Ziarele locale şi www-ul

Intenţionam să scriu postul ăsta acum trei zile, dar între timp am rămas fără calculator, aşa că iată-l…

În judeţul Hunedoara au „răsărit”, în ultimii ani, foarte multe ziare. Unele au apărut din dorinţa patronilor de a se face auziţi [un fel de tribune], altele aparţin unor ziarişti nemulţumiţi că n-au putut să scrie ce au vrut, iar a treia categorie este cea a redactorilor daţi afară de un ziar, care şi-au făcut propria gazetă.
Am numărat 4 cotidiane, 8 săptămânale şi 2 ziare care apar lunar. Nu am pus la socoteală Valea Jiului, pentru că ziarele de acolo nu ajung pe la noi şi oricum, zona aia pare a fi ruptă de judeţul Hunedoara.
Ce m-a nemulţumit şi întristat în acelaşi timp, tot numărând la ele, e faptul că, în România anului 2007, unii patroni de ziare – fie ele şi locale – se comportă ca şi cum Internetul ar fi o altă lume, care nu-i priveşte.
Nu citesc ziare decât foarte rar. Îmi ajunge cât „trudesc” la tehnoredactarea lor, iar dacă vreau să obţin o informaţie, e foarte probabil să o găsesc pe Internet. Majoritatea ştirilor le aflu din feed reader, iar jurnaliştii care se respectă au deja un blog, pe care e foarte probabil să le găsesc editorialele care mă interesează. De fapt, de vreo jumătate de an, citesc mai multe bloguri decât articole din ziare.

Aceasta este o realitate care nu mai poate fi ignorată mult timp: Internetul va lua „faţa” ziarelor, iar dacă nu eşti prezent pe Internet, nu exişti! Pe cuvântul lui Google!
Sau hai s-o luăm altfel… să presupunem că vreau să aflu ştiri din Hunedoara. Caut „ziare din Hunedoara” şi găsesc portaluri cum este ziare360.ro, iar de aici totul e simplu. Pentru un ziar care se respectă şi care are pretenţia că este serios, un site frumos, bine structurat şi mai ales funcţional ar trebui să fie pe lista de priorităţi. Nu mai vorbesc despre posibilitatea de a vinde spaţiu publicitar pe site şi de a creşte, astfel, veniturile ziarului. Nu demult citeam pe undeva că unele ziare nu vor mai apărea decât online. Atâta timp cât ai mai mulţi cititori online decât pe varianta tipărită, de ce să mai strici hârtia? Publicitatea se poate vinde şi pe site… Asta ţine deja de viitorul nu foarte apropiat, însă existenţa unui ziar în mediul online este, zic eu, vitală.

Şi dacă tot m-am lungit atâta, pun aici şi lista ziarelor cu acoperire judeţeană din Hunedoara. Pentru cele care nu au link-uri… mult succes!

    Săptămânale:

  • 7 Zile Hunedorene [deocamdată e doar domeniul, ziarul e micuţ, abia a făcut ochi! nu vor să apară pe net, ca să vândă ziarul…]
  • ABC
  • Accent Media
  • Călăuza noastră
  • Euro Piaţa Hunedoreană [a murit între timp]
  • Lumea de Azi
  • Replica
  • Săptămâna Integral HD [a murit între timp]

P.S.: Un mare plus pentru Servus Hunedoara, care are un site cum încă n-a văzut giudeţu’. Felicitări! ;)

1 thought on “Ziarele locale şi www-ul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.