Ce înseamnă branding bun…

ABSOLUT este o vodcă, aș zice că e o vodcă la fel ca toate celelalte, mai ales că eu sunt total pe lângă subiect și nu beau vodcă aproape niciodată, iar când o beau, totuși, o amestec cu suc de fructe. Dar cum n-am mai băut de prin 2015, cred că mă pot numi lejer habarnistă în domeniu, nu? 

Vodca ABSOLUT nu este la fel ca toate celelalte vodci (am căutat, ăsta e pluralul, iar varianta cea mai folosită este votcă/votci). În primul rând, o recunoști de la distanță, pentru că sticla are o formă neobișnuită, care te duce cu gândul mai degrabă la o sticluță de medicament de pe vremuri decât la una de băutură. Absolut e făcută în Suedia și în 2008 a fost cumpărată de francezii de la Pernot Ricard, de la statul suedez, pentru 5, 63 miliarde de dolari, în prezent fiind pe locul 3 în lume în categoria băuturilor spirtoase, după Bacardi și Smirnoff.

Și mai este și numele: o vodcă al cărei nume se termină în -off, -orva, -orwa, -skaya sau -kaya este greu de ținut minte sau chiar de pronunțat, după două pahare. Absolut, în schimb, o ții minte, pentru că are un nume atât de sonor. Te-ai îmbătat, Mitică? Absolut!

Numele, Absolut, este așa pentru că atunci când au înregistrat această marcă, suedezii s-au lovit de interdicția, în SUA, de a înregistra un adjectiv ca marcă. Adică nu poți să iei adjectivul „absolute” și să îl transformi în marcă înregistrată, așa că i-au tăiat e-ul de la final și așa a rezultat ABSOLUT.

Dacă mă întrebi pe mine, vodca ABSOLUT este mai bună decât altele pentru că este o vodcă nu foarte ieftină, fabricată în Suedia și care este vândută la nivel mondial. Alte detalii nu știu să-ți dau, știu doar că toată adolescența am fost expusă la reclamele ingenioase pe care această vodcă le avea în revistele glossy pe care le cumpăram.

The reasons behind changing the name from the originally propositioned “Absolute Pure Vodka” in the US was that “absolute” a common adjective, not suited for a trademark, so changed to Absolut (bringing out the Swedish background). The word “pure” was left out for the same reason.  (sursa)

Era o vreme când reclamele din reviste însemnau ceva, se muncea, se strângeau echipe și se făcea brainstorming serios, pentru că dacă tot plătea clientul o căruță de bani pentru o pagină de dreapta dintr-o revistă cu tiraj imens, măcar să aibă un mesaj de impact, nu? Iar reclamele print la vodca Absolut sunt de impact. Au adunat alții o colecție impresionantă, sunt și reclame pe bune, dar și copii sau miștocăreli, însă dacă nu știi despre ce vorbesc, îți poți face o idee accesând acest board de pe Pinterest:

Pe unele mi le amintesc de acum 15-20 de ani, pe altele deloc. Totuși, când văd o sticlă de ABSOLUT, mă uit la ea cu admirație, pentru că știu că s-au investit mulți bani, dar mai ales multe ore în crearea awareness-ului pe care-l are astăzi. Iar despre sticlele personalizate… ce să mai zic? Mi-ar plăcea să am o colecție, dar… eu nu beau vodcă și ar aduna praf.

Foto featured: Absolut Vodka, de la Shutterstock

4 thoughts on “Ce înseamnă branding bun…”

  1. Vodka mea preferata! Au avut si o colectie de sarbatori acum cativa ani cu sticle imbracate intr’o husa de paiete rosii, albe, denim, etc cu fermoar. Dezbracai sticla si’ti faceai poftele cu ea hahah :)) am pastrat husele :)

    1. Da, și mie îmi place, chiar dacă mie nu îmi place vodca, de fapt… dacă ar fi să aleg una, pe asta aș alege-o, tocmai pentru că au sticle simpatice și marketing deștept. Mi-am amintit că voiam de mult să scriu articolul ăsta, când am văzut în magazin sticla albastră cu paiete. Sună kitschos, dar e foarte simpatică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.