Atunci când porți uniforma de la serviciu, nu fi ghiolban!

Când conduci mașina firmei, ești cartea de vizită ambulantă a acelei firme. Faci depășiri periculoase? Șicanezi alți șoferi în trafic? Aceștia vor vedea numele firmei care te-a angajat și o vor asocia cu comportamentul tău ghiolbănesc.

Când te plimbi prin oraș îmbrăcat cu salopeta branduită de la serviciu ești, din nou, o carte de vizită ambulantă a firmei care ți-a dat salopeta. Nu contează că ești medic într-un spital privat sau săpător de șanțuri, ești angajatul firmei – deci imaginea firmei în lumea largă.

La fel, când ești angajatul unui mare lanț de supermarket-uri (să zicem, Kaufland) și la ora închiderii stai la coadă la singura casă deschisă, alături de alte 10-15 persoane, nu e în regulă să strigi după clienți și să le adresezi cuvinte jignitoare doar pentru că au îndrăznit să îți întârzie ție plecarea acasă.

Peste un astfel de cioban dat afară de la stână pentru comportament inadecvat și coborât la oraș unde s-a angajat direct la firma asta mare am dat eu marți seară, în Kaufland-ul din Hunedoara. Era chiar în spatele meu și se uita la cumpărăturile clienților, judecându-i în funcție de ele.

Hai mamaie, ți-ai luat chiloți de la HAVA, că vine frigu’, lasă chiloții, mamaie! Toți și-or luat mici, ia iute, vită și porc în maț de câine!

Am tăcut și am ascultat. Când mi-a venit rândul, am așezat o parte din marfă pe bandă. Coșul îmi era plin, deci nici o șansă pentru angajatul Kaufland să aibă loc imediat după baxurile mele de bere și apă. Cu toate astea, omul și-a așezat marfa, pentru că… de ce nu? I-am spus atunci că nu am cum să îmi pun toate produsele între baxul meu de apă și ce și-a așezat el pe bandă. Sau o să îmi scoateți și mie ochii, pentru că am îndrăznit să cumpăr prea multe chestii acum, la ora închiderii?, am întrebat, retoric.

Evident că nu se aștepta la asta și numai el și camerele de supraveghere or ști câte strâmbături și gesturi obscene mi-o fi adresat, în spate. Totuși, omul îmbrăcat cu tricoul roșu de angajat al Kaufland nu s-a liniștit. După ce mi-am plătit eu cumpărăturile, a luat din raftul de lângă POS niște prezervative și-a întrebat-o pe casieră: De care să iau pentru noi? Astea-s bune? Sau de-astealalte? A pus apoi mâna pe un lubrifiant Durex și i l-a arătat cu subînțeles. Femeia, vădit jenantă, a zâmbit amar și și-a văzut de ale ei.

La biroul de relații cu clienții am făcut o plângere semi-formală, probabil că nu se va întâmpla nimic – nu e prima dată când văd angajați ai acestui magazin că se comportă ca pe dealuri, între oi. De asta am ales să scriu pe blog. Poate că în felul ăsta, șefii lui vor vedea și vor înțelege că nu e OK să fie reprezentați de astfel de oameni. Nu vreau să îl văd concediat, vreau doar să nu mă mai simt asaltată de angajați nervoși, care nu au pic de respect pentru clienții care, indirect, le plătesc lor salariul.

man_at_supermarket_shutterstock_338285441

Foto: Man at supermarket, de la Shutterstock

Nici femeia cu chiloții, nici oamenii cu micii și nici eu, cu coșul plin, nu suntem de vină că marți seară, la ora 22, era o singură casă de marcat deschisă la magazinul Kaufland din Hunedoara. Și nici pentru faptul că angajatul Ioan Cum-l-o-fi-chemând avea chef de glume proaste, în timp ce era îmbrăcat în tricoul de serviciu de la Kaufland (sper că am fost destul de clară: omul era angajat al Kaufland, aflat în timpul serviciului).

Am vrut să scriu doar despre lucruri frumoase și promit să o fac atunci când mă voi „lovi” de ele. Până atunci, însă, dau Cezarului ce-i al Cezarului și îmi folosesc blogul pentru a scrie despre lucrurile care mi se întâmplă, fie ele pozitive sau negative.

UPDATE: Astăzi, 7 septebmbrie, la sugestia Mădălinei (în comentarii, mai jos), am accesat link-ul pus la dispoziție de către Kaufland pentru plângeri/sesizări și le-am lăsat link către acest articol de pe blog. M-au sunat în doar câteva ore și m-au asigurat că nu au nevoie de astfel de angajați, că vor lua măsuri, că vor încerca să afle exact cine este domnul și vor discuta cu el despre atitudinea pe care a avut-o față de colega lui și față de clienții aflați la acel moment în magazin.

Și au făcut-o. Am aflat astăzi, pe surse, că toți angajații au fost „băgați în ședință”. Sigur, poate că mulți dintre ei vor vedea gestul meu ca pe un afront sau ceva, eu l-am făcut pentru că mă aștept de la angajații Kaufland la o atitudine demnă de Uniunea Europeană, la un comportament civilizat și să facă cinste brandului. Și pentru că m-a deranjat pe mine personal atitudinea acelui angajat.

Mulțumesc pentru promptitudine, Kaufland!

15 thoughts on “Atunci când porți uniforma de la serviciu, nu fi ghiolban!”

 1. Ba, ar trebui sa fie concediat. Sunt atatia, care ar da orice pentru un loc de munca si nu si-ar bate joc de el niciodata.
  Asemenea comportament nu are absolut nicio scuza .
  Leprele sa stea acasa.

  1. Poate are acasă o familie nevinovată, nu aș vrea să sufere și alții din cauza lui. Dar ar trebui atenționat că un astfel de comportament îi poate dăuna la fel cum dăunează afacerii (adică gigantului Kaufland).

 2. Poate exista si alte familii nevinovate care sufera deja ca in locul unui membru al familiilor lor a fost angajat ghilobanul de mai sus. De ce ar fi (ipotetica) lui familie mai presus decat acestea? Just a thought.
  Parerea mea e ca trebuia sa-i faci reclamatie scrisa – nu e prea tarziu nici acum http://www.kaufland.ro/Home/04_Relatii_clienti/001_Contact/index.jsp . Posibil ca angajatorul sa nu cunoasca in amanunt comportamentul tuturor angajatilor sai si este putin probabil sa nu-l deranjeze ce ai descris tu in articol. Totusi…eu cred (din experienta mea cu alte retele de magazine, habar nu am cum e la Kaufland) ca personalul nu are voie sa-si faca cumparaturile in timpul programului!

 3. Am fost și eu pe punctul de a refuza să mai cumpăr produse de la Albalact, pentru că un Logan îmbrăcat în „Zuzu” mă flash-uia că merg fix cu viteza regulamentară. I-am mai dat o șansă.

  1. Când mi-am pus lucrurile pe bandă și și le-a pus și el, că nu mai avea răbdare, l-am întrebat unde crede că pot pune tot ce era în coș și un pic s-a simțit ofensat. Dar nu l-am băgat, că nu îmi stă în caracter. :D

   1. @Denisa Bârgău: De obicei nici mie nu-mi sta, dar se intampla sa trec de limitele suportabilitatii: cu aia care ma suna sa-mi spuna ca acu’ e momentul sa investesc, desi n-am bani de aruncat, si cu claxonacii din trafic.
    Ma deranjeaza si aia care nu pricep ca n-am chef de conversatie cand stau la coada la casa. M-ai intrebat, ti-am raspuns, dar asta nu inseamna ca acum suntem prieteni si tre’ sa-ti raspund la intrebari cu caracter personal, gen „unde lucrezi?”, „castigi bine?”, „in ce zona stai?” etc.

  1. @edy: Se întâmplă frecvent la Kaufland, în special în pauzele de masă, când trebuie să treacă de case ca să ajungă la sala de mese. Și de obicei își cumpără ceva de mâncare din Kaufland. Chiar foarte des îi văd.

 4. Geaba faci reclamatie la K. Angajatul pitic solid din kaufland Deva care aduna cosurile si da cu bicicletele de pamant isi vede in continuare de treaba. in acelasi mod brutal!
  Sau cei care se cearta de fata cu clientii la grill Petrosani Sunt firma cu peste 100 de angajati si n-au timp de maruntisuri. Or vedea pe termen lung!

   1. @Denisa Bârgău: Si pe mine ma deranjeaza atitudinea „Orice client este un potential infractor”. I-am intrebat odata pe vajnicii aparatori ai rafturilor daca imi garanteaza securitatea laptopului din rucsac si au zis ca-s platiti sa pazeasca bunurile din magazin, nu cele ale clientilor. Am mai calcat prin Billa peste vreun an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.