Aventură, istorie şi poveşti la Roşia Montană

Un mesaj pentru aceia dintre voi care încă nu au apucat să plece departe vara asta: şi eu o să am concediu abia din 23 septembrie… deci ştiu cum e să înduri canicula în timp ce alţii postează în draci poze cu nisip, plaje, apă, şlapi şi cocktailuri pe Facebook. Dar vine ea şi răzbunarea!

Din fericire, chiar avem o ţară frumoasă, care merită vizitată. Şi dacă vara asta nu mai vreţi să mergeţi împreună cu puhoiul la mare, am pentru voi o recomandare inedită: să petreceţi un weekend la Roşia Montană. Circuitele turistice la Roşia Montană reprezintă o alternativă la clasicele ieşiri la grătar, weekend-uri la apă în locuri precum Ocna Sibiului, Băile Felix sau la mare.

Circuitele includ galeriile de epocă romană, modernă şi contemporană din perimetrul minier Cătălina-Monulești, centrul istoric al localităţii, cariera Cetate a fostei exploatări miniere de stat şi staţia pilot de epurare a apelor acide.

Aveţi ocazia să vedeţi cum funcţionează tehnologia modernă de curăţare a apelor acide, principala problemă de mediu a exploatărilor miniere de la Roșia Montană din trecut. Staţia pilot de epurare, construită în 2011, testează cele mai eficiente tehnologii pentru curăţarea apelor acide, atât din Roşia Montană, cât şi din împrejurimi. După tratarea în stație, apa se înscrie în toți parametrii legali şi poate fi eliberată în mediu. Staţia chiar alimentează un acvariu exterior, unde în timpul lunilor calde trăiesc pești. Odată cu demararea proiectului minier, compania va construi o staţie la scară industrială pentru tratarea apelor acide, o investiție pe care RMGC o va realiza pentru curăţarea definitivă a poluării istorice de la Roșia Montană.

Puteţi participa gratuit la tururi ghidate ale zonei, organizate de Roșia Montană Gold Corporation. Proiectul a fost lansat vara trecută şi s-a bucurat de succes, peste 2.500 de persoane luând parte la cele patru circuite în mai puţin de două săptămâni, ceea ce a determinat compania să continue tururile gratuite şi în acest an.

Astfel, în perioada 15-18 august, toţi cei interesaţi pot participa la cele patru tururi ghidate, organizate în reţeaua de galerii Cătălina-Monulești, în centrul istoric [zonă protejată], în cariera Cetate [zona industrială a fostei exploatări miniere de stat] şi la stația pilot de epurare a apelor acide.

Înscrierile şi plecările se vor face de la punctele de informare ale proiectului minier din Piaţă, iar vizitatorii vor primi echipament adecvat şi vor fi instruiţi cu privire la măsurile de siguranţă pe care trebuie să le respecte pe parcursul circuitelor.

sursa

7 thoughts on “Aventură, istorie şi poveşti la Roşia Montană”

  1. O veste foarte buna si un pont excelent. Multumesc pentru informatie, Denisa! Ma bucur ca s-a investit si in turism la Rosia Montana, ca de promisiunile ecologistilor eu, sincer, m-am saturat

  2. ma bucur ca investesc cei de la RMGC in Rosia Montana, demonstreaza ca chiar se pot face lucruri bune acolo, nu doar sa povestesti despre ele cum fac activistii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.