2 aprilie, Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului

2 aprilie este Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, iar cu această ocazie, Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată (www.asociatiatca.ro) şi Asociaţia Help Malin (www.helpautism.ro) au iniţiat campania „Conştientizează autismul”, sub conceptul „Ignorarea înseamnă condamnare”.

Autismul este o tulburare neurobiologică ce afectează dezvoltarea normală a abilităţilor de comunicare, de interacţiune socială, a funcţiilor cognitive şi a comportamentului. Toate aceste simptome se manifestă înaintea vârstei de 3 ani. Cu cât copilul este diagnosticat mai devreme şi se începe un program terapeutic individualizat, cu atât şansele sale de recuperare cresc considerabil.

Diagnosticarea acestor copii înaintea vârstei de 3 sau 4 ani este foarte rară, iar cauzele sunt multiple: inexistenţa unor caracteristici fizice specifice autismului (ca în cazul sindromului Down), trauma părinţilor, informarea precară. Însă simptomele sunt uşor de observat; printre cele mai importante amintim: dezvoltarea întârziata a limbajului sau chiar absenţa acestuia, exprimarea nevoilor prin gesturi limitate sau atipice (ex: se folosesc de mâna unei alte persoane ca de un instrument, pentru a deschide uşa), interes scăzut faţă de ceilalţi copii sau faţă de jocul acestora.

La nivelul comportamentelor se observă mişcări motrice repetitive şi intense, ce pot paărea ciudate (ex: fluturarea mâinilor), tendinţa copilului de a se fixa pe un singur obiect, dificultăţi mari în a accepta schimbări în mediu (orice experienţă nouă poate fi însoţită de reacţii extreme – plâns, agresivitate – fără un motiv aparent). La unii copii, se poate observa şi hiperactivitatea, contact vizual redus şi împotrivirea la interacţiunea fizică şi emoţională.

Un copil cu autism se poate închide în lumea lui mai repede decât îţi imaginezi!

Toate detaliile despre campanie sunt disponibile pe www.constientizeaza-autismul.ro.

4 thoughts on “2 aprilie, Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului”

  1. intamplarea face ca eu cunosc persoana care este in spatele asociatiei Help Malin. Sa stii ca m`am bucurat foarte tare cand am putut ajuta asociatia help malin cu cei 2% pe care mi`i lua statul. Asta deja e al2lea an in care imi directionez 2% spre ei.
    Imi pare rau acum ca nu`ti pot arata desenele lui malin si progresele pe care el le`a facut de vreo 2 ani incoace de cand are sustinere financiara.

  2. Ar fi indicat să se facă-în sfârşit-şi în România ceva în legătură cu autismul,pentru că medicii sunt extrem de incopetenţi aici.
    De exemplu,fratele meu are autism;acum are 10 ani,iar până la 7 ani a fost diagnosticat ca fiind surdo-mut!Cu variabile,depinzând de fiecare doctor-Cluj,Bucureşti,Iaşi şi multe alte oraşe.
    Îţi dai seama că acum e foarte târziu pentru a-şi reveni..dacă ar fi fost diagnosticat cum trebuie la o vârstă mult mai mică,acum ar fi avut şanse mult mai mari..acum asta,e,sper ca în viitor să existe mai multe centre&co pentru autişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.