpies.net

Eu procedez în felul următor: mă bucur că elevii din curtea blocului meu vor fi ocupaţi cu temele şi voi auzi mai puţine strigăte „de vară” în jurul blocului. Şi e un bloc mare, cu mulţi copii! Dar ştiu că mulţi dintre voi aveţi copii care urmează să meargă la şcoală sau la grădi – unii pentru prima oară, ceea ce îmi închipui că-i motiv de bucurie, de entuziasm, de cumpărat rechizite şi hăinuţe noi [ah, cât îmi lipseşte asta!].

Dar ar mai trebui să fie ceva pe lista părinţilor care îşi trimit copiii la grădiniţă sau la şcoală: sănătatea micuţilor. Odată intraţi într-un colectiv, copiii voştri vor petrece între patru şi opt ore pe zi, închişi într-o clasă, alături de 20-30 de alţi copii. Virusurile şi bolile se transmit cel mai uşor în grupuri numeroase, aşa că ar fi bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie.

Ce trebuie să facem la intrarea în colectivitate?

În primul rând, micuţii trebuie încurajaţi să înveţe regulile de bază ale igienei, astfel încât, în momentul în care nu mai sunt sub supravegherea voastră, să ştie să se îngrijească singuri.

Există câteva patologii care apar mai frecvent, aşa că e bine să fiţi informaţi şi, repet, e mai bine să preveniţi decât să trataţi. Doare mai puţin sau deloc şi costă mult mai puţin. 

Boli care apar la intrarea în colectivitate: infecţiile digestive

Cele mai frecvente sunt: diareea infecţioasă, toxiinfecţiile alimentare, dizenteria, hepatitele virale. Se recomandă spălarea mâinilor de multe ori pe zi, pentru că ar trebui să ştim că mâinile murdare pot duce foarte uşor la îmoblnăvirile digestive. Mâinile se contaminează cu diverşi microbi în timpul activităţilor noastre şi apoi contaminăm în continuare prin intermediul mâinilor toate obiectele, inclusiv alimentele cu care venim ulterior în contact.

Scaunele diareice însoţite de alterarea stării generale, febră, greţuri, vărsături şi prezenţa în scaun a urmelor de sânge, puroi, mucus trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi să vă determine să consultaţi un medic pediatru. Recomandările de regim, tratament, modalităţile de hidratare trebuie respectate. Nu îi trataţi cu antibiotice, care se administrează doar ca ultimă alternativă.

Aliatul părinţilor în aceste cazuri este medicamentul Enterol – despre care v-am mai scris aici -, deoarece poate fi folosit atât preventiv [o capsulă sau un pliculeţ pe zi încă de la intrarea în colectivitate, pe o durată de 10-15 zile] cât şi în tratamentul diareei, dacă aceasta s-a instalat deja: 2-3 capsule sau pliculeţe pe zi.

În mod particular apare enterocolita caracterizată prin inflamaţia mucoaselor intestinului subţire şi a colonului. În 70 – 80 la sută din cazuri , diareea din anotimpul rece are etiologie virală [în jumătate din cazuri fiind incriminat rotavirusul, pe care copilul îl poate lua direct de la o persoană bolnavă sau prin atingerea unui obiect contaminat].

Singurul tratament cu efecte dovedite împotriva rotavirusului este levura de saccharomyces boulardii ENTEROL. Enterol luptă contra agresiunii virale, crescand producerea de IGA [anticorpi] la nivelul enterocitului.

Alte virusuri care produc enterocolita pot fi adenovirusurile, virusul Norwalk sau enterovirusurile. Simptomele acestei afecţiuni includ stări de greaţă, vărsături şi diaree, ameliorându-se vizibil după trei zile de hidratare intensă şi odihnă la pat. Temperaturile din ce în ce mai scăzute atrag o mulţime de virusuri pregătite să atace sănătatea copiilor. Infecţiile respiratorii pot degenera şi în alte complicaţii, dacă nu sunt tratate corespunzător.

Cel mai bun mod de protejare a copiilor îl reprezintă imunizarea. Există metode naturale de imunizare [suplimente alimentare, sport] sau vaccinuri. În cazul în care medicul recomandă un tratament antibiotic, este bine să asociaţi ENTEROL pentru a preveni dezechilibrul florei intestinale cauzat de antibiotic; acest dezechilibru poate fi urmat de diaree, candidoză intestinală sau alte complicaţii – cum ar fi deshidratarea acută.

Boli care apar la intrarea în colectivitate: otita

Otita este una dintre cele mai sâcâitoare infecţii şi printre primele afecţiuni pediatrice care necesită tratament medicamentos cu antibiotice. La otită sunt predispuşi aproape toţi copiii. Până la vârsta de un an, unul din şase copii suferă de cel puţin un episod de otită medie. După această vârstă, frecvenţa bolii scade mult. În plus, în cazul în care cel mic merge în colectivitate sau foloseşte încă suzeta, riscul să se îmbolnavească de otită creşte.

Peste 70 la sută dintre copii suferă cel puţin o infecţie a urechii medii înainte de a împlini vârsta de şase ani. Otita urechii medii este produsă de către bacterii sau de către virusuri apărând în general ca urmare a unei infecţii a tractului respirator superior. O banală gripă este suficientă pentru a declanşa durerea şi inflamaţia urechii. De cele mai multe ori, otita medie acută este o complicaţie a rinitei şi rinofaringitei. Infectarea urechii se realizează, în acest caz, prin trompa lui Eustachio – care asigură comunicarea dintre urechea medie şi nazofaringe. Timpanul devine astfel roşu şi bombat. În practica medicalã, s-a observat că există şi o predispoziţie legată de sex, otita medie întâlnindu-se mai des la băieţi, decât la fete.

Şi cum otitele sunt mult mai des întâlnite în sezonul rece, din octombrie pana în decembrie, nu este de mirare de ce în aceste perioade sunt cozi la cabinetele medicale. Otita netratată corect poate duce la complicaţii nedorite şi dificil de vindecat.

Simptomele otitei. De cele mai multe ori, otita debutează cu simptomele unei răceli banale:

  • nas înfundat şi mai ales mucozităţi care îşi schimbă culoarea, către galben-verzui
  • dureri de gât, urmate de o stare de agitaţie nocturnă
  • copilul se trezeşte des, nu vrea să stea pe o anumită parte, apare febra [peste 38,2 grade]
  • plânge dacă este atins în zona urechii.

Tratamentul otitei medii. În anumite cazuri, boala trece de la sine, fără a fi nevoie de intervenţia antibioticelor, fiind suficient un tratament local simptomatic care calmează rapid durerea şi linişteşte copilul. [Otipax este un medicament despre care am scris aici]

În cazul pacienţilor de vârstă mică, medicul poate recomanda antibiotice pentru a grăbi vindecarea şi a stopa simptomele neplăcute. Pentru scăderea febrei se pot administra antitermice pe bază de ibuprofen sau paracetamol, însă dureerea este principalul simptom care deranjeaza şi sperie copilul.

În cazul în care vizita la medic în momentul acutizării infecţiei nu este posibilă, i se pot administra copilului picături în nas pentru a desfunda trompa lui Eustachio şi a elimina secreţiile acumulate în urechea medie. Pentru calmarea durerii, este indicată căldura locală [se aşează pe urechea afectată un prosop călduţ sau o haină încălzită cu fierul de călcat] şi aplicarea de picături analgezice cu acţiune rapidă, fără conţinut de antibiotic – Otipax, care calmează rapid durerea şi linişteşte copilul. Se aplică 3-4 picături în urechea dureroasă.

De asemenea, copilul trebuie să bea mai multe lichide şi i se va asigura o atmosferă umedă [se pune un vas cu apă caldă în cameră]. Ca regulă generală, orice fel de picături se aplică doar dacă nu există semne de perforare a timpanului – senzaţia de ureche înfundată, însoţită adesea de ţiuituri, pocnituri, surzenie parţială sau totală, scurgerea un lichid gros [mai mult sau mai puţin clar] din ureche, cu miros urât în funcţie de gravitatea infecţiei, care se scurge sau rămâne în interiorul urechii etc.].

Important este ca la primele semne de durere pe care le manifestă copilul la ureche sau oricare alte simptome enumerate mai devreme să îl duceţi la medic, pentru a-l putea consulta şi a pune diagnosticul corect. În cazul în care administraţi un antibiotic, este extrem de important să protejaţi flora intestinală a copilului cu un medicament probiotic cu eficacitate dovedită: Enterol. Enterol previne şi tratează diareea.

Acestea fiind spuse, să ştiţi că nu am inventat eu informaţiile de mai sus. Ele îmi sunt furnizate de oameni cu zeci de ani de experienţă în tratarea bolilor, iar medicamentele recomandate sunt şi ele folosite de mulţi ani fără probleme. Să înceapă grădiniţa, să înceapă şcoala şi, dragi părinţi, vă doresc o toamnă fără evenimente neplăcute!

sursa foto: cienpies.net

12 thoughts on “Vine toamna, începe grădiniţa sau şcoala. Cum procedăm?”

  1. daca ai fi avut copil avea un pic de credibilitate articolul. asa cum poti sa recomanzi medicamente de copii pe care sunt convins ca nu te-ai gandit daca le-ai da copilului tau. cea mai neindicata forma de reclama pentru produse destinate copiilor. :)

    1. @bubu: Sunt sfaturi date de către medici şi producătorul medicamentelor.
      Faptul de a avea o maşină te face expert în maşini şi nu poţi relata, de exemplu, de la un salon auto dacă nu deţii o maşină? Nu poţi spune „a fost lansat autoturismul X, prima maşină electrică românească”, dacă nu ai şi tu una sau dacă nu ai un garaj? Fuck logic.

      1. @Denisa Bârgău:
        in ultima vreme intamplarile petrecute cu medicii imi spun sa nu pun prea multa baza in ceea ce recomanda ei atata timp cat toti medicii sunt chemati de producatorii de medicamente la tot felul de intruniri si obtin beneficii materiale daca recomanda folosirea unui medicament sau altul.

        si una e sa spui ca s-a lansat, alta e sa-i faci reclama.

        si eu nu imi dau cu parerea despre ceva despre care nu am habar.

      2. @bubu: @Denisa Bârgău: ii cam dau dreptate lui bubu. n`am copii, nici nu mi`ar trece prin cap sa fac recomandari de medicamente sau sa scriu despre bolile copilariei pentru ca nu ma intereseaza si consider ca neavand experienta concreta (aka un copil) nu ofer credibilitatea necesara.

  2. @calin..pai tu vorbesti de funie in casa spanzuratului.Singura persoana platita acum e onor dna care scrie.
    Ba chiar recunoaste nonsalant ca habar n-are despre ce e vorba, nu sunt ideile, cunostintele ori experientele dumneaei, ea doar face reclama, ea doar ia banii !

  3. Acum daca nu ai copii chiar nu mai poti face o recomandare pediatrica? Sa presupunem ca mergi la pediatru care nu are copil…asta nu-l mai face pediatru chiar daca este la inceput de drum? Hai sa fim seriosi ca orice parinte are in casa un analgezic si picaturi pentru gat, nas si urechi sau ochi (copiii vin de la scoala frecvent cu conjunctivite dupa ora de sport) -just in case. Am copil si permanent urmaresc ca medicamentele sa fie in termenul de valabilitate ca nu stiu cand vine al meu copil de la scoala cu dureri sau cand imi va spune dimineata „Mami ma doare in gat azi!”Nu dau medicamente dupa ureche dar cateva analgezice am in casa. Si locuiesc in tara unde se dau foarte putine medicamente fara reteta. Majoritatea se dau numai prescrise de medic dar pentru un inceput de boala macar pana ajung la medic dau copilului niste picaturi cu propolis pentru gat, un antifebril in cazul in care are febra sau un ceai de menta daca are diaree. Nu stiu de medicamentele recomandate de Denisa insa am vazut ca nu au efecte secundare dar in plus e bine sa va uitati la prospect pe ingredientele medicamentului pentru a vedea daca copilul nu cumva este alergic la una din componente. Ca parinte, pena la varsta scolii cam stii la ce poate fi alergic sau nu.

    1. @mihaela:
      Mihaela, un „pediatru la inceput de drum” e un om cu 6 ani de medicina plus un rezidentiat de 5 ani.Un pediatru nu recomnada ce stie de la propriul copil ci ce a invatat in astia 11 ani de pregatire.
      In cazul de fata e vorba de reclama platita unui om fara nicio pregatire medicala( si chiar si fara copii ), atata tot.
      Nu confunda lucrurile.E vorba de bani, in Romania se face orice pentru bani.

  4. 1. „Singurul tratament cu efecte dovedite împotriva rotavirusului este levura de saccharomyces boulardii ENTEROL.” Intreaba-i pe distinsii medici de unde au debitat asta. Cu trimitere catre vreun studiu clinic.

    2. Intrucat intrarea in colectivitate se poate face si inaintea varstei de 2 ani CEA MAI BUNA recomandare in caz stari diareice este de a CONSULTA DE URGENTA UN MEDIC PEDIATRU. Cu cat copilul este mai mic cu atat deshidratarea ca urmare a starii diareice poate avea efecte mai devastatoare.

    P. (tata a doi copii, clinician cu destui ani de experienta si suficiente cazuri rezolvate dupa ce au fost tratate de altii dupa ureche / lecturi pe internet / sfaturi de prin vecini)

  5. Pentru toate comentariile rautacioase: lasand la o parte penibilul „nu ai copil nu trebuie sa dai sfaturi” eu cred ca aici e blogul Denisei iar ea e libera sa-si puna ce postari doreste si ce reclame doreste platite sau neplatite. Nu-ti convine nu citi sau da un sfat. Da nu aborda stilul ” sunt doctor in doctorologie, tu esti un prost”….asta spune totul de spre tine nu despre persoana pe care tocmai o barfesti.

  6. Stai linistita, copii nu se imbolnavesc atat de usor la scoala. Si daca se imbolnavesc se vindeca, asa isi intaresc imunitatea, nu trebuie stricata „preventiv” imunitatea cu pastile care nu au nici un sens. Si noi am fost copii, am trait in colectiv fara pastile sau alte doctorii, ne jucam cu mainile pline de praf si am trecut foarte bine peste toata perioada copilariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.