Ziua ți-e plină și toate se-mbină ca cercu-n pătrat

Ori de câte ori îmi aranjez prostiile lucrurile pe rafturi, în dulapuri și dulăpioare, mă lovesc de problema lucrurilor rotunde – sau a lipsei de colțuri ori lucruri pătrate, că tot acolo-i. Astfel, mă enervează faptul că rafturile din frigider au suprafața dreptunghiulară, dar oalele sunt toate rodunde. În compartimentul pentru sticle ar încăpea mai multe dacă n-ar fi toate rotunde [noroc că laptele vine în cutii dreptunghiulare sau pătrățoase], am destul de multe cutii metalice – cum altfel? – rotunde, care nu încap pe rafturi la fel de bine cum ar încăpea dacă ar fi dreptunghiulare.

Japonezii făcuseră, la un moment dat, lubeniță pătrățoasă. Asiaticii, fiind mulți și trăind înghesuiți, au învățat să aprecieze spațiul. Scopul creșterii pepenilor în vase din sticlă care să le dea forma cubică era de a reduce spațiul pe care aceștia îl ocupă în piață, supermarket și în cele din urmă în frigiderul cumpărătorului. De câte ori nu vi s-a întâmplat să lăsați un pepene mare afară [din frigider], pentru că ocupa prea mult loc? Gândiți-vă cât de puțin loc ar ocupa oltenii care vând, vara, pepeni pe trotuare, dacă [pepenii] ar fi cubici. I-ar clădi frumos, n-ar mai aluneca, nu ar mai avea pierderi.

Nu zic că ar fi o idee bună să forțăm toate fructele și legumele să crească la fel ca pepenii ăștia, doar ca să ne ocupe mai puțin loc în frigider sau cămară. Dar nu îmi place că 95 la sută dintre sticlele, borcanele, farfuriile și oalele noastre sunt rotunde, în timp ce cutiile de depozitare și mobilierul sunt dreptunghiulare. Când pui cercu-n pătrat, pierzi niște spațiu. Și nici nu se-mbină.

Titlul este din melodia Cafeaua de dimineață, a lui Doru Stănculescu.

6 thoughts on “Ziua ți-e plină și toate se-mbină ca cercu-n pătrat”

  1. Pai rationamentul e simplu: amesteci mult mai bine intr-o oala rotunda, dar frigiderul nu poate fi rodund ca s-ar pierde spatiul din spate sau de la colt, in exterior. Solutia e de fapt sa gatesti in oala rotunda, iar cand o bagi in frigider sa transferi mancarea in cutii sau casolete dreptunghiulare :)

  2. E o diferenta de rezistenta intre un borcan rotund si un borcan patrat, daca exista asa ceva. Ar fi mult mai fragile, de recipientele din sticla vorbesc, daca ar avea forma dreptunghiulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.